23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdAlba neagră pe energie

Alba neagră pe energie

Românii sunt speriați de anunțurile alarmiste privind creșterea valoriilor facturilor la gaz și energie electrică. Ministrul energiei, Virgil Popescu, e mut. Și mutul face semne. El nimic. Tace, mișelește.

Parlamentul a votat aproape în unanimitate legea consumatorului vulnerabil. Actul normativ, de-o ipocrizie fără margini, asigură marii jucători de pe piața energiei că-și vor primi banii. Mai mult, umilește milioane de români, prin trimiterea lor la primării pentru a-și prezenta dovada sărăciei. Și nu în ultimul rând, mai pune o povară pe administrațiile locale.

Scumpirea curentului, cum se zice prin popor, îi îmbogățește, pe de o parte, pe băieții deștepți din energie, care cumpără ieftin și vând scump și – pe de altă parte – aduce mari prejudicii companiilor românești, devenite necompetivitate pe piețele emergente.

Premisele unui salt în gol

Atacul orchestrat de lumea umbrelor, pe piețele de profil, nu este doar asupra portofelului consumatorului, ci creează un turbion în economie.

Salariile rămân înghețate. Prețurile la servicii și bunuri vor crește nebunește. Așteptăm cu interes următoarele date ale Institutului Național de Statistică despre rata inflației.

Când nu se ceartă, guvernanții se piaptănă. Pun pariu că semidoctul ministru al energiei habar nu are ce înseamnă levierul pe burse. Cum câștigă unii stând în pat.

Oficialii statului își justifică neputința spunând că peste tot în lume cresc prețurile la energie. Prețurile la gaz s-au liberalizat de la 1 iulie în România. A fost înregistrată o creștere de 25%, urmează alta la 35%. Nimeni dintre guvernanți nu răspunde de criza energiei.

”Asta câștigă, asta pierde”…

”Asta câștigă, asta pierde, marchează piesa câștigătoare!” Alba neagră de la guvern ar trebui să aducă miliția peste trișorii oficiali.

Ni se spune că piața s-a liberalizat. Dar de ce prețurile din România sunt aproape de 200 de euro pe MWh, în timp ce în Polonia, acestea fluctuează între 70-80 de Euro, iar în Germania aproape de sută?

Florin Cîțu a schimbat directorii de la marile companii de energie. Și-a pus fidelii în Consiliile de Administrație. Băieții deștepți învârt moara pe spinarea românilor, cocoșați de credite.

Ce se întâmplă acum pe piața energiei e un atac speculativ și un atentat la siguranța națională. SRI nu știe cum se învârt piesele de joc în OPCOM, instituție subordonată Transelectrica, specializată pe tranzacții?

Civilul de la Consiliul Concurenței, mai civil decât alții

Consiliul Concurenței doarme în papuci. Un liberal, uitat acolo în funcție de pe vremea lui Tăriceanu, e mai civil decât toată societatea în civil.

desen Ștefan Popa Popa’S

Niciun oficial guvernamental nu vine să ne explice de ce s-a redus producția Romgaz anul acesta cu 15% față de anul trecut, de ce OMV Petrom, unde statul român e acționar, a diminuat extracția de gaz, de ce Gazpromul și-a triplat livrările, în nouă luni, de ce depozitele din Buzău sunt pe jumătate goale? De ce, de ce? Pentru că președintele, când se piaptănă, lui Cîțu îi sare ciuful, iar ambasadorii țipă că îi ia curentul.

Apărătorii de castori de la Bruxelles ”salvează” Complexul Energetic

O imensă agresiune asupra poporului român. Guvernele succesive de la București nu au mai investit de 14 ani în producția de energie. Mai mult, cel de acum a închis Termocentrala de la Mintia, Complexului Energetic Oltenia i s-au închis două mine și, cârpa de pe tort, șase organizații de mediu – civile bineînțeles – din Uniunea Europeană, solicită un Plan de restructurare mai ambițios pentru Complexul Energetic și diminuarea subvenției.

Guvernul condus de Ludovic Orban a promis eurocraților închiderea minelor până în 2030. Asta în timp ce Comisia Europeană i-a aprobat Poloniei planul pentru 2050. Germania rămâne lider mondial în producția lignitului. Nu închide nimic.

citește și: Ludovic Orban e obligat să dea ”decisiva”

Președintele Klaus Iohannis s-a întors de la întâlnirea cu Donald Trump, nu numai cu o șapcă, ci și cu ”to do list.” Imediat, după ce dreapta a preluat puterea, Memorandumul semnat de Viorica Dăncilă cu chinezii, pentru finanțarea cu opt miliarde de dolari a două noi centrale nucleare, a fost denunțat unilateral.

200 de miliarde de mc, îngropați în Marea Neagră

În 28 aprile 2019, Liviu Dragnea era trimis la pușcărie. Ne-am fi așteptat că de-a doua zi, Parlamentul, în suveranitatea sa, să schimbe Legea Offshore, despre Offset, nu mai vorbim, și să creeze condiții mai avantajoase pentru ExxonMobil și OMV Petrom în zona de exploatare Neptun Deep. Nimic. Cum ați promis dumneavoastră, cititorii fideli, că veți cumpăra ziarul de la chioșc, așa și puterea de dreapta. N-a avansat un pas pentru începerea forajelor. Sunt 200 de miliarde de metri cubi de gaz sub platoul maritim. Rămâne acolo pe veci. Mai un pic și davosiștii interzic hidrocarburile pe planetă. Noi rămânem cu tezaurul îngropat, fir-ar al naibii, rușii cu satanele lor.

Peste cinci ani softurile centralelor Candu de la Cernavodă expiră. Niciun plan guvernamental pentru noi centrale nucleare sau de energie greenfield fac din Virgil Popescu, sinistrul energiei, o matrioșkă a Gazprom. Să-i vedem pe nemți, cu facturi mici, după intrarea în funcțiune a Nord-Stream, că pe noi ne vede doar Dumnezeu!

Vocile lumii

Petrișor Peiu

Profesor universitar

 “Totul este, de fapt un complot ticălos, menit a mai regiza încă un „tun” pe care distribuitorii de electricitate să îl mai dea românilor”, a spus prof. univ. dr. Petrișor Peiu, încă de la începutul anului, despre liberalizarea pieței energiei.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...
Ultima oră
Pe aceeași temă