20 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăOp & EdCongresul PNL vs. “omul de rând”

Congresul PNL vs. “omul de rând”

Nu mai este un secret pentru nimeni că, în România, legile sunt făcute pentru a fi respectate de norod, nu de cei care le concep sau aplică, dar unii țin neapărat să ne pună mereu acest lucru în față.

Congresul organizat de Partidul Național Liberal în weekend-ul precedent, în Capitală, la Romexpo, este cel mai bun exemplu de lipsă de respect, de nepăsare, de ignoranță, de sfidare sau cum mai doriți să o catalogați față de cetățenii români, “oamenii de rând”, așa cum cum le place politicienilor să ne numească – niciodată nu am înțeles la ce rând se face referire, dar probabil că această expresie descrie perfect visul celor aflați la putere, acum sau în orice altă guvernare, de a ne alinia după bunul lor plac – care se confruntă cu probleme tot mai mari în această perioadă dominată de pandemia COVID-19 și de politici neinspirate.

Atât pentru micii antreprenori, cât și pentru oamenii care cu adevărat muncesc la stat (cadre didactice, medicale și cele care nu plimbă hârtii prin birouri, în numele Poliției Române) aceste zile sunt marcate de griji mari, determinate de incertitudinea din pandemie.

Am văzut însă, la Romexpo, că pentru alții singura grijă este de a prinde o bucată mai mare din “ciolanul” puterii.

Altfel, în spatele fumului produs de grătarele cu mititei și acoperite de scandălire de tribună, autointitulații liberali s-au simțit bine, amuzându-se probabil că “fraierii” trebuie să respecte regulile din pandemie.

În timp ce angajatorii din HoReCa se gândesc de unde să facă rost de forță de muncă pentru a nu da faliment, după ce mulți angajați au demisionat, nefiind dispuși să se vaccineze anti-COVID-19, șeful statului, premierul și al treilea om în stat, alături de armatele lor de susținători, s-au îngrămădit în sala Congresului PNL și la mesele teraselor cu mici, sfidând orice fel de măsuri de distanțare.

În acest peisaj, fiind și mai evident nivelul de inteligență pe care premierul Florin Cîțu ni-l atribuie, șeful Executivului și noul președinte al PNL ne transmitea, prin intermediul televiziunilor prezente la eveniment, că sunt respectate toate regulile de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

Trafic de date personale, după fiecare scanare  de cod QR

În teorie, toți cei prezenți la Congresul PNL ar fi trebuit să prezinte un certificat verde de vaccinare anti-COVID-19, un test sau dovada că au trecut prin boală și au anticorpi.

În realitate, au fost verificate doar câteva documente, mai mult de ochii presei.

Cu alte cuvinte, iar s-a asumat că nu putem ajunge prea sus cu nivelul de inteligență.

Nu este însă loc de ignoranță când vine vorba de micii agenți economici.

Polițiștii comunitari – adică acei agenți care, în mare măsură, au fost angajați în polițiile locale pentru că au avut pile pe la primar – au avut misiunea ca, exact în ziua în care avea loc Congresul PNL, să pândească angajații sălilor de jocuri/caselor de pariuri și pe cei ai restaurantelor/cantinelor și să se asigure că aceștia scanează QR cod-urile tuturor clienților.

Oare în loc de cod cu reacție rapidă, o poză cu șeful statului, fără mască, în mulțimea de la Romexpo, ar fi fost relevantă pentru polițiștii locali care au datoria să vegheze la respectarea legii?

Replica lui Klaus Iohannis pentru cei care nu au de ales și trebuie să respecte restricțiile impuse în aceste zile este ușor de anticipat: Ghinion.

Poate că autoritățile abilitate s-ar putea sesiza după ce au fost difuzate atât de multe imagini cu aglomerările de persoane de la Congresul PNL, dar acest lucru este aproape imposibil, cât timp șefii acestor instituții ale statului român erau prezenți la chermeza de la Romexpo.

Prin urmare, singura salvare pentru micii antreprenori din HoReCa sau din industria jocurilor de noroc ar putea veni de la evenimente organizate de cei aflați la putere.

Un alt non-combat al autorităților abilitate poate fi invocat și în problema codurilor QR de vaccinare, scanate de orice angajat al unei cârciumi sau al unei case de pariuri.

Aplicația care scanează codul salvează datele automat în telefonul celui care o utilizează.

Astfel, datele persoanei care i-a fost scanat codul sunt apoi la dispoziția posesorului telefonului cu aplicația.

Dar probabil că nu o să auzim despre nicio încălcare a regurilor GDPR în acest caz.

Congresul s-a încheiat. Rămas bun, școală!

Un cod QR de vaccinare conține aproape toate datele personale incluse în regulamentul GDPR (nume, vârstă, detalii despre sănătate – pentru că aici poate fi inclusă și administrarea vaccinului și tipul acestuita – etc.) și aceste informații pot circula acum liber.

Se vor regăsi în telefoanele unor ospătari, vânzători etc.

Dar nu sunt motive de îngrijorare, probabil că nimeni nu va scana codurile domnilor Cîțu și Orban cu toate că, conform reputațiilor acestora, nu se vor putea abține de a vizita o cârciumă.

În plus, măsura cu scanarea codurilor QR nu este nici măcar atât de eficientă.

Pe lângă faptul că se pot genera și astfel de coduri false, doar prin simpla utilizare a unor site-uri, mai apare o mare problemă și în verificarea lor, deoarece angajatul unui restaurant, spre exemplu, nu are dreptul de a cere și buletinul clientului.

Astfel, un cod al unei persoane poate fi folosit în mai multe locații, de prieteni și apopiați ai săi care au același sex și vârstă apropiată.

Aceasta, doar pentru că ospătarul nu ar avea posibilitatea să compare datele din codul QR cu cele din cartea de identitate.

În ceea ce privește sistemul de învățământ, nu mai e cazul ca Ministerul Educației să se gândească la modalități de a determina toate cadrele didactice să se vaccineze, deoarece a trecut Congresul PNL și, acum, în câteva zile, maximum două – trei săptămâni, se poate trece la cursuri de cu predare exclusiv online chiar și în școlile din Capitală.

Incidența poate fi lăsată să crească nestingherit, cât timp marele eveniment politic al toamnei s-a încheiat fără să fie perturbat de restricții.

De aici înainte, ne putem îndrepta încet spre o stare de urgență, în care să nu fie deranjat niciun guvern minoritar.

Cu scenarii optimiste despre un an școlar cu prezență fizică ne mai putem vedea după ce probabil se va da din nou liber la o petrecere de 1 Mai, mai aproape de data la care este programată prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, în cazul în care nu va mai fi deplasată puțin.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Aproape 1.000 de pompieri au fost trimiși în zonele afectate de inundații din județul Galați

Aproape 1.000 de pompieri din 27 de unităţi din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) au fost mobillizați în sprijinul salvatorilor de...

Membri Hezbollah, răniți în Liban în urma exploziei pagerelor

Cel puțin trei persoane au fost ucise și peste 1.000 de altele, inclusiv luptători Hezbollah, medici și ambasadorul Iranului la Beirut, au fost rănite...

Speranța în ultimele clipe: Dezbateri cruciale pentru protocoalele pacienților terminali

România este printre puținele țări din Europa care nu reglementează clar îngrijirea bolnavilor în fază terminală Ministerul Sănătății a deschis dezbaterile publice pe tema bolnavilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă