16.2 C
București
marți, 19 octombrie 2021

Parlamentul nu este nici loc de joacă, nici circ!

Nu vreau să ofensez în vreun fel părinții care își duc copiii la locurile de joacă. Și nici pe iubitorii spectacolelor de circ sau pe artiștii acestei prestigioase instituții. Spectacolele de circ fac deliciul tuturor, de la mici la mari, iar culorile, muzica și atmosfera de sub cupola circului sunt prezente în amintirile tuturor.

Prin urmare, comparația pe care o propun în titlul acestui articol nu este de natură să lezeze pe nimeni. Dar ceea ce se petrece în ultima perioadă de timp sub cupola Parlamentului României ne lezează pe toți. Din toate punctele de vedere.

În Parlament lucrează în primul rând persoane alese de noi, de români, să ne reprezinte interesele. Să producă legi care să ne facă viața mai bună și mai sigură. Legi care să conducă la creșterea calității educației, care să ajute progresul cercetării sau care să susțină cultura țării noastre. Legi care să ne reprezinte năzuințele. De aceea au fost aleși acești oameni: ca să ne reprezinte!

Oamenii care ne reprezintă în Parlament ar trebui să fie, în mod firesc, oameni de elită. Oameni cu CV-uri impecabile, care au performat în meseriile pe care le-au avut înainte de a face politică. În lumea modernă se spune că politica este deja o meserie. Dacă suntem de acord cu această abordare, atunci parlamentarii ar trebui să fie performeri politici. Altfel spus, poți să nu fi medic pentru a lucra la legi care privesc sănătatea, dar cu siguranță trebuie să fii tobă de carte în domeniul politicilor de sănătate.

Aș vrea să mai adaug ceva. Activitatea în Parlament este una de înaltă ținută. Un parlamentar trebuie să stăpânească perfect limba română, să aibă o cultură generală vastă, să cunoască istoria și geografia țării noastre și, dacă este bărbat, să poarte cravată. Nu râdeți, nu este o glumă și nici nu m-am transformat în critic vestimentar. Dar dimensiune simbolică a funcției de reprezentare a poporului implică respect total față de acesta. Iar moda blugilor purtați cu sacou și cămașă nu se potrivește nicicum cu demnitatea de ales al poporului.

Parlamentarii români își bat joc de propriul lor statut.

Din păcate, nu este pentru prima dată, parlamentarii noștri (nu neapărat toți, dar transferul de imagine este inevitabil) au trecut cu mult pe sub propriul statut în ultimele zile. Oricine poate înțelege că partidele politice sunt în competiție și, de multe ori, sunt adversare pe câmpul politic. De asemenea, oricine poate înțelege că uneori unii simt nevoia unui discurs mai puternic, mai apăsat sau chiar mai contondent, dar în limitele bunei-cuviințe. Un dialog pe contre dacă este susținut cu argumente și inteligență poate fi constructiv. Dacă mai scapă pe alocuri și câte o urmă de umor, cu atât mai bine pentru privitori. Umorul este direct proporțional cu inteligența.

Ce am văzut în Parlamentul României? Am văzut insulte, grosolănii, chipuri schimonosite de ură. Hârtii aruncate cu dispreț de pe masa prezidiului și îmbrânceli. Mai era puțin și asistam la o păruială  generală. Spectacol degradant și dezamăgitor totodată.

Prin reprezentanții săi, România trece printr-o criză a demnității.

Nu mă refer la reprezentarea externă. Când îți pui, vorba populară, poalele în cap la tribuna Parlamentului, să fii sigur că te vede întreaga lume. Dar, așa cum spuneam, nu la imaginea externă a României mă refer, ci la propria noastră condiție.

România trece printr-o criză profundă. Nu doar o criză politică, ci și una economică și una sanitară. Este o criză de amploare, iar consecințele le trăim cu toții: de la scumpirea energiei electrice și a gazelor la scumpirile în lanț ale alimentelor sau oricăror altor bunuri de larg consum. Prețurile au crescut, dar veniturile au rămas la fel și sunt, în general, modeste.

Valul 4 al pandemiei de COVID-19 a ajuns și în România. Previziunile specialiștilor din domeniul medical sunt sumbre: vom avea nevoie, din nou, de măsuri speciale pentru a micșora efectele acestui virus perfid și periculos. Vom fi din nou prinși prea puțin pregătiți pentru că iarăși nu ne-am pregătit. De parcă nu am învățat nimic din lecțiile anului trecut.

Aveam acum nevoie de un guvern complet, coerent și eficient. Dar iată că ambițiile politice și personale s-au dovedit mai mari decât interesul public. Avem, deci, un guvern șchiop, care lucrează de pe o zi pe alta și care se dovedește incapabil să pună lucrurile în ordine în vreme de criză. În loc să rezolve crizele din societate, Guvernul și-a creat propria criză. Și, aș cum se cuvine să fie tratată orice criză la nivel înalt, a transmis-o societății românești.

Ideal ar fi fost ca între Guvern și Parlament, cu implicarea nepartizană a Președintelui, să existe o colaborare strânsă în aceste momente încordate. Dar suntem departe de orice situație ideală. Bine ar fi fost ca măcar în Parlament, acolo unde se află, repet, reprezentanții noștri, să găsim echilibru și dorința de a face bine oamenilor. Dar suntem departe de orice situație de echilibru. Preocupați doar de propriile interese și pasionați doar de lupta pentru putere, parlamentarii noștri s-au împărțit în tabere, tabere care au făcut alianțe și au pus umărul la adâncirea crizei politice.

Spectacolul pe care l-am văzut și îl mai vedem în Parlament este, așa cum am spus deja, degradant pentru parlamentari. Dar este degradant și pentru noi din simplul motiv că acești oameni au ajuns demnitari cu votul nostru. Iată că România pare incapabilă să producă reprezentanți în demnitățile din stat cu care să se mândrească. Dimpotrivă, suntem în situația de a vedea la televizor reprezentanți ai poporului de care ne este realmente jenă.

Iar ca tabloul să fie complet, adaug că tot acest spectacol penibil are loc pe banii noștri. Și parlamentarii, și membrii guvernului, ca și președintele, sunt plătiți din banii noștri. Bugetul acestui stat este alcătuit din contribuțiile salariaților sau firmelor. Niciun parlamentar și niciun ministru nu a adus bani de acasă, ci s-a instalat în funcție și este plătit de fiecare dintre noi. Vă dați seama cât de mult ne disprețuiesc dacă își permit să își bată joc de noi încasând lună de lună salarii extrem de mari din contribuțiile, taxele și impozitele colectate de la fiecare român?

Este limpede că trebuie să fim tot mai atenți atunci când vrem să trimitem pe cineva în Parlament. Și la fel de limpede este că la viitoarele alegeri trebuie să îi sancționăm pe acești „demnitari” pentru comportamentul și atitudinea lor.

Sigur, mai durează până când vom avea alte alegeri. Poate nu ar fi rău dacă s-ar gândi cineva la alegeri anticipate, dar îmi vine greu să cred că actualii demnitari vor renunța la fotoliile lor călduroase și la veniturile mari. Îmi amintesc că domnul președinte Klaus Iohannis cerea nu demult alegeri anticipate spunând că realitatea politică nu mai corespunde votului dat în urmă cu niște ani. Sondajele arată că nici acum nu mai corespunde. Dar mă îndoiesc de faptul că mai găsim urme de demnitate de pe culoarele politicii românești.

Închei spunându-vă să aveți grijă de voi și să mergeți să vă vaccinați. COVID-19 nu este o glumă. Sănătate tuturor!

Alexandru Vlad Ciurea
Profesor Doctor Alexandru-Vlad Ciurea este un neurochirurg român. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale. Profesor universitar de neurochirurgie la Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila”, din București, conducător de doctorat. A realizat peste 23.000 de mii de operații pe creier, din care jumătate la copii. A fost președintele Societății de Neurochirurgie din România 8 ani (două mandate). Face parte din boardul revistei internaționale „World Neurosurgery”. A publicat 33 de cărți, cea mai importantă fiind „Tratatul de Neurochirurgie”. Din 2009 este cercetător Științific Gradul I.Între 1999 și 2011 și, ulterior, din 2014 până în prezent, este Președintele Comisiei Naționale de Neurochirurgie a Ministerului Sănătății, rol în care a fost responsabil cu realizarea Curiculei Naționale de Neurochirurgie și crearea specializării "Neurochirurgie Pediatrică". Este autor și contributor România Liberă din anul 2017.
Ultima oră
Pe aceeași temă