9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăOp & Ed2022 – optimism, în Occident; pesimism, în România

2022 – optimism, în Occident; pesimism, în România

În aceste ultime ore ale lui 2021, un an cu siguranță dificil pentru toate statele de pe glob, ca și 2020, liderii lumii transmit mesaje în care trag linie pentru anul ce se încheie și prezentând scenarii pentru viitorul 2022.

Am văzut mesajul încărcat de optimism al premierului britanic, Boris Johnson, care se mândrește cu performanțele economiei din insulă, amintind totuși, în același timp, de pericolul reprezentat de noua tulpină a COVID-19, Omicron, dar prezentând mult optimism.

Australia a dat startul petrecerilor din noaptea dintre ani, cu un spectacol de artificii impresionant.

Astfel de mesaje sunt extrem de importante pentru sănătatea unor popoare extrem de greu încercate de pandemie.

Este adevărat că sunt și state care au redus spectacolele de Anul Nou.

La noi se anunță potopul

În România se continuă cu veștile proaste și cu etalarea sărăciei pentru populație, în timp ce afaceri puternic suținute de partidele aflate la putere prosperă.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ne-a prezentat, în prag de an nou, un scenariu privind înmulțirea cazurilor de infectare cu Omicron, ca urmare a celui de-al 5-lea val al pandemiei.

Unei populații încă bântuite de imaginile de groază din spitale și de gravele probleme economice, i se oferă un nou scenariu dezastruos chiar pentru primele zile din 2022.

Sărăcia le este arătată românilor de către edili precum Nicușor Dan, care le-a luat bucureștenilor și firimitura de bucurie dată de străzile luminate în perioada sărbătorilor de iarnă.

Nu sunt bani pentru așa ceva.

În același mod, nu au fost bani nici pentru deratizare, nici pentru asfaltare și nici pentru toaletarea parcurilor, ba chiar, luni bune, nici măcar pentru toalete publice.

Acum, nu mai sunt nici pentru semafoare.

Cetățenii Capitalei, precum locuitorii din multe orașe importante din țara noastră, întâmpină 2022 cu străzi întunecate și în frig.

Frigul nu este în stradă, ci chiar în propriile locuințe.

Ministrul Educației a tras și el linie pentru anul 2021, remarcând, ca și pentru anul precedent, gravele lipse în pregătirea elevilor.

Ca bomboana de pe colivă, guvernanții vorbesc despre o nouă închidere a școlilor.

Ne rămâne să găsim singuri optimismul, cât timp politicienii aflați la “masa de sărbătoare” și pentru anul viitor nu au emoții că nu le va merge bine și în 2022.

Citiți România Liberă și pe Google News

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă