18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăOp & EdNăstrușnica depravare a firii

Năstrușnica depravare a firii

Ne-am predat cu toată ființa zeului digital. Decartăm lunar din portofelul virtual sume consistente canalelor de streaming și aplicațiilor. Suntem abonați la fel de fel de canale tv, pe care nici nu le urmărim. Avem aplicații active în telefon de  care am și uitat.

Nu ne-am duce în vreo librărie, să cumpărăm vreo carte sau la vreun chioșc, să dăm cinci lei pe un ziar, pentru a nu lăsa cuvântul tipărit să moară.

Agreăm cokie-urile și ne mărturisim Zeului Google toate păcatele. Post nu ținem. La spovedanie, nu ne învrednicim, dar îi recunoaștem lui, Marelui Stăpân, toate viciile.

citește și: Pledoarie pentru dreptul dinastic în fotbalului românesc

Citim tot mai puțin și judecăm tot mai mult. Zâmbim rar, dar râdem des. Devorăm mult, nu ne hrănim. Avem obiceiuri proaste. Dăm vina pe soartă. Urmăm diete, nu obiceiuri culinare.

Căutăm datele vremii pe aplicații, fără să întrebăm bunica despre ce a citit în ceapă.

Însingurarea de pe rețelele sociale

Ne ambalăm în curente eco, fără a ști că-s campanii de promovare ale unor noi produse. Oftăm mai mult și ne rugăm mai puțin. Închiși în noi, deschidem rețelele sociale. Pierduți prin mulțime, nu ne pipăim însingurarea.

Drawing of the Generation Awakened
Desen de Ștefan Popa Popa’S

Vorbim vorbe, ca să ne ascundem trogloditele nepriceperi. Am pierdut creștina ascultare, ca pe-o valiză-n gară. Ne încolonăm în fel de fel de cauze, fără a ne întreba cine câștigă din voluntariatul nostru.

N-avem milă, dar suntem plini de ranchiună. Risipim și ne lăudăm că suntem consumatori fruntași. N-avem măsura derizoriului, dar ne lăsăm pradă hazardului. Ne angajăm să susținem părți din războaie, fără a pricepe că, din imbecila noastră atitudine, alții fac bani.

N-am sădit un pom, dar judecăm pădurea. Tolăniți în mijlocul garsonierei închiriate, înconjurați de ghirlande de plastic, criticăm peisagiștii, horticultorii și arhitecții. Îi punem la zid pe constructori. N-am  mânuit vreodată o daltă, dar dăm sfaturi maeștrilor.  

Privim lung, vedem puțin. Ne facem selfie-uri, fără introspecții. Înfulecăm pe rupte și urmăm diete scumpe. Vânăm cărăbuși, dar ne mâncăm între noi.

Vindem țintirimul multinaționalelor pentru a sparge banii în Dubai

Urcăm pe valurile imposturii, fără centuri de castitate. Iubim carieriștii, detestând prestigioșii. Rumegăm lozinci și ne plângem de milă. De fel, hulim gânditorii. Îi stigmatizăm pe cei care văd diferit. Intrăm în diviziile de luptă, fără a avea pregătire militară.

Suntem guralivi cu supușii și drastic de umili în fața stăpânilor.

Alergăm după bogății iluzorii, lăsând pământul pradă cuceritorilor. Ne plângem nenorocul, departe de casa bătrânească picată într-o rână.

YouTube video

Îngrijim câini și pisici, în timp ce ne trimitem bunicii la azile. N-am sădit niciun arbore, dar luptăm împotriva schimbărilor climatice.

Ne întărim mușchii, dar ne slăbim mintea. Ne pierdem în detaliile iluziilor, fără a căuta nutrienții sănătoși ai certitudinilor.

Vindem țintirimul pentru a sparge banii în Dubai. Prăduim averi și apoi cădem în depresii. Suntem turiști prin țări străine, dar niciodată călători prin țara noastră. Iubim străinii și ne detestăm compatrioții.

O societate vitriolantă nu are nevoie de duhovnici, ci de nutriționiști

Facem parte dintr-o societate vindicativă, abrutizată, terorizată de ideologii, fără a ne da seama că suntem pregătiți supunerii colective.

Știm multe țări, dar nu cunoaștem neamurile. Ne mirăm la porți înalte, dar nu mai coborâm fruntea la o maică îndurerată. Intrăm ingrați în catedrale și moschei și ieșim pioși la țigara de după.

Ne desenăm tatuaje pentru a ascunde cicatricile. Luăm suplimente, în loc de produse naturale. Cumpărăm din supermarketuri, în  ciuda caprei vecinului, vândută la galantarul bâlciului.

Știm doar puterea, nu și slava. Mărirea, fără a cunoaște decăderea. Vedem, dar nu contemplăm. Fotografiem fără a înțelege. Admirăm păsările, dar nu înțelegem zborul. Cu suflete înpietrite, nu convenim că înălțarea e darul lui Dumnezeu.  

Măsurăm libertatea după canoane și nevoi. Ne plac mai mult circurile decât spectacolele. Privim fără a înțelege. Ascultăm fără a auzi. Pe rețele sociale facem figuri de tauri, în casă suntem mielușei. Bârfim șefii, când nu le lustruim încălțările.

Ne dăm  în vânt după modelele sociale, fără a înțelege compromisurile devenirii lor. 

Pervertirea condiției umane în postumanism

Avem ultimul model de IPhone și cea mai tare colecție de haine, fără a ne da seama că am pierdut, demult, condiția umană. Preferăm fardul naturaleții. Falsul, în locul adevărului. Apreciem silicoanele și râdem de perele mici. Alergăm după poziții fără antrenament. Căutăm stele verzi, dar dăm mărgăritarele porcilor. Lăsăm șchiopii să ne conducă, pentru că avem mintea oloagă. Toți vor ca alții să facă în locul lor. Lenea e o virtute, performanța – o trudă. Zeflemeaua – sport național – ține locul competiției pentru performanță.

Înfricoșați la comandă, ne-am pierdut curajul de a ne împotrivi valului progresist, iscat în chip de tăvălug.

Ne sunt penalizați copiii la orele de educație civică, fiindcă n-au știut cine e Greta Trotineta. Unui nesupus civic i se închide blogul, pentru că a poreclit Darul zeilor de la Bruxelles: “Penererita.”

Am lăsat odraslele în grija bonelor și profesorilor din after-school. Criticăm sistemul de educație, fără a ne întreba: „eu nu sunt vinovat?”

Vrem ca alții să lupte pentru noi. Avem curaj prin delegare și milă cât hrana pentru pisici la plic.

Suntem cea mai fericită generație din istoria poporului român și nu știm să ne bucurăm!

Vocile lumii

The New York Times

The New York Times logo

“Într-o dimineață obișnuită, s-ar putea să vă treziți și să meditați, folosind aplicația Calm (abonament anual: 69,99 USD), înainte de a vă pregăti să utilizați machiajul din Birchbox (20 USD pe lună). Apoi, pe măsură ce serviți micul dejun, vă înregistrați mesele în aplicația de slăbit Noom (209 USD anual). După aceea, faceți o plimbare rapidă cu Citi Bike, până la serviciu (abonament anual de 205 USD), apoi la sala de fitness Equinox (începând de la aproximativ 200 USD pe lună) unde, în loc să alegi un antrenor personal, preferi aplicația pentru slăbit: Fitbod (12,99 USD pe lună),” scrie Andrew Tseng, în The New York Times, după ce a constatat că plătește abonamente pentru aplicații inutile.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă