18.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăOp & EdDiscursul lui George Simion de la Timișoara, de studiat în școlile politice

Discursul lui George Simion de la Timișoara, de studiat în școlile politice

Recunosc, de mult nu am mai ascultat un discurs atât de bine elaborat, atât de complex și de asertiv, ca și cel al lui George Simion din Sala Constantin Jude din Timișoara. Argumentele mele pot fi sentimentale, fiindcă a vorbit despre martirajul orașului meu și a citat din cântecele galeriei lui Poli! 

Unul dintre liberalii transferați în echipa locală a AUR a recunoscut că entuziasmul publicului, prezent la sfârșitul săptămânii trecute, în Sala de Sport a orașului, cu prilejul lansării candidaților AUR la la europarlamentare, a fost mai mare decât cel din 2020, când Rareș Bogdan a ridicat liberalii în picioare, PNL-ul fiind atunci pe val.

Au venit peste 2000 de participanți. Au fost adăugate sute de scaune, până și pe parchetul sălii de joc.  

Entuziasmul și speranța nu înving comasarea

Întrebând pe unul dintre candidați, cum s-a simțit în orașul meu natal, mi-a recunoscut că a asistat la o primire caldă, chiar entuziastă și că a constatat participarea unei lumi bune, nu adusă cu autocarul.

Se pare că AUR mișcă țara. Diferit față de alte partide, zic observatorii avizați, participanți la mai multe astfel de reuniuni, George Simion nu organizează plenare de partid, ci reușește să coaguleze un public tot mai fidel.

Ieri, pe surse, s-a scăpat informația că PSD și PNL ar intenționa să candideze pe liste comune la europarlamentare. “Îți dai seama ce frică le e de AUR?” mi-a transmis ieri un vechi liberal bucureștean.   

citește și: Nevolnica martirizare a lui Aleksei Navalnîi

Spirala tăcerii e imensă. Nu numai la noi. Reuniți în formatul Munchen, marii lideri ai țărilor membre NATO au vorbit în weekend doar despre frici, amenințări și nevoia de înarmare. Cine suportă costurile? Europenii. Și îți mai vine să te duci să votezi indivizi ca Victor Negrescu, palmat de servicii într-un job de aproape zece mii de euro sau pe asistatul statului francez, Dacian Cioloș? Știți vreo inițiativă pentru România a cetățeanului –  pus planton de ordinul de seară pe unitatea germană – Siegfried Mureșan?

Revenind la evenimentele tot mai dese ale AUR din țară, partidul are o alură atletică, mereu în mișcare. Interesant că, pe lângă foștii membrii ai partidelor tradiționale transferați la AUR, vezi tot mai mulți tineri cu dorință de implicare. Cât despre diasporă, acolo George Simion a reușit minunea: transferul de încredere de la USR, la AUR.

Bătălia electorală din alegerile comasate de frica AUR-ului devine tot mai interesantă. La show, nu-l bate nimeni pe liderul unionist. Are toate șansele să le răstoarne oamenilor puterii masa-n cap, dacă reușește să închege filiale cu oameni reprezentativi.

În ciuda plecării unor președinți de filială, inclusiv cel de la Timișoara, activul de bază n-a dezertat, semn că mai multe lucruri îi apropie decât îi desparte.

Phoenix și noii comisari de la Bruxelles

„Veniți cu noi, tineri din TIMIȘOARA, să arătăm că fruntea-i în Banat, țării-n lung și-n lat. Veniți cu noi, tineri din toată țara, să cântăm și să ne bucurăm, jalea s-o uităm!” – mesajul lui Nicu Covaci a răsunat, prin vocea lui George Simion, în aceeași sală în care, în urmă cu aproape 40 de ani, am participat la primul show cu dube al celebrei trupe Phoenix.

Într-un discurs extrem de bine calibrat, liderul AUR, George Simion, a făcut praf corectitudinea politică, deopotrivă cu partidele stabilimentului puterii de la noi.

Publicul a aplaudat frenetic, când l-a făcut pe Marcel Ciolacu “întâiul covrigar al țării.”

“Marcel Ciolacu s-a dus în Italia. S-a văzut și el cu Sanctitatea Sa Papa Francisc, cu premierul Italiei, Giorgia Meloni. Ce face omul, face și maimuța! S-a dus să promită în fața milioanelor de români, alungați peste hotare, marea cu sarea, să își ceară scuze. Cerându-și scuze, el fiind reprezentantul unui sistem care a condus România timp de 33 de ani, nu înțeleg ce poate covrigarul șef să promită românilor din străinătate. Ce o să le ofere? Gaura de la covrig?” – a zis Simion cu determinare și forță de leadership.

YouTube video

A comparat Uniunea Europeană cu o nouă Uniune Sovietică. “Această Uniune Sovietică, condusă de comisarii de la Bruxelles, care încearcă să ne schimbe obiceiurile, felul de a trăi, felul de a înțelege viața și de a ne respecta înaintașii și libertatea creștină a acestui continent, trebuie reinterpretată.”

Simion s-a închinat pios în memoria eroilor din Decembrie 1989. Cât despre conducerea USR-istă a Timișoarei, a făcut-o praf, spunând că asistăm la un experiment social care se vrea extins la nivelul întregii țări, prin care să se demonstreze că românii nu se pot conduce singuri. N-a nominalizat primarul și nici națiunea de unde s-a teleportat în Bnat. “Nu sunteți voi stăpânii lumii, nu ați venit voi în primul și în al doilea Război Mondial și ați plecat victorioși de aici; ați plecat cu coada între picioare și o să plecați și de acum înainte, tot cu coada între picioare!” Magistral. Cine sunt aceștia? O știe orice copil de grădiniță.

“Timișoara!…”, “Timișoara!…”

De zece ori, pe parcursul celor zece minute, a pronunțat numele orașului martir și de patru ori al regiunii Banat.

Nu cred că vreun milițian din ordinele de precădere ale liderilor partidelor de la guvernare, pe post de consilier în civil, ar fi în stare să scrie un discurs empatic și persuasiv. Cred că aceste două atribute nici nu se studiază la Școala de taici cu ochi albaștri de la Băneasa.

Discursul lui George Simion este o lecție pentru clasa politică sau pentru tinerii învățăcei, despre cum se țin discursuri bărbătești, ironic, dar și caustic, pe alocuri vitriol gol.

YouTube video

Comparați epicul liderului AUR cu cel al lui Siegfried Mureșan sau Cristi Bușoi, fonfăiții veșnic listaci, că de votat pe persoană fizică nu i-ar vota nici mama.

 Evenimentul AUR de la Timișoara a fost demn, ceremonios și laic.

“Nu vă temeți!” – a conchis liderul, citând din Biblie.

PS. Invit cooperativa #noisuntemstatul să facă o analiză semantică și semiologică a discursului liderului AUR, nu să o frece prin birourile guvernamentale.

VOCILE LUMII

George Simion

Președinte AUR

”Pentru copiii noștri, avem datoria să nu ne lăsăm îngenuncheați, nici de imperiul de la est, nici de noua Uniunea Sovietică de la Bruxelles. O să putem face asta doar împreună. Așa că veniți cu noi, tineri din Timișoara, să arătăm că fruncea e în Banat! Veniți cu noi, tineri din toată țară, să cântăm și să ne bucurăm! Dumnezeu este alături de noi! Cine este împotriva noastră?

Vă mulțumesc, mă înclin în fața voastră pentru eforturile pe care le-ați depus, pentru faptul că împreună suntem o mare mișcare de redeșteptare națională și de luptă pentru drepturi și pentru libertăți.” Astfel și-a încheiat George Simion discursul, în triumful sălii.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 767. Statele Unite au aprobat ajutorul pentru Ucraina, de 61 de miliarde USD

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat ajutorul pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari. Votul în Camera Reprezentanților s-a desfășurat în...

Rusia – Ucraina, ziua 767. Statele Unite au aprobat ajutorul pentru Ucraina, de 61 de miliarde USD

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat ajutorul pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari. Votul în Camera Reprezentanților s-a desfășurat în...

Ultimul pas pentru operaționalizarea IMM Plus, îndeplinit

După aprobarea schemei de ajutor de stat IMM Plus de către Comisia Europeană la 9 aprilie a.c., a fost publicat Ordinul comun care stabilește...
Ultima oră
Pe aceeași temă