12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăOpera & Classical MusicA murit Udo Jürgens

A murit Udo Jürgens

Cântărețul și compozitorul austriac Udo Jürgens, unul dintre cei mai populari muzicieni din spațiul german, a murit azi, în urma unei insuficiențe cardiace. Conform anunțului dat de managerul său, cântărețul a căzut, pierzându-și conștiința, în timpul unei plimbări în orașul elvețian Münsterlingen. În ciuda intervenției imediate și a încercărilor de a-l reanima, viața lui nu a mai putut fi salvată, cântărețul murind la scurt timp după ce a fost dus la spital.

„După succesul extraordinar al concertelor sale din actualul turneu, moartea neașteptată a lui Udo Jürgens ne-a întristat pe toți”, a declarat Freddy Burger, unul din membrii echipei care a organizat turneul muzicianului austriac. Udo Jürgens și-a început ultimul său turneu cu trei săptămâni în urmă, la sala Arena din Salzburg.

Udo Jürgen Bockelmann s-a născut la 30 septembrie 1934, la Klagenfurt, în Austria. La zece ani s-a înscris la conservatorul din orașul său natal și la doar doi ani după aceea câștiga primul său premiu întâi la un concurs de compoziție, cu piesa Je t'aime. În 1951, Jürgens și-a fondat și propria trupă, cu numele de artist Udo Bolan.

Tânărul muzician a semnat primul său contrat în 1954, pentru albumul Es waren weisse Chrisanthemen, l-a lansat cu numele de Udo Jürgens. La puțin timp, compune și cțntecul Reach for the Stars, devenit șlagăr mondial grație interpretării cântăreței Shirley Bassey.

Primul său șlagăr adevărat a fost însă Jenny, cântat în 1960. Pași importanți în cariera sa au fost participările la Eurovision: în 1964, la Copenhaga, s-a clasat al șaselea, cu Warum nur, warum?; în 1965, la Napoli, urca deja pe locul patru, cu Sag ihr, ich lasse sie grüssen; în fine, în 1966, în Luxemburg, a câștigat marele premiu, prima oară pentru Austria, cu Merci Chérie. Au urmat apoi și alte șlagăre: Anuschka, Buenos dias, Argentina sau Fünf Minuten vor zwölf. A fost perioada sa de apogeu.

Pe lângă cariera de solist, Udo Jürgens a jucat și în numeroase filme, cel mai mare succes al său fiind musicalul N-am fost încă niciodată la New York, care a strâns, în șase ani, 3,5 milioane de spectatori din întreaga lume.

Albumele sale au câștigat numeroase premii și artistul a fost decorat de mai multe ori de Primăria Vienei și statul austriac. Până în ultima clipă a vieții, Jürgens a rămas unul dintre cei mai iubiți muzicieni din spațiul cultural german. De-a lungul carierei sale a compus mai bine de o mie de cântece și a vândut aproape 100 de milioane de albume.

Din 1977, Udo Jürgens s-a mutat la Zürich, din 2007 având, pe lângă cetățenia austriacă, și cetățenie elvețiană.

Anul acesta, la aniversarea celor 80 de ani, fanii săi au defilat pe străzile Vienei îmbrăcați în halate de baie, în amintirea concertului ținut de Jürgens la Hamburg, când bisurile, spre amuzamentul publicului, le-a cântat în halat de baie.

Cele mai citite

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă