28.2 C
București
joi, 11 august 2022
AcasăOp & EdSchimbarea din administrație, marea deziluzie

Schimbarea din administrație, marea deziluzie

A trecut mai bine de un an de la schimbarea celei mai mari părți a administrației publice locale din Capitală.

Bucureștenii au sperat într-o schimbare în bine, fiind convinși că mai rău decât cu administrația PSD nu este posibil.

Din nefericire, după un an, cei mai mulți cetățeni au realizat că așteptările lor au fost în zadar.

Dintre cei șase primari de sector, doar Robert Negoiță, Daniel Băluță și Cristian Popescu – Piedone se mai bucură de susținerea cetățenilor.

Este adevărat că acești edili menționați au probleme de altă natură, fiind anchetați de organele abilitate.

În această analiză prezint însă doar elemente legate de administrație.

În sectoarele 3, 4 și 5 oamenii văd încă lucruri bune, în timp ce în 2 și în 6 nu văd nimic, iar în 1 văd lucruri care îi îngrozesc.

Primarul sectorului 2, Radu Mihaiu, și cel al sectorului 6, Ciprian Ciucu, se fac remarcați doar pe Facebook, în timp ce în cartierele pe care le gestionează nu se poate observa nicio îmbunătățire.

Mihaiu s-a remarcat, prin fapte, doar în momentul în care a intrat cu ranga în spațiile comerciale de la o stație de metrou, ca un bun executant al comenzilor șefului său din USR, Cătălin Drulă.

A fost o acțiune care nu se poate spune că i-a entuziasmat pe cetățenii sectorului 2.

În schimb, acțiuni concrete pentru bunul trai al cetățenilor sectorului 2 nu s-au văzut timp de un an sub administrația Mihaiu.

Elevii din sectorul 2 pot spune că au văzut o măsură din partea primarului: acesta nu a mai vrut să plătească toate bursele școlare, cu toate că acest lucru înseamnă încălcarea Legii Educației Naționale 1/2011.

În sectorul 6, primarul Ciprian Ciucu se dovedește o copie a lui Nicușor Dan, dar la o scară mai mică.

Cel pe care președintele PNL, Florin Cîțu, îl vede înlocuitorul lui Nicușor Dan, a acționat timp de un an exact pe modelul edilului-șef: vorbe, nu fapte.

Cetățenii sectorului 6 care nu urmăresc pagina de Facebook a lui Ciprian Ciucu sau posturile de televiziune unde acesta este invitat pentru dialoguri prietenoase, ar putea fi convinși că sectorul 6 nu are un primar.

Ciucu, primarul care se laudă că va face ceea ce este deja făcut

Ciprian Ciucu a readus în sectorul 6 politica ultimului primar PNL, Rareș Mănescu, despre care se spunea că nici nu știe unde se află sediul primăriei.

În timp ce Ciprian Ciucu prezintă proiecte visătoare pentru reamenajarea zonei Cinematografului ,,Favorit”, străzile, aleile și trotuarele acestora, de care ar trebui să se ocupe Primăria Sectorului 6, arată ca după bombardament.

Ciprian Ciucu se laudă că a asfaltat zone întregi din sectorul 6, dar este vorba doar de câteva mici porțiuni.

Trebuie subliniat că edilul sectorului 6 își concentrează asfaltările pentru zonele unde se ridică noi proiecte ale dezvoltatorilor imobiliari, iar cetățenii care locuiesc în vechile cartiere riscă să ajungă la ortoped doar după un drum la piață.

Sub Ciprian Ciucu au fost blocată și reabilitarea termică a clădirilor de locuință.

Singurele reabilitări care au mai fost realizate în mandatul lui Ciucu au fost începute de predecesorul său, Gabriel Mutu.

Invitat într-o ediție a emisiunii “Drumurile noastre” de la B1 TV, Ciucu spunea că reabilitarea blocurilor aduce avantaje doar pentru un grup restrâns de cetățeni, iar el se va concentra pe unitățile de învățământ și pe spitale, care deservesc întreaga comunitate.

Aproape toate unitățile de învățământ de stat din sectorul 6 sunt însă deja renovate.

De asemenea, primăria lui Ciucu are un singur spital în subordine, iar acela este destul de nou.

Este însă mult mai simplu să spui că te ocupi să rezolvi anumite probleme care oricum sunt deja rezolvate.

Este o situație la fel de penibilă precum cea în care Ciucu i-a cerut lui Nicușor Dan străzi din sectorul 6 administrate de Primăria Capitalei, pentru a le asfalta el.

Practic, Ciucu, care nu s-a ocupat de străzile pe care le are în administrare, mai vrea niște artere de circulație.

Ca peisajul să fie complet, ,,pas cu pas” – cum ar spune un alt “mare” membru PNL – sectorul 6 începe să arate ca sectorul Clotildei Armand: plin cu străzi acoperite de maldăre de gunoie neridicate de serviciul de salubrizare.

Pentru că nu este capabil să gestioneze relația contractuală cu Urban S.A., Ciucu vrea să înființeze propria companie a primăriei pentru măturat străzile, după modelul celei pe care a criticat-o aprig ca în campania pentru alegerile locale, Gabriela Firea.

Primăria Capitalei, o SRL a lui Nicușor Dan

Sectorul 1 este, de departe, cea mai bună dovadă de cum neaveniții pot duce către calamitate o administrație publică locală.

Clotilde Armand este pe cale să transforme întreg sectorul 1 într-o nouă Deltă Văcărești.

Asemeni lui Ciprian Ciucu, Armand este activă doar pe rețelele de socializare, în timp ce străzile sectorului 1 sunt lăsate în paragină.

Ca edilul sectorului 6, Armand a avut probleme cu ridicarea gunoaielor, dar, ce-i drept, la un cu totul alt nivel.

Sub Clotilde Armand a fost pentru prima dată când am auzit că unitățile de învățământ din cel mai bogat sector al Capitalei au probleme cu infrastructura.

Cu Clotilde Armand nu se poate lucra, iar de acest fapt este covins, din informațiile pe care le am, chiar și Dan Barna.

Liderii PNL și USR au încercat să intervină pentru a o determina pe Armand să colaboreze cu restul administrației, dar s-a ajuns la concluzia că “n-ai ce să-i faci”.

Bomboana de pe această colivă a administrației publice din Capitală este cu certitudine Nicușor Dan.

Edilul-șef încă nu a realizat că Primăria Capitalei nu este o SRL a sa.

Nicușor Dan se comportă precum un comerciant egoist care vrea să strângă tot mai mulți bani, iar pentru aceasta crește nejustificat prețurile la produsele și serviciile pe care le oferă publicului.

Nicușor Dan a scumpit călătoriile cu transportul public de suprafață, fără a aduce o îmbunătățire a calității serviciului oferit.

Din contră, tot mai multe mijloace de transport al STB se defectează.

Tot Nicușor Dan este cel care a redus parcul circulant al STB la jumătate.

Acum, Nicușor Dan vrea de două ori mai mulți bani de la bucureșteni pentru termoficare, în condițiile în care este frig în cele mai multe locuințe.

Nicușor Dan este primul primar general care a impus bilet de acces la un amărât de târg de Crăciun amenajat în Piața Universității.

Nicușor Dan aplică modelul unui alt Nicolae care visa să șteargă datoriile țării, sacrificându-și populația.

În același mod, Nicușor Dan vede doar cifrele legate de bugetul Primăriei Capitalei, în timp ce bucureștenii sunt nevoiți să îndure frigul și să sape adânc în buzunare pentru taxe mai mari.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Ca să fii cinstit, elimini noțiunea de hoție

Cu siguranță vă mai amintiți de productivii ani ’90 și începuturile Mileniului III cu celebrele fabrici de diplome universitare, când se ajunsese ca în...

Real Madrid a câștigat Supercupa Europei. VIDEO

Deținătoarea UEFA Champions League, Real Madrid, a învins câștigătoarea UEFA Europa League, Eintracht Frankfurt, în Supercupa Europei. Formația din capitala Spaniei a cucerit Supercupa pentru...

Industria hârtiei este una dintre cele mai stabile

Criza economică, peste care s-a suprapus una de securitate au creat un climat impredictibil, volatil, care pune sub presiune mai toate domeniile. În ciuda...
Ultima oră
Pe aceeași temă