12.2 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021

Maratonul vaccinării

În perioada 23-25 aprilie 2021, la Centrul Regional de Afaceri CRAFT, Bd. Eroilor de la Tisa, nr. 22, se va desfășura un adevărat maraton de vaccinare, sub sloganul “Pune umărul pentru Timișoara. Vaccinează-te!”- anunță Asociația pentru ATI “Aurel Mogoșanu.”

Inițiațiva aparține profesorului Dorel Săndesc, șeful ATI-știlor români, fost secretar de stat în ministerul pe care-l cunoaște ca-n palmă (dar la ce îi folosește n.a.?) și se desfășoară tocmai acum când se pregătesc liftele să ia cu asalt, prin alt nume, marele buget al sănătății.

Adevărata societate civilă

Există o temere în societate că se va atinge pragul critic de persoane care doresc să se vaccineze, iar mai mult de jumătate refuză.

Când guvernul și autoritățile militare de la butoanele campaniei de vaccinare nu conștientizează pericolul de a nu trece de 50%, iată că societatea civilă (nu în civil) acționează pentru cei mulți, dar și în numele lui Aurel Mogoșanu, primul ATI-st din zona de vest a țării.

Presa centrală nu a avut ochi să vadă, cum Asociația pentru ATI “Aurel Mogoșanu” a trimis voluntarii prin satele hunedorene – și nu numai pentru – a-i convinge pe cei mai săraci cu duhul să se vaccineze.

Nici primul Maraton pentru sănătate nu pare să stârnească emoția colegilor mei.

O țintă: 10.000 de vaccinări, în trei zile

Inițiatorii proiectului au pregătit 12.000 de doze de vaccin Pfizer. Ziua de vineri e deja full, relatează sursele locale. Dar marea majoritate a celor care s-au înscris pe platforma Ro Vaccinare sunt români din străinătate, mai ales din Austria și din Elveția unde, potrivit declarațiilor lor, “e dezastru.”

Așa cum am mai spus există o temere justificată de atingere a punctului critic. Guvernul nu face nimic. Presa nu desfășoară campanii de informare despre beneficiile vaccinării.

În timp ce rețelele sociale sunt pline de fake-news-uri despre efectele adverse ale inoculării, așa zisele organisme responsabile cu organizarea “tămăduirii de masă” nu par a fi preocupate de partea ostilă din societate. De cea care nu vrea “nici în ruptul capului.”

În zadar ne vaccinăm 3 din 10 români. Nu eradicăm pandemia.

Ministerul in charge ar trebui să vină nu numai cu date statistice ci și cu mecanisme cognitive și de ce nu persuasive.

Aurel Mogoșanu – la 89 de ani – va „alerga” la Maraton

Și iarăși îmi aduc aminte câte vieți a salvat profesorul Aurel Mogoșanu, fără a avea tehnologia de astăzi a supraviețuirii. De doamna Țuchi, soția sa, mă leagă amintirile copilăriei, dar și tratamentul paleativ administrat mamei mele. Amândoi vor fi prezenți la deschiderea Maratonului vaccinării.

desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

După ce a lucrat mai mulţi ani în spitale de top din Statele Unite, Franţa sau Anglia, întors în ţară, Dorel Săndesc s-a confruntat cu realitatea românească: aparatură veche şi fonduri insuficiente.

I-a promis mentorului său, Aurel Mogoșan, că va realiza progresul (real, nu imaginar) și se va implica în acțiunile de promovare a profesiei de anestezist cu mai multă determinare. Întors din străinătate, nu s-a dat la o parte și de la spălat pe jos și la curățat tencuiala.

https://fb.watch/50BtrQLVIc/

În anul 2012, după ce a obţinut mai multe sponsorizări, secţia pe care o conducea a devenit cea mai modernă secţie de terapie intensivă din ţară.

Nu pentru că a știut să dea cu mopul, profesorul Săndesc a fost ales în Comitetul executiv al Societăţii Mondiale de Anestezie, din care fac parte doar trei medici din Europa. L-au chemat și la minister, recunoscându-i-se spiritul inovativ și profesionalismul în management sanitar.

N-a făcut mulți pui, într-o instituție căpușată de zdrahonii importurilor de medicamente și de lăptarii vacilor grase ale finanțărilor “noilor tehnologii”.

Dodo Săndesc a fost primul medic care a tras semnalul paturilor lipsă din secțiile de ATI ale spitalelor

S-a pus pe drum. Întors la Timișoara a înființat Asociația pentru ATI “Aurel Mogoșanu.” Din această poziție a prezentat guvernului, pe timpul pandemiei, soluții pentru modernizarea sectorului deficitar și atât de asaltat în ultimul an.

Nu l-am auzit pe profesorul Săndesc, care și face “culmea” rating pe la televiziuni, să se plângă de noua lege a salarizării care va lovi crunt în bugetele, acestor adevărați Sfinți Petru, care asigură tranziția dintre cele două lumii, ale vieții și ale morții.

În condițiile în care ministerul n-a avut timp de acțiuni de promovare, energicul Dorel Săndesc și-a pus o țintă înaltă: 10.000 de inoculări, în trei zile.

La Centrul Regional de Afaceri, a deschis un non-stop pentru vaccinare. Speră ca mușterii să dea năvală, dar nu înainte de a se înscrie în platforma Ro Vaccinare.

Maratonul vaccinării pare să fie o acțiune de mare curaj. Dacă nu se va atinge ținta?

Vocile lumii

Boris Johnson

Premierul britanic

“Doar 32 de persoane vaccinate au fost spitalizate cu Covid-19”, dezvăluie The Telegraph, după ce peste 50% din populație a fost vaccinată în Marea Britanie.

Oamenii de știință s-au „bucurat” de datele care arată eficacitatea programului britanic, dar Boris Johnson spune că nu se va abate de la foaia de parcurs și încă nu ridică restricțiile, anunță publicația britanică The Telegraph.

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a desconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Ultima oră
Pe aceeași temă