15 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăOp & EdOpiniiCine sunt păcălicii și păcălitorii electorali?

Cine sunt păcălicii și păcălitorii electorali?

Ce s-o fi întâmplat? Se întreabă electoratul dus la urne cu votul negativ în cap? Oamenii au votat, precum era strigătul: “Jos guvernul!” Până să se trezească din euforia arestării lui Liviu Dragnea vine țup vara și nimănui nu-i va mai arde de proteste. Din proprie inițiativă. Să ne înțelegem.  

Păi cine sunt păcălitorii și cine sunt păcălicii?

Să-i luăm pe rând. Alianța USR-PLUS a spus de la început că “fără corupție ajungem departe.” Nu ne-a indicat nimeni dintre lideri unde ne vom opri. La protest sau la înscăunarea guvernului? Alianța e păcălici sau păcălitor? Clar a doua variantă.

Mergem mai departe.
Ludovic Orban s-a anunțat ca prim ministru. Când a auzit gândul slobozit de useriști, conform ei nu vor la guvern și pun condiții, n-a mai mers mai departe cu ideea. A rămas pe loc. Până la noi ordine.

E păcălici sau păcălitor? Clar păcălici. Să câștigi cu gândul că vei guverna e mai cumplit decât să pierzi cu gândul că vin și alte alegeri.

Klaus Iohannis s-a bucurat de două ori. Odată că i-a trecut referendumul prin gară, a doua oară că PNL, partidul din care a emanat, e pe primul loc în opțiunea electoratului. Public n-a mai apărut după ieșirea cu premeditarea sentinței lui Dragnea.

Alianța USR-PLUS se ține tare. Nu vrea la guvernare și-și slobozește propriul candidat la președinție.
Păi chiar așa, măi, Dane și Ciolane! Președintele poate fi chiar supărat. A croit întrebările după fizicul celor ce votează cu plăcuța și au anticorupția în gură. Și acum liderii urzelii “Fără penali” să se îndrepte împotriva celui din tronul prezidențial?

Alianța USR-Plus, crescută și nășită de Iohannis și PNL, se zburlește. Vrea mai mult. Păi și duminică dacă se întindea votul după programul teraselor aveam acum USR-Plus pe primul loc.

Păi și unde să vrea mai sus de primul loc? E culmea? Locul președintelului.

Cine e păcăliciul aici? Klaus Iohannis. A lăsat o parte din servicii să se joace de-a piua a două și acum să-i sară locul, taman lui care i-a oblojit pe toți?

Câtă nemernicie. Și lipsă de respect.

Dintre toate partidele doar Traian Băsescu s-a disponibilizat pe sine pentru a fi prim ministru. Dar nimeni, până la închiderea ediției, nu l-a contactat să-i ofere cabinetul.

E atât de multă liniște pe scena politică și atât mărunțiș prin camerele parlamentare, de te gândești la cât de fraieri sunt marii păcăliți.

Păcăliți și păcălitori e un damen-vals. Un dans de-o seară. Și un adio, ne vedem la toamnă.

Păi, totuși, electoratul s-a exprimat foarte clar. Vrea să plece guvernul Dăncilă. Degeaba li s-a explicat multora să cânte la altă masă refrenul, pentru că acum sunt europarlamentare, nu securoprezidențiale. Până la ălea vă anunțăm noi când să veniți, ar spune Cotroceniul, într-un exces de glasnost.

Păcălitori și păcăliți?

O preluare a guvernării acum ar fi imposibilă și tehnic și practic. Opoziția nu are suficiente voturi în cele două camera pentru Moțiunea de Cenzură, iar mult trâmbițatele alegeri anticipate nu sunt posibile mai repede de localele de anul viitor.

Păi și cum rămâne cu « Jos Dăncilă »?

Strada se animă atunci când e nevoie de un nou pretext de indignare. Că doar nu credeți că rezistența e de capul ei.

Dar de ce nu mai zice nimeni din opoziție că vrea să preia puterea? Pentru că nici nu ar ști ce să facă în Palatul Victoria. PNL, forța motrice, cum ar zice bunicii neomarxiștilor de azi, nu are un program clar de guvernare. Nici idee despre ce ar putea să intreprindă. Să taie lefurile birocraților, să coboare punctul de pensii la un minus istoric? S-ar prăbuși instant. Iar la parlamentarele normale s-ar trezi iar pe locul trei. Și atunci merg pe burtă. Târând blana ursului din pădure, pe care au vândut-o pe  piață înainte de alegerile de duminică.

Păcăliții sunt iar românii cărora li s-a stârnit vâna indignării, pentru a li se spune acum că noul PSD nu mai e ca vechiul PSD.

Anticipate? Cu ceapă, cașcaval, roșii, ardei? Cu de toate, ar spune Dan Barna, râzând că electoratul nu vede ciorapii lui de două culori.

Ludovic Orban – prim ministru? Noii duhovnici ai liberalismului de cătușe și procurori îl învață cum să crești în sondaje fără să faci nimic, doar să mănânci dimineața, la prânz și seara anticorupție.

Va fi o vară a liniștii. Nimeni nu va mai înfrunta sistemul. Și câtă agitație? Pentru ca acum să vină măritul jucător de putere să ne spună că are dileme: ori acasă, ori la Bruxelles.

Simt că vine o toamnă în care i se spune lui Ludovic Orban că are gânduri expirate. O țară se guvernează mai ușor prin controlul adversarului, decât prin luarea în serios a rolurilor de putere.

Nu ar fi prima oară când electoratul dreptei a fost păcălit.  

Din ce în ce mai multă lume se prinde că ridicarea țării la luptă, nu s-a făcut împotriva PSD, ci doar a lui Liviu Dragnea.

Cel mai bun adversar e adversarul mort, zicea Valeriu Stoica.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

10 Mai – adevărata sărbătoare națională

Să sfârâie grătarele, micii să fie bine rumeniți, să cânte lăutarii! Acestea au fost imperativele Zilei de 9 Mai - Ziua Europei, cinstită, ieri,...

Atalanta – Leverkusen, în finala Europa League! Nemții continuă seria meciurilor fără înfrângere, după un gol în prelungiri

Finala din acest an a Europa League le va pune față în față pe Atalanta Bergamo şi Bayer Leverkusen, după rezultatele înregistrate joi seară...

Cutii de carton cu 1, 2 sau 3 pereți: ce alegi pentru afacerea ta?

Afacerea ta va avea doar de câștigat dacă alegi cutiile de carton potrivite produselor pe care le comercializezi. Poate te întrebi care este legătură....
Ultima oră
Pe aceeași temă