13.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăOp & EdHai cu rotativa!

Hai cu rotativa!

Klaus Iohannis nu l-a vrut în funcția de premier pe Marcel Ciolacu. Dar se pare că nu mai are de ales. După ce și-a trimis emisari la Sorin Grindeanu și la Mihai Tudose, refuzul lor l-a readus la bază. Nu știm ce e Ciolacu la vârf, dar președintele e nerăbdător să se facă mai repede rotativa, ca să taxeze și el biletul unei vizite mai lungi în străinătate.

Culmea e că îl ține în loc greva profesorilor. Altfel, făcea Rotativa și de mult era prin orizonturi liniștite. Nu-i pasă că și alte sindicate sunt în pole-position!

Privești mutra președintelui și-ți dai seama cum arată țara!

Liberalii susțin că lui Marcel Ciolacu îi e teamă să preia guvernarea. La un deficit de peste 20 de miliarde de lei, se mai adaugă și banii pentru profesori.

România este de peste doi ani în procedura de infringement a Comisiei Europene, din cauza deficitului excesiv. Sigur că nu vine Bruxelles-ul să ia boii de la bicicletă, dar impune o serie de constrângeri fiscale, peste voința politicienilor. Iar acest lucru, într-un an electoral, e o împușcare în picior.

Sorin Grindeanu e dat ca sigur ministrul Transporturilor. El are misiunea de a finaliza cât mai repede tronsonul românesc din Transcarpatia. Liberalii vor Ministerul de Finanțe. Pe domnul Marinescu, consilierul de la Cotroceni, Ciolacu l-ar fi rejectat. Păi, deh, cum să conduci un guvern în care ministrul de finanțe are altă obediență?

Tot liberalii mai vor și Ministerul Dezvoltării, dar asta ar supăra foarte mult UDMR.

Toată lumea e doar cu gândul la anul electoral 2024, când vorba lui Ciprian Purice, vom avea cea mai largă consultare: votul în patru runde. Numai că și votul ăsta e atât de liber cât algoritmii puterii umbrelor permit.

Foto: Inquam

Ministrul muncii nu mai este dorit nici de Ciolacu. La liberali, pare-se rămân mai mulți miniștri vechi decât la PSD.

Ultima știre era că vineri, Nicolae Ciucă ar demisiona din funcția de premier, pentru a face posibilă rotativa.

Lumea nu prea înțelege de ce durează atât de mult acest moment, pe care-l știm ca “drept unilateral de voință.” Mai trebuie să sune Klaus Iohannis? Sau prietenul lui Charles din pădure? Nu înțelegem.
S-a stabilit rotația și guvernanții se screm. Păi, aceste auspicii sunt rele pentru noul premier, venit pe lume nu prin naștere normală, ci prin cezariană, aici ne referim la plodul guvernamental.

PSD știe să guverneze, de ce nu se aruncă-n luptă?

În sondajele electorale – firește în cele comandate – PSD stă foarte bine în aprecierile populației. Se bucură de încrederea a peste 31% dintre români, liberalii având în jur de 20%. Cu o guvernare nătângă, social-democrații mai pot pierde din zestrea electorală, doar că de fiecare dată când au guvernat, au arătat că se pricep.

Însă de data asta, grevele se țin lanț, după cum se anunță. Sau poate, odată cu reintrarea profesorilor la catedră, se va stinge și apetitul de proteste ale românilor, de altfel, greu de scoși din casă.

citește și: Cine a aruncat în aer barajul de pe Nipru?

Marea problemă a viitoarei guvernări conduse de PSD va fi rezolvarea deficitului bugetar. Ciolacu nu o să aibă de unde să dea pomeni electorale, așa cum se făcea în trecut.

Portofelul guvernamental e mai strâns ca niciodată. Nu mai ai de unde să scoți o sută de milioane. Sigur, vin banii europeni din PNRR, dar și aceștia sunt condiționați de o cofinanțare. Nu vin toate sumele complete. Mai trebuie și tu, ca stat – să bagi mâna în buzunar.

Iar buzunarul e costeliv și nimeni din guvern n-are nimic împotrivă, pentru că soluții n-ar fi decât mărirea taxelor și impozitelor. Dar liberalii stau ferecați în guvern pentru a menține cu dinții impozitul de 16%.

Obositoarea temă a pensiilor speciale, șaradă sau dispoziție bruxelleză?

Obositoarea temă a pensiilor speciale și a banilor care se dau doar dacă se mai taie, câte puțin, prin părțile esențiale, vor mai sta pe agendă. Liberalii au trimis deja în Parlament un amendament la lege despre impozitarea cu 25 % a ceea ce depășește salariul mediu brut pe economie. O soluție justă și constituțională.

De pensiile securiștilor și ale securicilor, nimeni nu are curaj să se atingă de ele. Sunt sfinte ca drumul din Ierihon.

YouTube video

Klaus Iohannis vrea să facă degrabă nominalizarea premierului, pentru că are biletele de plecat în străinătate și nu se poate împiedica de-o cioată guvernamentală.

Ați văzut câtă aroganță la doamna Carmen? Plimbă brățări și coliere din sponsorizări. Ce-i pasă? E pe cea mai înaltă treaptă a cadrelor medicale. Doar că de sus se pică cu răni, zic cunoscătorii arhitecturii de putere.

Marcel Ciolacu nu e nici pe departe un ziditor, dar nici un demolator ca Iohannis, care a ajuns campion la proba loviturilor cu tesla.

E timpul zidirii, e timpul dărâmării, zicea Ecleziastul. Dar nimeni nu se uită la rațiunile biblice în momentele de derută socială.

VOCILE LUMII

HOTNEWS.RO

Coaliţia de guvernare este pregătită să demareze rotaţia premierilor, prin depunerea mandatului de către Nicolae Ciucă, la sfârşitul acestei săptămâni, dacă între timp se rezolvă problema grevei din educaţie, au precizat surse politice.

În cazul în care greva din educaţie se încheie, premierul îşi va depune mandatul, ceea ce va echivala cu demisia întregului Guvern, urmând să se declanşeze procedurile pentru numirea unui nou Executiv şi preluarea funcţiei de premier de către liderul PSD Marcel Ciolacu, scrie Hotnews.ro.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Mesajul lui Putin către români

Părintele regizor Ciprian Mega din Oradea s-a bucurat de un tur de forță la Moscova, grație ultimei sale producții cinematografice “21 de rubini.” Marele...

Un nou pod rutier între România și Ucraina, pe ordinea de zi a Guvernului

Guvernul Marcel Ciolacu ar putea aproba, în şedinţa de azi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa,...
Ultima oră
Pe aceeași temă