-0.9 C
București
marți, 25 ianuarie 2022
AcasăOp & EdÎncă o săptămână, încă o amânarea a testării COVID pentru elevi

Încă o săptămână, încă o amânarea a testării COVID pentru elevi

Săptămâna precedentă, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declara, mai întâi că testele COVID noninvazive, pe bază de salivă, vor ajunge în școli în primele zile ale acestei săptămâni, apoi, că în a doua parte a acestei săptămâni.

Acum, când termenul s-a apropiat, șeful Învățământului a afirmat că săptămâna viitoare vor ajunge testele la unitățile de învățământ preuniversitar.

Într-adevăr, nu Ministerul Educației este responsabil pentru aceste amânări, ci ONAC.

Trebuie remarcată însă și o reacție lentă a conducerii Educației, care a stat, s-a gândit, s-a răzgândit și, într-un final a cerut lămuriri de la Ministerul Sănătății pentru modul în care pot fi utilizate aceste teste.

Ce-i drept, având în vedere ritmul în care se desfășoară această achiziție publică – achizițiile publice, în general, în România – sunt șanse ca până și “experții” Ministerului Sănătății să livreze răspunsul mai repede.

Să nu uităm că vorbim de aceiași specialiști care au oferit o mulțime de idei aberante pentru sistemul de învățământ, în această pandemie.

E de apreciat că, măcar în ceasul al 12-lea, conducerea Ministerului Educației a conștientizat că e mai bine ca elevii și angajații unităților să se testeze acasă.

Evident, acest lucru ar limita riscul de răspândire a bolii.

Rămâne să sperăm că “specialiștii” Ministerului Sănătății nu vor vedea din nou altfel realitatea.

Am avea ceva speranțe de această dată că vor veni cei de la Sănătate cu idei benefice elevilor, cât timp USR PLUS nu mai conduce ministerul de resort.

Mai revin însă asupra unei alte probleme: testele ajung mult prea târziu.

Vacanța de două săptămâni în care au fost trimiși elevii nu a fost o măsură bună pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

În câteva zile va fi depășită perioada de incubare și sunt șanse foarte mari să vedem tot mai multe școli închise din cauza infectărilor, cum s-a întâmplat și la două săptămâni după vacanța de vară.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Statele Unite trimit 222 de sportivi la Olimpiada din China, pe care amenințau s-o boicoteze

Statele Unite trimit 222 de sportivi la Olimpiada din China, care se desfășoară la Beijing. Este vorba de Olimpiada de iarnă din 2022, pe...

Marcel Boloș, propus de PNL ministru al Cercetării

Marcel Boloș a acceptat propunerea PNL pentru a prelua Ministerul Cercetării. Actualul șef al Agenției Regionale de Dezvoltare Nord-Vest a declarat că decizia a...

Măsurile pentru plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie și gaze au fost aprobate

Guvernul a adoptat noile măsuri pentru plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie și gaze naturale. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, marți, înaintea ședinței...
Ultima oră
Pe aceeași temă