33 C
București
joi, 11 iulie 2024
AcasăOp & EdCapcana lui Tucidide sau despre noul război al lumilor

Capcana lui Tucidide sau despre noul război al lumilor

Poate că nimic nu poate descrie mai sintetic geopolitica vremurilor trăite, decât termenul “Capcana lui Tucidide,” introdus în spațiul public din lumea occidentală de către istoricul Graham Allison.  Se reconfigurează polii de putere ai lumii, în timp ce în cetatea occidentală se dispută teme minore, cum ar fi silogismul: “îngerii n-au sex, există doar părinte unu și părinte doi, în consecință copilul e al comunității.” Orice asemănare cu decăderea Imperiului Roman și a Greciei antice, mistuite de ideologiile revanșarde ale clanurilor democratice, închinate la zei diferiți, este pur întâmplătoare.

Inspirat din memoriile lui Winston Churchill, aveam să propun mai multor lideri politici, pe care i-am asistat cu strategii electorale, angajarea unui corp de istorici după obținerea mandatelor. Convins că viața omenirii e ciclică – știam din consecințele eșecurilor istorice – e mai ușor să previi rătăcirile, decât să pui meduzelor aripi. Deși instruit în SUA, nu cunoșteam faptul că Allison, pe vremea când era cel mai important analist al securității naționale americane, a propus înființarea unui Consiliu al istoricilor pe lângă Administrația de la Casa Albă, atât regimului Nixon, cât și al lui Carter.  

Gloria e doar acelora care au învățat din greșelile istoriei.

Vitrina cu păpuși a globalismului

Lumea occidentală se confruntă cu cea mai mare criză de leadership din istoria de peste trei sute de ani. Inepții, fabricați de plutocrația financiară să devină șefi de state și de guverne, fără a studia “Principele” lui Niccolò Machiavelli, “Infernul” lui Dante, ori “Arta războiului” a lui Sun Tzu, darmite Războiul Peloponesian, interpretat de Tucidide, cred că generalul cartaginez, Hannibal, cel mai înverșunat adversar al Republicii Romane, a spart obuzele trimise asupra armatei sale cu oțet și foc și că Arhimede ar fi scos corăbiile persane din mări, prin mânuirea celebrelor sale pârghii și le-a dat foc.

citește și: Dulcele glonț al propagandei

America a creat un proxy: Ucraina, în războiul nedeclarat asupra Rusiei. Occidentul discută doar despre câte arme să i se mai dea lui Volodimir Zelenski sau despre criza refugiaților și nu vede fulminanta ascensiune politică și economică a Chinei.

SUA nu mai sunt demult o democrație. Statele sunt luate captive de o plutocrație veroasă, care păpușărește liderii după principiul lațului la câine.

Capcana lui Tucidide sau despre noul război al lumilor
desen de Ștefan Popa Popa’S

Cine să mai socotească interesele statelor lumii? Demonii democrației au schimbat rolurile vechii aristocrații. Cachistrația (termen introdus pentru a descrie degradarea morală a plutocrației domnitoare peste statele lumii civilizate) este în expansiune. După pandemie, putem să o denumim ciuma dolărească?

Istoria nu este despre întâmplări hazlii, apanajul mitologiei, ci despre permanenta competiție pentru supremație.

Va fi un război între SUA și China?

Capcana lui Tucidide este despre paradigma noului război. Allison Graham validează ipoteza de lucru: „când o putere emergentă amenință supremația puterii conducătoare, rezultatul cel mai probabil este unul violent,” prin matematica istoriei ultimei jumătăți de mileniu: din șaisprezece conflicte, douăsprezece s-au încheiat printr-un război.

În istorie, doar o singură împărăție e veșnică: cea a lui Dumnezeu. Mulți despoți și-au nesocotit limitele și s-au autodeclarat puternicii lumii.

Mari câștigătoare de context, în urma încheierii Războiului rece, SUA au preluat hegemonia lumii civilizate. Totul ar fi mers zeiss, dacă n-ar fi încercat să facă trafic ilicit de democrație. Au încercat să civilizeze triburile pământului, să pună animalele junglei cu botul pe labe, prin trimiterea agenților de mediu, sub acoperirea societății civile, să evanghelizeze forțat mujahedinii, să pună control asupra Regatului Opiului, fără a înțelege că sistemul social, în cealaltă lume, e altfel organizat.

Diavolii războiului suferă de o cretinopatie ischemică

Să trimiți divizii aeropurtate, împreună cu lansatoare de rachete, pentru distrugerea unor state pentru că liderii lor nu gândesc democratic e un exemplu de cretinopatie ischemică, în formă avansată! În fond, păpușarii nu-și doresc decât hegemonia totală și accesul liber la resurse. Când cineva se opune, Pentagonul e cu arma la picior.

Lecția lui Tucidide e mai actuală ca oricând. Atena, în secolul V î.d.Hristos, sub vizionara administrație a lui Pericle, și-a dezvoltat cetatea, a creat primele școli, știința a fost motorul dezvoltării economice, iar armatei și mai ales flotei maritime i s-au dat atenții sporite. Nenorocirea grecilor, prin înțelegerea de azi, e că progresul acelor vremi nu s-a enclavizat. Reprezentanții din Adunarea Poporului și-au propus să civilizaționeze și celelalte cetăți. Așa s-a ajuns la neînțelegeri între vechea Sparta, bazată pe ierarhii, deținătoare a unei armate de fier – și acum exercițiul militar riguros se cheamă spartan – ultra performantă și Atena, renăscută prin democrație.

Războiul care a nimicit o civilizație antică

Pacea între cele două entități a durat scurt timp. Generalii s-au luat de ciufi! Au pornit crucișătoarele vremurilor. Și-au distrus zidurile. Au omorât zeci de mii de militari și sute de mii de civili. Spartanii au executat toți generalii atenieni, în fața a douăsprezece mii de soldați, uciși ulteriori. Gloria Atenei s-a spulberat, în scurt timp. De ce? Pentru că democrații au vrut să democratizeze lumea. Praful s-a ales de civilizația greacă. Să mai spunem că în ultimul an al războiului peloponesian, Ciuma a făcut ravagii și însuși Pericle a pierit de boală? Prea multe coincidențe, pentru a nesocoti pericolul expansiunii puterii civilizatorii.

Am înțeles, apostolii au încreștinat lumea, dar cachistrația n-are misionari, doar rachete, sateliți, bombardiere și crucișătoare. Sfârșitul democrației e previzibil.

VOCILE LUMII

Graham Allison

Capcana lui Tucidide

Capcana lui Tucidide sau despre noul război al lumilor

“Cu două secole în urmă, Napoleon avertiza: ”Lăsați China să doarmă! Când se va trezi va face lumea să se cutremure!” Astăzi, China s-a trezit și lumea a început să tremure,” scrie Graham Allison în cartea “Capcana lui Tucidide – Mai pot evita Statele Unite și China Războiul?”

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă