8.7 C
București
duminică, 3 noiembrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiPresiuni și recompense pentru spargerea grevei

Presiuni și recompense pentru spargerea grevei

Încă de luni, din prima zi a grevei generale declanșate de majoritatea angajaților din Educație, directorii politici și inspectorii școlari din teritoriu, subordonați ministrului Ligia Deca, au pus presiune pe cadrele didactice pentru spargerea protestului.

În cele mai multe cazuri, principalele ținte au fost profesorii tineri.

S-a marjat mult și pe profesorii mai slab pregătiți sau fără experiență, care se tem de eventuale inspecții la ore.

Probabil că nu este o coincidență că Ministerul Educației a ținut să transmită că inspecțiile pentru titularizare sau grad didactic se vor susține în continuare.

Există și recompense, acoperite de lege, pentru cei care nu participă la greva generală.

Sunt numeroase cazuri în care anumiți profesori s-au trecut în condică în activitate, dar le lipsește obiectul muncii.

În cazul multor școli gimnaziale și licee, elevii nu au mers la școală, dacă au știut că un singur profesor a venit la clasă, din cinci sau șase care trebuiau să le predea.

Prin urmare, respectivul profesor va fi plătit pentru ziua de muncă – trecând peste lipsa de solidaritate – deși nu a prestat practic nimic.

În astfel de cazuri, directorul unității de învățământ ar trebui să-i taie ora de muncă profesorului care a mimat că va preda, în fapt, mergând doar să constate lipsa elevilor și să plece apoi acasă.

Însă directorii activiști ai partidelor aflate la putere nu vor să-i supere tocmai pe cei care sunt, declarativ, împotriva grevei.

Da. Putem spune că anti-grevistul și-a făcut datoria: a mers la oră, a pus absențe și a stat la catedră, eventual trimițându-le teme elevilor prin intermediul internetului.

Dar câți au făcut asta?

Așa să tot muncești, nu?

Și poate mai vine și ceva la salariu, pe cârca alor tăi colegi.

Apropo de caractere care nu au ce căuta în sistem.

Citește și:

Ministerul Educației a încercat să sperie greviștii. DOCUMENT

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Republica Moldova își alege astăzi președintele

În premieră, la aceste alegeri, este pilotat votul prin corespondență în șase state – SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda Bătălia politică se dă...

Câte o mașină de poliție la fiecare secție de votare în Republica Moldova

Simpatizanți ai lui Șor ar fi promis bani în schimbul voturilor împotriva unui anumit candidat Echipajele de poliție vor monitoriza dacă, în turul doi al...
Ultima oră
Pe aceeași temă