30.8 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăOp & EdOpiniiUn ministru repetent la Educație ia bursă de merit

Un ministru repetent la Educație ia bursă de merit

Nu se încheie un scandal mediatic legat de acordarea burselor școlare de către Ministerul Educației, că începe un altul.

Acum, foarte mulți colegi din presă s-au arătat revoltați de acordarea burselor de merit unor elevi din penitenciare.

Ideea de a acorda burse elevilor din penitenciare nu este în niciun caz una greșită.

Vorbim despre reabilitare, iar acest lucru nu se poate fără educație.

În plus, este o strategie bună să îi arăți unei persoane private de libertate că societatea nu este împotriva sa, că nu se dorește excluderea sa și că, în cazul unui comportament și a jucatunei atitudini adecvate, se poate bucura și de beneficii.

Unii minori au ajuns în școlile din penitenciare și pentru că au comis infracțiuni fără să conștientizeze repercursiunile acțiunilor întreprinse. Pornografia infantilă comisă chiar de minori este probabil cel mai bun exemplu.

Nu trebuie să condamni viitorul acestor tineri.

În plus, nu vor sta întreaga viață în detenție și nu cred că se dorește să eliberăm oameni care să trăiască întodeauna cu frustrarea că societatea îi urăște.

Este un pericol enorm și pentru restul oamenilor.

S-a comentat și că unii elevi care au primit burse în penitenciare nu erau copii, ci majori care s-au reînscris la școală.

Nu văd o problemă nici aici.

Problema este incompetența ministrului Ligia Deca și a restului conducerii Educației de a elabora o metodologie firească de acordare a burselor școlare.

Pe repede înainte și ca să nu se mai complice cu praguri, Deca a venit cu procente din colectivul de elevi pentru acordarea burselor școlare, atât în detenție, cât și în libertate.

Așa s-a ajuns ca elevii din penitenciare să primească burse de merit nu pentru rezultate bune la învățătură, nu pentru reabilitare, ci doar pentru prezență, ori, în această situație, le predai o lecție de viață de doi bani.

De bani mulți beneficiază însă doamna Deca, pentru a acorda burse aberante.

Suplimentare de buget pentru un ministru repetent, care, iată, primește “bursă” de la Palatul Victoria, pentru obediența de care a dat dovadă în regimul semideschis de la Palatul Cotroceni.

Înaintea doamnei Deca, miniștrii Educației trebuiau să găsească tot felul de alibiuri pentru a urca pragurile și a tăia din burse, pentru că nu aveau bani.

Pesemne, că nu au plecat capetele cum trebuie în fața lui Iohannis.

Rural landscape with autumn trees and road

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă