16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSocialEducațieMinisterul Educației a încercat să sperie greviștii. DOCUMENT

Ministerul Educației a încercat să sperie greviștii. DOCUMENT

Posibile amenzi și desființarea contractelor de muncă se numără printre informațiile transmise de Ministerul Educației (ME) către conducerile unităților de învățământ preuniversitar, în ziua declanșării grevei generale.

Prin adresa nr. 111/22/05.2023, transmisă de la biroul secretarului de stat pentru învățământ preuniversitar Sorin Ion, ME ar fi intenționat, teoretic, să îi ajute pe directorii de școli, cu legislația în vigoare, în timpul grevei generale.

A ieșit însă un amestec de articole din diverse legi, unele fără legătură cu conflictul de muncă declanșat de angajații din învățământ, care nu a făcut altceva decât să stârnească temeri în rândul cadrelor didactice.

Ce spun sindicatele

Liderii sindicali au încercat să lămurească problema inventată prin adresa ME.

Adresa menționată “nu reprezintă decât o simplă citare a textelor legale în vigoare, așa cum se și precizează expres în cuprinsul său”, arată FSLI și FSE “Spiru Hret”, printr-o adresă către sindicatele afiliate, obținută de “România liberă”.

“Subliniem faptul că aplicarea amenzilor contravenționale pentru nerespectarea dispozițiilor Legii nr. 367/2022 și a celor privind înregistrarea în registrul de evidență a salariaților (REVISAL) este atributul exclusiv al inspectorilor de muncă și nu al reprezentaților inspectoratelor școlare”, se precizează în document.

Federațiile sindicale mai arată, legat de subiectul desfacerii contractelor de muncă:

“1) Legea nr. 367/2022 are caracter special în raport cu Codul muncii, astfel încât pe durata grevei operează suspendarea de drept a contractului individual de muncă, în conformitate cu dispozițiile art. 160 alin. (1) din legea nr. 367/2022, coroborate cu cele ale art. 50 lit. i) din Legea nr. 53/2003 – greva fiind unul dintre cazurile „expres prevăzute de lege”, despre care face vorbire inclusiv textul citat de

minister.

2) Fiind o suspendare de drept (deci, prin efectul legii), NU se emit decizii de suspendare a contractelor individuale de muncă.

3) Obligația înregistrării în REVISAL a suspendării contractului individual de muncă revine, într-adevăr, angajatorului, dar, în absența unei dispoziții legale exprese referitoare la momentul în care se înregistrează în REVISAL suspendarea contractului individual de muncă pe durata grevei și având în vedere dispozițiile art. 4 alin. (1) lit. e) din H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaților, suspendarea de drept pe durata grevei poate fi operată astăzi pentru ziua următoare.

Însă, angajatorul trebuie să analizeze cum ar putea să procedeze la o asemenea înregistrare, în condițiile în care nu se știe cu exactitate dacă salariații care astăzi se află în grevă, se vor afla și mâine, cu atât mai mult cu cât, salariații pot renunța, în scris, la grevă (potrivit art. 153 din Legea nr. 367/2022) sau pot să intre în grevă (potrivit art. 156 din același act normativ).

În fapt, este practic imposibil să se opereze corect în REVISAL suspendarea contractului individual de muncă pe durata grevei, deoarece este aproape imposibil de determinat cât timp un salariat va participa la grevă”.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...

Viktor Orban anunță că 2024 va fi anul înlocuirii hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă

În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă,...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...
Ultima oră
Pe aceeași temă