1.6 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeOp & EdCum să belești o țară ca pe-o banană

Cum să belești o țară ca pe-o banană

La o primă lectură, scenariul de film “Toate amantele președintelui,” scris de Eugen Șerbănescu și Sorin Roșca Stănescu, publicat într-o carte cu același nume, pare a-i răzbuna pe românii care au votat masiv demiterea unui președinte și s-au trezit că referendumul este invalidat, prin mecanisme oculte de putere.

Lucrarea cuprinde scene incredibile din alcovul președintelui unei țări predate la cheie hegemonului. Toate ingredientele unui thriller de succes sunt prezente în carte: tiranie, conspirații, șantaj, amantlâc, perversiuni, viol, pedofilie, lesbianism și crimă. S-ar putea spune, fără emoție: “Scenariu perfect caută regizor de faimă!” Este tradus și în engleză, de un nativ londonez, sub titlul „Presidential Vice or: A Sinking Ship of State.” Bun titlul. Mai tare decât cel românesc.   

citește și: Ecoul din Palatul  Szana și Regalul Brâncuși

Scene dramatice se succed în efect de mitralieră. Sabotajul politic e mai mult decât perfectul realității. Erotismul debordant dă voluptate ecorșeului politic. Scenariștii disecă – asemenea anatomiștilor – toate organismele parazitare puterii. Despotismul descris e comparabil cu cel latino-american. Intriga provoacă lectura pe nerăsuflate, vorba maestrului Ion Cristoiu.  

Intră-n scenă personajele!

Personajele par la început parte dintr-o echipă. Leona e amanta principală a președintelui. Cosmina Demeter, amanta amantei președintelui, uzurpă puterea din Parchetul General. Todor e ofițerul de carieră, responsabil pentru acțiunea “răpirea din Siria.” Wolfstein e ambasadorul partenerului strategic. Golub, prieten cu arabul Hamdy, e soțul Leonei. Președintele, mare fumător și seducător de femei dornice de ascensiune politică, poartă numele de scenă Sandu Anton. Generalul Moș de la SIS (serviciul secret al președintelui), Francesca, aspirantă la șefia unei camere a parlamentului, Nora – cercetătoarea care caută turnătorii de la Securitate sunt personajele secundare, dar care particularizează răul, prin contrast. Totul e posibil, orice e permis în lumea lor fără azimut.

Cover of book or magazine
Coperta spune totul

Scenariul filmului pe care ni-l proiectăm fiecare e despre derizoriul cumplit din alcovul prezidențial. O tușă neagră a unei administrații corupte, formată din indivizi șantajabili, curve ajunse mari personalități ale statului, reprezintă draperia pe care atârnă, precum cârnații la afumătoare, personajele de carton, care cântă-n cor: “noi suntem statul.” Tragicul înăbușe jovialul.

Erotismul – marca puterii

Trivialul domină scena. Eroticul dă greutate arhitecturii puterii. Corupția din film e radiografia perfectă a unui sistem care a distrus elite, a prădat o țară, a făcut culoar partenerilor hulpavi, doar pentru a controla un neam devenit populație.  Briliant cum se prezintă jemanfișismul puterii în toată splendoarea sa. “Îi doare-n bască” de suferința victimelor sistemului.

citește și: Arheologia terorii sau despre cum arheologii au fentat teroarea comunistă

Dramaticul ucide epicul. Intriga ține publicul țeapăn în scaun. Așa-i stă bine unui scenariu bun de film. Fiindcă orice construcție bizantină se bazează pe o crimă, opera “Toate amantele președintelui” începe cu o femeie aruncată în adâncul unui stăvilar, cu decenii în urmă, sub comunism.  Criminalul este nimeni altul decât Bob, devenit peste ani, în post-decembrism, omul de încredere al președintelui, bun la toate, în stare de orice.  

YouTube video

Dosarul Jacheta era gol, plin era liftul cu senzații tari

Personajul Nora scotocește prin arhivele securității, dar “Jacheta” este goală. “Dissolve,” cum ar zice regizorul, cu scopul de a trece la o altă scenă. Leona, de departe cel mai influent și mai bine conturat personaj al poveștii, se iubește deloc în taină cu procuroarea Cosmina Demeter. La insistența vicepreședintelui Statelor Unite, al cărui fiu poate fi dovedit ca mituitor, fostul procuror general este dat afară, dar nu înainte de a fi și el mituit pentru a accepta decizia. Intră-n rol Cosmina, păpușa Leonei. Odată ajunsă pe post, uneltește cu Todor.  Dușmanii trec de partea prietenilor  – și invers. Parlamentul dă în clocot, stă să explodeze.

YouTube video

Dinamica este ciclică. La început, președintele este personajul dominator, Leona, cea dominată. În final, când zarurile sunt aruncate, Leona devine partea dominantă. Todor e principalul conspiraționist. El pare a fi beneficiarul puterii, fiindcă deține informațiile compromițătoare. Ar putea fi numit individul care știe. Știe, face și desface.  Și cade totdeauna în picioare. Unde am mai văzut noi un asemenea individ? În niciun caz – în vis. Poate – în coșmar. 

Citind și răscolind angoasele trecutului, ne-am adus aminte de capodopera lui Carlos Fuentes “Jilțul vulturului,” carte despre pupitrul de comandă al statului vasal Americii. Meritul autorilor scenariului românesc nu e doar că au scos din hazna toate putregaiurile puterii, ci și că au trecut bârfele de proba veridicității.

De departe, epocală e zicerea Leonei: “Puterea nu este la cel care o are, ci la care îl are pe cel care o are.”  

Vocile lumii

Lansarea cărții

Alternative Text for Accessibility and SEO

Lansarea volumului “Toate Amantele președintelui” va avea loc la Clubul Diplomatic, marți, 14 noiembrie, orele 12:00, cu participarea recenzenților Ion Cristoiu, Dan Andronic, Sorin Ilieșiu, Adrian Artene și a autorilor. Cartea se găsește în librăriile Cărturești și pe www.scriptplanet.ro și  www.bestseller.ro

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Premierul recunoaște că prețul la gaze a crescut nejustificat și cere măsuri

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că există furnizori care au crescut "nefundamentat" preţurile de furnizare a gazelor naturale, în contextul în care acestea au...

Confruntări cu poliția la un marş al israelienilor de extremă dreaptă din Ierusalim

Confruntări cu poliţia au avut loc la începutul unui marş al israelienilor de extremă dreaptă joi seară la Ierusalim, potrivit martorilor, informează agenţia DPA,...

Ioana Mihăilă, după ieșirea de la DNA

Fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă a afirmat, la ieşirea din sediul DNA, că decizia privind achiziţia numărului de vaccinuri anti-COVID a fost luată...
Ultima oră
Pe aceeași temă