13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialMame de inchiriat

Mame de inchiriat

Aflu uneori lucruri care ma lasa perplex si imi dau seama ca imaginatia mea de scriitor este extrem de saraca fata de ceea ce imi poate propune realitatea. In Statele Unite, citesc intr-o depesa a Agentiei France Presse, s-au inmultit agentiile care propun… mame de inchiriat. Mai precis, cuplurile care doresc sa aiba un copil, si care din diferite motive nu pot sau nu vor sa-l plasmuiasca pe cai naturale, pot recurge la ajutorul unor agentii specializate pentru a obtine serviciile unei "mame purtatoare de fetus". Cam 35.000 de dolari costa operatiunea.

Imaginati-va scena. Domnul si doamna intra in agentie, sunt primiti cu amabilitate de un agent, sunt invitati sa se aseze si li se inmaneaza, spre rasfoire, un catalog. Catalogul contine fotografii cu "tinere femei dispuse sa poarte un fetus", deci mame de inchiriat potentiale. Domnul si doamna isi dau cu parerea, se consulta. Pe cine sa aleaga? Doamnei ii place o tanara cu aer sportiv, domnul considera ca ar fi bine ca persoana care le va purta fetusul sa aiba un aer mai inteligent.
Dupa ce mama purtatoare de fetus este aleasa (pe multiple criterii), copilul este conceput in eprubeta (in vitro, cum se mai spune in limbaj stiintific), dupa care se trece la inseminarea artificiala a mamei inchiriate.

S-ar parea ca unele cupluri nu doresc sa o cunoasca, personal, pe mama provizorie care le va purta copilul. Ele asteapta doar livrarea bebelusului la capatul celor 9 luni de servicii loiale pe care le-au platit atat de scump. Alte cupluri prefera insa sa creeze o anumita relatie cu mama purtatoare de fetus (imaginati-va un picnic in trei, domnul viitor tata, doamna viitoare mama si mama provizorie care cloceste pruncul).

Hotarat lucru, nu mi-ar fi trecut prin minte niciodata sa scriu o piesa sau o nuvela pe un asemenea subiect. Acum, insa, o avalansa de imagini imi vine in minte. Imaginati-va ca doamna si domnul sunt dispusi sa plateasca mai mult, numai ca sa aiba o mama virgina… Sau imaginati-va ca doamna si domnul refuza o mama purtatoare de fetus care arata foarte bine (aer inteligent, robustete etc.) pe motivul ca a efectuat deja prea multe (sase sau sapte) asemenea… servicii.

S-ar parea insa ca intre timp lucrurile s-au complicat in domeniul pe care il evocam, pentru ca agentiile s-au inmultit fara ca legislatia sa evolueze in ritmul in care evoluau… serviciile. A fost un caz, de exemplu, cand o mama purtatoare de fetus s-a atasat atat de tare de copilasul care ii crestea in burta incat a refuzat apoi, dupa ce l-a adus pe lume, sa-l livreze beneficiarilor, adica parintilor platitori care comandasera produsul. Procesul care a urmat i-a dat castig de cauza mamei purtatoare de fetus pentru ca, de fapt, ea fusese inseminata cu sperma domnului care avea o doamna sterila, deci mama purtatoare era si mama biologica a copilului.

Ati inteles deci ca serviciile propuse de respectivele agentii sunt foarte nuantate, pentru toate cazurile posibile: domn fertil si doamna fertila, dar care nu supporta sarcina, cuplu in care amandoi sunt sterili sau numai unul, cuplu steril care cumpara, odata cu serviciile mamei purtatoare de fetus, si ovul, si sperma. Pentru ca agentiile despre care vorbim ofera tot, de exemplu ovule la pretul de 3.000 de dolari pentru cei care utilizeaza si mamele de inchiriat ale agentiei sau la 5.000 de dolari daca cuplurile au gasit in alta parte o mama purtatoare de fetus.

Nu va mai dau detalii pentru ca am senzatia, la fiecare fraza, ca fac naveta intre realitate si fictiune. Un lucru e sigur, insa: "oranduirea comerciala" in care traim ne pune in fata unor dileme morale neasteptate. Iar la orizont se profileaza tot mai clar o dictatura din ce in ce mai pronuntata a comertului. Nu democratia este astazi in expansiune, ci comertul, care se poate acomoda cu toate sistemele sociale, cu toate culturile si cu toate rasele. China a creat un model nelinistitor pe care il exporta acum cu succes in Africa, un model care este o demonstratie practica a faptului ca bogatia si eventual bunastarea pot fi create si fara democratie. Si multe tari arabe au adoptat principiul: comert si dezvoltare economica – da, cat incape; democratie si drepturile omului – nu.

Tot ce acceptam astazi, desi nu ni se pare normal, numai pentru ca realitatea a fost mai rapida ca noi, creeaza bazele acceptarii unor anormalitati si mai mari in deceniile viitoare. Imaginati-va anuntul publicitar urmator: "Agentie serioasa, trei decenii de existenta, cautam organe pentru transplanturi, va propunem o viata de vis timp de 20 de ani pe o plaja din Pacific in schimbul inimii dvs, imediat dupa scurgerea timpului de fericire totala contractat".

Cele mai citite

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă