1.1 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeOp & EdPartidul Maiei Sandu nu s-a înfrânt încă

Partidul Maiei Sandu nu s-a înfrânt încă

Dincolo de propagandă, e realitatea. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiunea corectă politic a Maiei Sandu, a pierdut alegerile locale din Republica Moldova, deși liderii săi revendică o majoritate de voturi în raioane.

Degeaba ai adunat voturi, dacă nu administrezi orașele și comunele.

La prima vedere, cifrele seci arată că PAS și-ar fi adjudecat trei orașe mari și vreo două sute și ceva de comune – un total de 244 – conform aprecierilor lui Igor Grosu, liderul partidului de guvernământ – din totalul de 898 de primării, la o primă vedere. Marile entități administrative, Chișinău, Bălți, Soroca, Orhei, au rămas la opoziție. Deși n-au avut mesaje pro-ruse, primarii aleși sunt vopsiți de propagandă ca oamenii Moscovei. Deci, PAS mai are o șansă în turul doi al alegerilor locale.

citește și: E circ la USR. Suntem însuflețiți de #slavă

Norocul administrației Maia Sandu e că nu s-a coagulat o opoziție fermă față de PAS. Săraca de ea, a pierdut alegerile și-n satul natal.

Presa din România se văicărește că oamenii rușilor au învins, fără a căuta motivele pentru care basarabenii n-au marșat pe cântecele europenești ale partidului lui Maia Sandu.

Autumn landscape in United Kingdom

În doar câțiva ani, alegătorii de peste Prut au înțeles că miturile nu bagă grăunțe-n hambar și nici bani în buzunar. Chestiuni de genul “noi nu votăm geopolitic,” “Maia ne duce în UE,” “națiunea civică moldovenească” n-au avut impact electoral. Narativul că primarul în funcție al Chișinăului, Ion Ceban, e omul rușilor n-a ținut. Încă o probă că lozinca nu seduce, deși omoară mulți neuroni.

Unioniștii care nu prea au fost

Situația politică din Basarabia a fost întotdeauna complicată. Bucureștiul a dat câteva sute de milioane de euro cadou și ceva curent gratis, crezându-se bunul samaritean. În fapt și în drept, nicio forță politică din România, în afara PNȚCD-ului condus de regretatul Corneliu Coposu, n-a avut în plan o politică integraționistă, de-a dreptul unionistă. Toți liderii de la București au așteptat lumina de la apus. Mereu au spus că nu e momentul.

Elitele românești nu și-au aplecat fruntea spre durerile basarabenilor și spre grijile lor. Nevoile primare ale fraților de peste Prut au fost luate în derâdere, Republica Moldova, fiind considerată o entitate păguboasă. Au fugit de unire ca de râie.

“Tradițional, Chișinăul avea primar pro-român și pro-european, asta până când șmecherașii frezați din România au început să pompeze bani în catastrofa politică cu numele de Andrei Năstase – nu-l știți voi! – că l-a uitat toată lumea. E un băiat care declara la televiziunile ruse că și-a luat pașaport românesc ca să umble prin Europa fără viză,” scrie George Damian, jurnalist nealiniat de la Chișinău.

Rețeaua de ong-uri a lui Soros s-a întins ca o caracatiță

Am asistat cu toții, impasibili, la durerile lor, la modul în care fel de fel de ONG-uri, unul mai ciudat ca altul, cotropeau teritoriul care de drept ne aparține. Practic, nu Maia Sandu a câștigat ultimele alegeri, ci bătrânul Soros, care a mai bifat o “primăvară politică.”

Tot crezul pro-europenist al populației progresiste s-a fâsâit în scurt timp, din lipsă de program politic.

Deci, 244 primari ai PAS reprezintă o minoritate deloc calificată din totalul de aproape nouă sute de entități administrative.

citește și: Consecințele autodenunțului lui Patrick Mouratoglou

“Interferenţa din străinătate şi măsurile restrictive, impuse asupra libertăţii de exprimare, de asociere şi asupra dreptului de a candida, au avut un impact negativ asupra procesului electoral, care totuşi s-a desfăşurat în mod paşnic,” rezumă OSCE într-o declaraţie. Nu se precizează care străinătate.

Maia Sandu, cu partidul său pro-europenist, n-a reformat statul. Incapabili și fără viziune, parlamentarii PAS au lăsat legile sovietice să-și facă mendrele.

Acronimul Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) funcționează ca la poker, un fel de pas-parol.

Maia Sandu e mai apreciată de cancelariile europene decât de basarabeni, care s-au cam prins cum vine treaba cu noul “Cuza cu fustă.”

Războiul din Ucraina i-a dat Maiei o șansă. Ultima din extragerea excepțională

Dacă n-ar fi fost războiul din Ucraina, doamna președinte n-ar mai fi primit bezele de la șeful Casei Albe și nu s-ar mai fi fotografiat atât de des cu măriile lumii, care își asigură securitatea la frontiera de Est pe banii Bucureștiului.

Cenzura impusă de Maia Sandu presei din Republica Moldova, interzicerea partidului ȘOR de a participa la alegeri, dezinteresul liderilor formațiunii sale de a face alianțe sănătoase nu sunt motive de îngrijorare în lumea civililor democrați. Când “ai noștri” fac abuzuri și-i critici, ți se zice că ești intolerant și prea pretențios!

YouTube video

Fiind unul dintre primii publiciști care s-a prins de travestiul politic al Maiei Sandu, un fel de Georgia Meloni, ambele produse de laborator, nu am prea mari așteptări de la liderii trași cu ața și prea înecați în trufie.

Partidul Acțiune și Solidaritate n-a avut tracțiune locală, dar mai are pe cea prezidențială. Cu ajutorul „dezinteresat” al rețelei – și de ce nu și a Stației – PAS poate câștiga viitoarele alegeri parlamentare și prezidențiale, dar cu prețul depopulării unei regiuni bogate istoric.

Poate fi și deșert, dar dacă „Maia a noastră” e “aleasa,” ce mai contează câștigarea alegerilor fără loc, cum ziceau părinții noștri, fii de chiaburi, când nu erau admiși la facultate?  

Faptul că PAS a ratat alegerile locale dă ghes propagandei să spună că Moscova și-a băgat coada. Lozinca ucide nu doar neuronii. Când pierd “ai noștri,” bem ca și cum am fi câștigat.

VOCILE LUMII

George Damian

Jurnalist

Portrait of George Damian

“Nu mai are rost să discutăm despre faptul că PAS a împrumutat 100% metodele electorale ale lui Plahotniuc, aici avem de-a face cu umorul absurd specific locului. Ce contează acum este că încă nu s-a coagulat un pol politic anti-PAS, dar nu mai e mult până în acel moment, degringolada din PAS va provoca și această coagulare. Abia atunci vor începe cu adevărat problemele” – susține George Damian, în Timpul.md

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Cât te costă să faci Revelionul cu Bădălău

Monato, salonul de evenimente deținut de fiica baronului PSD de Giurgiu Niculae Bădălău, se pregătește să ofere o experiență de Revelion cu adevărat...

Transport clandestin de lemne, oprit de polițiștii din Suceava

Polțiștii din Suceava au confiscat un camion evaluat la 50.000 de euro și au indisponibilizat peste 25 de metri cubi de lemne în urma...

Încă puțin și ajunge și în România! Când va fi disponibilă aplicația Threads

Aplicația Threads a fost lansată în SUA și în Marea Britanie, iar în curând va ajunge și în Europa. Aplicația Threads urmează să devină...
Ultima oră
Pe aceeași temă