9.8 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021

Facultățile din România se vând ca hainele tip second hand

Ne-am fi așteptat ca acest lucru să atragă după sine o scădere semnificativă a numărului de candidați la admitere, în prima sesiune.

Lucrurile par să nu stea însă chiar așa, multe facultăți înregistrând chiar numere record de candidați.

A ieșit însă în evidență un fenomen care s-a instalat în țara noastră deja de ani buni: tot mai mulți studenți străini.

Explicația este una cât se poate de simplă: tot mai mulți absolvenți de liceu din România nu mai sunt atrași de sistemul academic din țara noastră.

Am înregistrat în acest an și cel mai mic număr de absolvenți de clasa a XII-a și a XIII-a care s-au înscris la Bacalaureat.

Absolvenții ciclului liceal sunt mai interesați să plece la muncă în străinătate sau chiar să intre pe piața muncii din țara noastră, decât să-și continue studiile.

Aceasta pentru că, tot mai mulți absolvenți ai ciclului liceal văd tineri care au obținut o diplomă de licență și tot nu reușesc să găsească un loc de muncă atractiv.

În schimb, mulți studenți străini vin să urmeze cursurile unei facultăți din România, doar pentru că taxele de studiu sunt mult mai mici decât în alte țări cu universități prestigioase.

Practic, mulți studenți străini aleg să vină la facultățile din țara noastră pe principiul hainelor ieftine de la magazinele second hand.

Acest aspect nu este precizat însă în discursurile de fală ale rectorilor marilor universități de stat din România.

Șefii instituțiilor de învățământ superior ne vând tema că a crescut calitatea mediului academic din țara noastră și din acest motiv avem tot mai mulți studenți străini.

Clasamentele internaționale indică însă altceva, multe universități mari din țara noastră mergând tot mai jos în ierarhie, constant în ultimii ani.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu-Mihail Mușoiu scrie în presa centrală din anul 2008. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar, a absolvit FJSC și deține un master în Științele Comunicării.
Ultima oră
Pe aceeași temă