17.8 C
București
duminică, 26 martie 2023
AcasăOp & EdStrașnicii Zdob și Zdub, isprăviți de junta progresistă

Strașnicii Zdob și Zdub, isprăviți de junta progresistă

De la ABBA, Eurovision nu a mai reușit să lanseze vreun șlagăr. Motivul? Suprapolitizarea concursului muzical. La ultima ediție, de departe, progresiștii și-au dat arama pe față. Strașnicii Zdob și Zdub, isprăviți de junta progresistă.

Plecați din Strășeni, Republica Moldova, dintr-o comunitate de români, ucraineni și ruși, Zdob-zdubiștii au impresionat lumea, de la Manilla, la Capetown, via marile scene ale lumii.

În timpul adunării voturilor delegațiilor țărilor participante la concurs, strașnicii din Strășești, Zdob și Zdub, erau a doua opțiune după celebrul Sam Syder, cântăreț britanic. Doar că la un semn, organizatorii așa-zisei competiții de anul acesta au invalidat voturile a șase delegații.

Orchestra de oboare kievene, Kalusha, reprezentanta Ucrainei, nu putea urca. Și atunci au intervenit brutal rigorile EBU, doar de unii cunoscute. Astfel, Zdob și Zdub a coborât pe nedrept pe locul șapte, făcându-i-se loc tarafului ucrainean.

Axa închinării: Polonia, Lituania, România, Moldova, Georgia…

Jale mare pentru cei care mai cred în valorile și principiile competiției libere. Hegemonul a intrat cu bocancii în procesul electoral. Ca la un semn, voturile Poloniei, Lituaniei, României, Moldovei, Georgiei sunt furate și schimbate, în favoarea Ucrainei. După câteva ore, stupoare, conducerea TVR anunță că delegații români au optat pentru Zdob și Zdub, în integralitate. Vorba lui Stalin, nu contează cine votează, contează cine numără voturile.

citește și: Lupta pentru Cotroceni încinge rânza politică

Moldovenii haioși au interpretat melodia „Trenulețul”, care vorbește despre apropierea frățească dintre Chișinău și București. Printre versurile cântecului se află: „Țară veche, țară nouă  / Parcă-i una, parcă-s două”.

Însă juriul moldovean nu a acordat niciun punct reprezentantului României WRS și melodiei sale, Llámame. Iar, juriul românesc, niciun vot trupei Zdob și Zdub. Asta conform datelor oficiale. Strașnică hoție. Ca pe timpul ocupării României de Armata Roșie, la alegerile din 1946: „frunză verde de cicoare, votai ochi și ieși soare.”

Lenin poate fi mândru de mânuitorii urnelor din Occident

Televiziunea Română a precizat ulterior că juriul României a acordat punctajul maxim reprezentantului țării vecine, însă organizatorii au atribuit juriului României un alt set de punctaje decât cel transmis oficial.

desen de Ștefan Popa Popa’S

Ordinul pe unitate era dat: Ucraina să învingă. Pentru că n-au putut măslui sorții și n-au avut de unde aduna suficiente voturi, directoratul politizat al Uniunii Europene de Radio și Televiziune a ridicat măciuca. Exact cât să umilească orice principiu de competiție loială.

A trebuit să iasă taraful ucrainean. Dar ar fi avut voturile favorabile ale telespectatorilor, fiind țara încă pe val, din cauza invadării sale de către Rusia.
Degeaba, cerberii noii corectitudini politice s-au dezbrăcat de orice politețe sau de rațiune. Militarii au decis, nu juriile naționale. Ucraina is the winner. Dar cu prețul defăimării și distrugerii totale a imaginii Eurovision.

Bătaie de joc mai mare nici că s-a văzut.

Strașnicii Zdob și Zdub, isprăviți de junta progresistă

Strașnicii muzicieni din Strășeni au lucrat zeci de ani la un mix de acorduri de partituri ucrainene, rusești și moldovenești. Au devenit cei mai apreciați lăutari români.

Muzica lor e autentică. Nu pastișează. Nu forțează triluri și alte octave, simple hachițe de impresionat juriile și spectatorii.

Fac un lucru banal: cântă. Sunt meseriași. Cine n-ar visa să le cânte Zdob și Zdub la nuntă?

”Trenulețul,” o compoziție arhaic modernizată, cuprinzând referiri etno-lingvistice, are ritm. E memorabil și repetabil. I s-au pus destule bețe-n roate că ar fi prea naționalist. Dar cine spunea asta? Dejecții votanți de azi ai minciunii din post-adevăr.

Zdubiștii pot concura oricând cu Red Hot Chili Peppers, Rage Against The Machine, Soulfly, The Garbage, Fun Lovin’ Criminals, Linkin Park. Dar s-au lovit de chingile criminale al milițiilor gândirii.

Trebuia să iasă Ucraina. Băieții sistemului progresist nici măcar că nu se mai rușinează. O fac pe față. Muza tace, armele vorbesc, vorba cunoscută.

Remember Ukraine / Greenjolly și Imnul revoluției portocalii – prima lovitură de stat

Pentru că propaganda n-are memorie și nici rușine, furtul de voturi s-a mai petrecut și-ntr-un trecut “antic și acceptat.” Să ne reamintim, că în 2004, în urma „Revoluției portocalii” (cu beculiri și stegulețe europene), Ruslana a câștigat Eurovision-ul, tot fără cântec. Apoi, firesc, în marș de front, concursul din 2005 s-a organizat la Kiev, unde rapperi „Greenjolly” au fredonat „Imnul Revoluției Portocalii” (Razom Nas Bahato)!

După vreo zece ani, a câștigat iar prin Jamala, tătăroaica, prizată, totuși, de public.

Dar de ce trageți de Zdob și Zdub? Pentru că nu au spate politic.

Prostovanul s-a vârât în poză

Din înaltul scaun NATO, Mircea Geoană a ieșit public să se dea în fapt: “Victoria Ucrainei la Eurovision arată „imensul sprijin public” pentru această ţară. Fără îndoială, cântecul era minunat.” Prostovanul mai bine tăcea. S-a vârât și el ca prostu-n poză, ca să dea bine printre asasinii de prestigii și de valori.

Până de curând, procesul electoral se mima drept corect. De la alegerile prezidențiale din SUA, nimic nu-i mai stăvilește pe progresiști să-și facă numărul.

Azi proxy military e Ucraina. Poate mâine e Zanzibar, unde să se caute fire din cenușa răsfirată a lui Freddie Mercury.

De la melodiile ABBA, Eurovision n-a mai lansat niciun hit. Prea cocoșat de servituți politice și de obediențe la hegemon, instituțul european s-a făcut praf și țăndări, doar ca să biruie o orchestră, care n-a avut nici măcar timp să plângă distrugerile de război.

Marele înfrânt e spectatorul. Zdub și Zdob rămâne la cote inimaginabile de simpatie și de respect.

P.S. Strașnic are o etimologie slavă, la fel ca isprăvit. Conform explicațiilor lui Sextil Pușcariu, înseamnă „violent, sever, dur.” „Super tare,” cum ar spune tefelistul de azi.

A isprăvi vine de la ispraviti „a judeca,” a „termina” pe cineva.

Nu întâmplător am ales aceste cuvinte slave. Limba română e o comoară.

Vocile lumii

Vasile Ernu

Publicist

Vasile Ernu – publicistâ

“Strășeni e un sat de tip orășenesc unde se găsea toată șpanaua – copiii periferici flămânzi și supărați – un amestec de copii de kolhzonici și muncitori – dar care erau ”mașini umane universale”: copiii dingo – poate cea mai universală și liberală generație de copii din Est” – scrie Vasile Ernu despre vatra lăutarilor Zdob și Zdub din Strășeni.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Rusia va instala rachete nucleare în Belarus

Rusia va instala rachete nucleare în Belarus, deci mult mai aproape de centrul și vestul Europei, anunță presa de stat de la Moscova, citând...

Țiriac și-a ieșit din fire și a țipat la un angajat

În timpul unei conferințe de presă susținută la patinoarul Allianz-Tiriac Arena, Ion Țiriac și-a ieșit din fire și a țipat la un angajat. În momentul...

Noi detalii de la accidentul mortal din gara Galați – VIDEO

Directorul General al CFR Călători, Traian Preoteasa, a transmis că îşi va asuma "acţiunea sau inacţiunea" oricărui angajat al companiei, constatată de către organele...
Ultima oră
Pe aceeași temă