16.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăOp & EdRomânia – campioană și vicecampioană europeană - în competiția creșterii prețurilor la...

România – campioană și vicecampioană europeană – în competiția creșterii prețurilor la energie

România este campioană europeană în clasamentul creșterii prețurilor la energie electrică, în anul 2022, cu + 112% față de 2021, potrivit datelor oferite de Eurostat.

La proba de gaz, competiția a fost și mai dură. Deși Marcel Ciolacu a plafonat cât mai sus metrul cub, țara noastră s-a clasat a doua, în ciuda ridicării greutății prețului cu +165%.

În primul clasament am întrecut Cehia, iar în al doilea Cehia ne-a întrecut pe noi, într-o echitate est-europeană.

Nu e de râs!

Malta a avut prețuri sub limita de îngheț

România și Polonia sunt singurele state din Europa care au un sistem energetic național integrat. Și, totuși, la noi prețurile ard buzunarele, iar social-democrații susțin că au tăiat tendințele de creștere.

Mai are sens să spunem că  prețurile kwh în Malta au scăzut sub limita de îngheț? Cu 3%, în moneda națională, iar în Țărilor de Jos -7%?

În timp ce românilor li se plimba vântul prin buzunare, în Olanda vântul a împins paletele morilor, de s-a realizat supraproducție de energie.

România scoate destul gaz din zăcămintele proprii, iar la capitolul energie, nu este dependentă de alt stat.

Cum e posibilă o asemenea aroganță? Să spui că plafonezi prețurile și în realitate să le urci până la cer?

Securitatea nu mai scoate românii în stradă

Românii nu mai sunt orchestrați de serviciile secrete să iasă în stradă. În urmă cu vreo cinci ani, sute de mii de tefeliști și-au rupt sutienele și au lovit cu peturile în asfalt împotriva OUG 114, care limita prețurile la jumătate cât sunt acum. “Vrem o țară ca afară!” – scandau ulii înverșunării împotriva guvernului lui Liviu Dragnea, făcut cu ou și cu oțet, de la ambasade, până la consulatele societății civile și mai sus.

Azi, la capitolul prețuri la energie, am depășit țări grele economic și cu populații având de trei-patru ori salariile mai mari decât ale noastre. Și ne „mândrim” cu laurii Eurostat?

Bate vântu-n buzunare, dar nimeni nu se mai tăvălește pe străzi, ca să-l întrebe pe Ciolacu de ce-ai îmbogățit OMV și alți producători de energie.

În raportul financiar de la începutul anului, OMV Petrom a ieșit pe locul întâi, cu zece miliarde de lei profit, în competiția dură cu alte firme de stat.

Mai are sens să spunem că 40% din prețul de pe facturile la energie sunt taxe la stat?

Foto: suporterii Naționalei României de fotbal în tribunele National Arena

 Ce mai contează că pe bursele internaționale cotațiile gazului și ale energiei electrice au căzut dramatic? Statul Barbă cot al noului PSD caută să-și mai cârpească buzunarul. E preocupat că are un minus de 20 de miliarde de lei în (dez)echilibrul bugetar. Și că până la sfârșitul anului, România poate deveni campioană europeană la deficit. Numai că în acest clasament nu se dau coronițe, ci se pedepsește cu punerea la colț a executivului și demararea Procedurii de deficit excesiv a UE, dacă această piatră legată de piciorul oricărui premier e mai mare de 3% și datoria publică a țării de peste 60% din PIB, înecul e previzibil.

În această situație, Comisia europeană ar interveni brutal pentru păstrarea disciplinei bugetare, după principiul: “Banii sunt la tata, ia mai jucați-vă, voi copii, cu jucăriile din cârpe!”

Guvernanții se închină la Zeul Green Deal

Colegul din Clubul de Gândire Gold FM, Petrișor Peiu, a dezvăluit recent că la începutul crizei energetice s-a întâlnit cu staborul guvernamental, într-o cămăruță de 2/4 m. A fost întrebat ce e de făcut. A spus că trebuie redeschise minele pe bază de cărbune și finalizate centralele începute, care nu pot funcționa încă. I s-a răspuns persiflant că ei cred în Zeul Green Deal și nu se pot închina la Sfânta Mucenița Varvara a minerilor. Conclavul ecumenic de la Bruxelles nu le-ar permite o altă obediență și i-au dat cu flit.

După un an de la deschiderea ochilor, liderul PSD, Marcel Ciolacu, se dă de ceasul morții că el n-ar prelua conducerea unui executiv cu asemenea plan de accelerat bolidul guvernamental spre prăpastie.

citește și: Hăcuirea României

Măsurătorii abacului guvernamental susțin că deficitul ar putea ajunge la 6,6%, mult peste limita de 3%. În acest caz, vine dirigintele de la Bruxelles și arată bățul. Ori declanșezi austeritatea, ori venim cu soluții noastre!

Planul național de reducere a cheltuielilor publice este de gâgă. Cum să reduci salariile bugetarilor și să crezi că faci economii? Păi, dacă îi tai de la coșniță unui angajat o sută de lei, pierzi 40 de lei, banii din taxe, pentru că omul acela consumă.

Guvernanții se vede că n-au înțeles nimic din venirea FMI-ului lui Traian Băsescu, în timpul crizei din 2009-2012.

YouTube video

Planul de reducere a cheltuielilor publice e subțire. Nu vor face economiile scontate. Arsul între coloanele pesediste, Liviu Dragnea, prezent la Realitatea Plus, i-a făcut recomandări fostului său cuier sau furier, nu știm, Marcel Ciolacu, cum să reducă huzurul multinaționalelor și să câștige două miliarde de euro, în plus la buget.

Sigur, pentru noul PSD, acestea nu pot fi atinse nici cu o floare, fiind sfinții de staniol ai progresismului.

Ce aveți cu nepoatele, bre?

Ar mai fi varianta scoaterii puzderiei de nepoate din structurile guvernamentale, dar n-ar fi nici asta destul. Dacă l-ar fi recitit pe Ionel Brătianu, liberalii din axul guvernamental, pregătiți să predea ștafeta, ar fi înțeles ce-nseamnă măsura.

Tăierile salariilor din sistemul bugetar e o tâmpenie cât casa. Funcționarii guvernamentali și cei din administrațiile locale sunt doar 25% din totalul de 1,3 milioane de bugetari. Să tai salariile medicilor, ale profesorilor, ale polițiștilor? Arunci securitatea țării în aer.

A mai fost un prim ministru mic la stat care a micșorat cu 25% salariile profesorilor. Aceștia au câștigat drepturile în instanțe, iar șapte guverne succesive au tot plătit, până la 20 de miliarde de lei.

Sigur că unul ca Ciolacu Marcel, care are primul job pe cartea de muncă la 38 de ani, nu pricepe cum se croiește un buget de stat, dar vrea să fie prim ministru.

VOCILE LUMII

Petrișor Peiu

Profesor de economie

“În acea cameră întunecată, am prevăzut ceea ce avea să se întâmple astăzi: marea coaliție PSD-PNL-UDMR înecată în propria neputință exact înainte de alegeri, cu țara urându-i pe guvernanți pentru degradarea puterii de cumpărare și cu Comisia Europeană cerându-le să reformeze veniturile și cheltuielile bugetare fix în prag de alegeri. Și atunci i-am condamnat pe toți la irelevanță. Nu mai aveam nimic de așteptat de la asemenea oameni,” a dezvăluit Petrișor Peiu, potrivit SolidNews.ro

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...
Ultima oră
Pe aceeași temă