8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăOp & EdDespre o demisie cu vicleșug

Despre o demisie cu vicleșug

Demisia lui Eduard Hellvig de la șefia SRI, cu două zile înainte de reuniunea CSAT, pare a fi un eveniment care schimbă tabloul politic, înrămat cu atâta migală de acoperiții serviciilor.

Va reveni Hellvig în politică? Mai are loc în PNL? Posedă aură de prezidențiabil? Sunt întrebări pe buzele tuturor românilor, care s-au săturat de lâncezeala actualei coaliții guvernamentale.

Maestrul Ion Cristoiu consideră că sfada dintre el și președinte e o acțiune regizată. De ce? Pentru ca președintele să se asigure că transferul de putere are adeziunea maselor. Dacă buchisești mesajul de adio al fostului șef al SRI, pare că se adresează lui Pahonțu, “pietrificat” în funcția de șef al SPP, de aproape douăzeci de ani. Putea ieși demult la pensie, dar se ambiționează să gestioneze jocurile de putere.

CITEȘTE ȘI: Revoluția franceză – runda 2023

Așa cum am spus și la posturile de radio și tv, Eduard Hellvig are mai degrabă o alură de strateg, de om al umbrelor, decât una de apt combatant în lupta pentru un mandat de președinte.

O carieră de tip rachetă

Cariera lui e de tip rachetă. Student fiind, a început activitatea politică în Alianța Civică. Apoi, prin partidul lui Dan Voiculescu, a ajuns parlamentar. Ulterior, sfetnic de taină al șefului PNL, Crin Antonescu, pe care l-a părăsit pentru a-i face campania electorală prezidențială lui Klaus Iohannis. Dacă mai adăugăm și bursele Soros, binecuvântarea lui  William Burns, șeful CIA, întrebarea întrebătoare a Regelui Charles al III-lea – toate îl recomandă ca pe un candidat agreat la președinția României.

desen de Ștefan Popa Popa’S

Dacă mai punem la socoteală buna relaționare cu Marcel Ciolacu, amândoi vorbind săptămânal la telefon, pare a fi un candidat cu șanse pentru a deveni prezidențiabilul susținut de PSD și PNL.

Așa cum a și recunoscut, Hellvig pleacă din serviciu cu o valiză de informații. Cum le va folosi? În avantajul său sau al altuia, pe care-l va face președinte?

Întorcând pe toate fețele, misiunea personajului nu pare una de proaspăt pensionar, retras în deplină glorie la moșie. Nici de ambasador, loc de zbor pentru indezirabili.

Anul sabatic inițiatic

Certamente, își va lua un an sabatic. Suficient ca informațiile din sacul său să se perimeze. Ieșirea din tihna relaxării pică fix după anunțarea rezultatelor europarlamentare, unde sondajele reflectă un dezastru electoral pentru PNL.

Să fie Hellvig pista de fugă? Balonul de oxigenare al plămânului liberal răpus? Demn să preia locul lui Nicolae Ciucă?

Cum le învârtim sau le sucim, un plan secret se vede de sus, din balonul meteorologic, care tot anunță ploi ce nu mai vin.

YouTube video

Eduard Hellvig e parte din povestea scrisă a viitorului României. În vârstă de 48 de ani, are nu doar timpul în favoarea lui, ci și astrele norocoase.

În plus, poate strange câteva batalioane de români care vor să miște ceva în România.  

Ce pare ciudat e că se bucură brusc de o mare simpatie în rândul celor care s-au săturat de președinte și de vacanțele lui interminabile.

Să fi născocit Palatul Cotroceni povestea supărărilor dintre cei doi? Personajul care l-a făcut din umbră Om pe Iohannis nu poate fi aruncat la coș de către sistem.

Și alți șefi de servicii de intelligence au devenit președinți

Nu e o noutate ca un fost șef de serviciu secret să ajungă președinte. Au mai fost George W Bush și Vladimir Putin în aceeași situație.  

În condițiile amplificării luptei pentru securitate, națiunile recurg și la soluții neortodoxe.

Am fost mereu împotriva candidaturilor oamenilor de sistem pentru că dețin avantaje față de concurență, cum ar fi valiza atomică a informațiilor secrete. Dar contextul internațional îi scuză devenirea.

Dacă ar fi după mine, el e un perfect organizator. Poate salva PNL din vria ce pare a îneca orice mișcare în duhul și spiritul acelui “prin noi înșine.”

Sceneta supărărilor de salon l-ar putea salva pe Nicolae Ciucă de povara găsirii unui strateg pentru europarlamentare.

Cum se țese sau se desțese fuiorul demisiei lui Hellvig, dă cu plus. Să te retragi în plină glorie e un act de venerabilitate. Însă, nu-l văd ca pe un viitor mare luptător contra reziduurilor lăsate de Iohannis. Nici împotriva lui.

De mânie, Klaus Iohannis preia și conducerea SRI.   

Va forța Klaus Iohannis impunerea unui director controlabil la SRI?

Urmărind modelele promovate la DIICOT și Procuratura Generală, nu ne-am mira că-și dorește pacea zilei de mâine. Chiar să forțeze trimiterea unui nume de șef convenabil în Parlament. Riscă să nu obțină majoritatea? Toți politrucii îi suflă în ceafă.
Nimeni nu are curajul să-l înfrunte pe domnul președinte, cu puține voiaje în țara sa de baștină, dar cu multe legături tentaculare.

Din punctul de vedere al urzelilor politice, pare mai calificat decât predecesorul său.

Are rost să ne întrebăm de ce sunt tot mai puțini euroatlantiști care mai poartă ca noi tricolorul pe piept?

Frica de partidele suveraniste și de posibila revenire a progresiștilor îi poate uni pe social-democrați și liberali.

Unde e România în toată povestea asta?

Vocile lumii

 Podcast Dan Andronic

”Dacă aș fi partener strategic, eu aș paria pe Hellvig. La ora actuală, cea mai mare preocupare a factorilor de decizie, a puterilor garante este creșterea  extremei drepte în toată Europa.

Pe un fond de grave greșeli ale UE, care nu s-a mai reformat, crește acest suveranism, independențism, naționalism. Este mișcarea anti-sistemului care e deja compromis”, a afirmat Ion Cristoiu, în cadrul unui podcast cu Dan Andronic.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă