31 C
București
sâmbătă, 25 iunie 2022
AcasăOpera & Classical MusicVáclav Havel, omagiat la Cluj

Václav Havel, omagiat la Cluj

Memoria fostului președinte al Cehoslovaciei și al Cehiei, intelectualul Václav Havel, este omagiată în cadrul unei expoziții găzduite de Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Expoziția reunește lucrări ale unora dintre cei mai bine cotați artiști cehi și marchează împlinirea a 80 de ani de la nașterea intelectualului ceh care s-a remarcat drept unul dintre cei mai fermi opozanți ai comunismului și, totodată, unul dintre cei care au suferit de pe urma fermității cu care a apărat drepturile omului. Exponatele provin din ramuri diferite ale artei: desen, sculptură, fotografie, medalie, instalație, billboard și video. Ele au fost aduse de Centrul Cultural Ceh. Unele dintre ele surprind și momente în care deciziile politice ale lui Václav Havel i-au adus puternice contestații din partea mediu­lui artistic, cum ar fi lupta sa pentru păstrarea unității Cehoslovaciei sau aprobarea intervenției NATO în fosta Iugoslavie.

Ca urmare a ultimei decizii, un grup de artiști cehi au schimbat semnătura oficială a lui Václav Havel. Dacă președintele Cehiei adăuga o inimă după numele său, ei au scos inima și au adăugat o bombă. În acest fel, artiștii cehi și-au exprimat dezacordul față de decizia președintelui țării lor.

O personalitate marcantă

Personalitatea lui Václav Havel a marcat profund istoria contemporană a Europei Centrale și de Est. Intelectualul, dramaturgul, scriitorul, deținutul politic și apoi omul de stat Václav Havel a devenit un simbol al rezistenței împotriva opresiunii și al luptei pentru democrație. Aceste lucruri, împreună cu valoarea deosebită a obiectelor de artă reunite în cadrul expoziției Václav Havel.

80 de ani de naștere constituie argumente care trebuie să îi convingă pe clujeni să viziteze în aceste zile Muzeul Etnografic al Transilvaniei, spune directorul muzeului, Tudor Sălăgean. „Noi îi datorăm enorm lui Havel și luptei sale pentru drepturile omului. El a fost unul dintre cei care au contribuit la surparea comunismului. Totodată, această expoziție marchează începutul unei colaborări fructoase între muzeul nostru și Centrul Cultural Ceh“, a declarat istoricul Tudor Sălăgean.

Din punct de vedere artistic, exponatele au o certă valoare, spune artistul plastic Ioan Sbârciu, de la Universitatea de Artă și Design din Cluj. „Expoziția are o dublă valoare: cea artistică și cea simbolică“, a spus Ioan Sbârciu. Reputatul artist și-a amintit că, în anul 1968, a fost mobilizat în armată pentru a apăra țara de sovieticii care invadaseră Cehoslovacia.

Printre artiștii expuși la muzeul clujean se numără Milan Knizak, Jiri Kovanda, Jiri David, Kurt Gebauer sau Milan Mikulastik. Expoziția va include lucrări semnate de Adam Kovalcik, Borek Sipek, Milan Zet și de artiștii din grupul Guma Guar. Operele de artă vor putea fi admirate la Cluj până în data de 19 august.   

Cele mai citite

Optsprezece migranți au murit în timp ce încercau să treacă în enclava nord-africană Melilla din Spania

Optsprezece migranți au murit și alții au fost răniți atunci când o mulțime uriașă a încercat să treacă în enclava nord-africană Melilla din Spania,...

Khaby Lame devine cea mai urmărită vedetă TikTok din lume, cu 142 de milioane de fani

Comediantul Khaby Lame a devenit oficial cea mai urmărită vedetă TikTok de pe planetă. Lame, în vârstă de 22 de ani, a ajuns joi seară...

Erdogan a vorbit cu premierul Suediei Magdalena Andersson, dar fără rezultat pentru aderarea acesteia la NATO

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat sâmbătă, după o discuţie telefonică cu premierul Suediei Magdalena Andersson, că nu s-a înregistrat niciun progres în...
Ultima oră
Pe aceeași temă