39.3 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăOp & EdFaraoane!

Faraoane!

Așa-i că românii îți put? Da, sunt nespălați, mai ales cei din marile orașe. Nu au apă caldă. Dar de ce ai gonit turiștii noștri din fața piramidelor? Sunt nevaccinați? Ți-ai cărat cu tine tribul de securici, Faraone?

Acasă, societățile de termoficare sunt la limita înghețului. E frig în calorifere. Bebelușii plâng înveliți. Ai simțit caldul nemțesc, ca un junghi sau doar disprețul tău, proverbial, te-a pus pe fugă în Egipt?

Faraoane, cum e să te prăjești la soare, când alții mor intoxicați de gazul de la aragaz, pentru că n-au căldură? Ți-au spus securicii de morții de frig din Timișoara? Dar despre înghețul din spitale? Știm că ești crud. Vorba Mătușii Leana: “n-ai nimic Sfânt!”

În căutarea tunelului energetic dintre piramide și Bucegi

Te-ai dus să rezolvi problemele Egiptului și să-i creezi izolatului lor președinte punți bilaterale? Tu ești lateral, la fel ca statul pe care ți l-ai construit, pentru a te mumifica din timpul vieții. Egiptenii sunt mari producători de medicamente, ai adus ceva contracte? Nu ne amăgim. Sfinxul nu posedă inteligență emoțională. E de piatră.

F a r a o a n e!

Ți-ai nominalizat generalul, pentru funcția de premier desemnat. Știai că nu câștigă nicio bătălie. A cerut armistițiu înainte de luptă. Ți-ai cumpărat timp doar pentru a căuta punțile energetice dintre Giza și Bucegi. Ai aflat pe unde e tunelul? I-ai spus omologului tău cum se calculează coeficientul energetic al unei piramide?

citește și: Cachistrația lui FRI(gu)TZ

Ai fugit din noua Lombardie, de frică să nu te infectezi. Ne-am prins. Crezi că nemurirea se obține prin sfidare? Mor românii prin spitale și tu rezolvi problemele umanității. Pe cine reprezinți la marile sindrofii galante? Cum pe cine? Pe stăpânii tăi, stăpân de robi.

Ce cauți în Egipt? Nu ești Moise, ca să eliberezi vreun popor ales. Și nici nu ai vreun bețigaș magic, ca să seci vreo mare moartă, în calea vreunui popor dezrobit.

Ți-ai cărat cu tine tribul,
desen de Ștefan Popa Popa’S Ți-ai cărat cu tine tribul de securici, Faraone?

Ce știi tu, faraoane, de fuga din Egipt? Pentru tine și răvășitoarea ta, noii Antonio și Cleopatra, Egiptul este doar țara piramidelor și a turiștilor cu capul în nori.

Te-ai prăvălit cu blindatele negre peste lumea lor de praf. Ți-ai cărat cu tine tribul de securici, Faraone? Te-ai tras la țol colonial, alb de sus de la dunga chipiului, până la tocul sandalelor de firmă, fără să știi că doar înalții lor preoți au privilegiul veșmintelor albe? Te-ai dus în țara caldă să faci băi de soare și mofete din sarcofagele faraonilor? Ți s-a spus cum i s-a albit mâna lui Moise, când i-a poruncit Iehova? Obediențele tale le știm. Ești un trist stingher.

Mirosul mumiilor e altfel decât al celor din morgă?

Stai liniștit pe acolo, nimeni nu mai așteaptă nimic de la tine. Poate doar ziua plecării spre beci sau spre vilele din afară. Te paște suspendarea și tu faci poze cu Sfinxul, fără să știi că ai ghearele pătate de sânge.  

Faraoane, de două ori i-ai păcălit pe români. Când le explicam prietenilor de dreapta cine ești în adevăr se uitau urât la mine. Credeau în tine. Și își mestecau iluziile, în timp ce tu torceai prin casele deplin conspirate din Berlin.

Faraoane, există un timp al disprețului! Așa cum există un alt timp al deconturilor. Nu prin fuga în Egipt ți se iartă samavolnicia.

CITEȘTE ȘI: România, noua Lombardie

În tine zac mocnit, laolaltă, cerberii infernului cu dracii pădurilor. Când te zdreleai către români, semănai fiori prin casele oamenilor. Gura ta plină de prea multă Europă provoca românilor simpli scrâșnete de groază și nisip printre dinți.

Limba ta de fiară înspăimânta.

Ți-ai cărat cu tine tribul,
Românii l-au filmat și fotografiat pe Faraon. „Mamă are și trib după el,” a remarcat unul dintre turiștii prezenți la piramida din Gizeh

Te-ai dus să cercetezi pergamentele lui Ramses? Să-ți iei puteri magice? “A ajunge un mare faraon, trebuie să fii un războinic curajos, un constructor măreț, un scrib educat si un preot pios,” scria fiul fără legitimitate al unei concubine de harem. Ăsta era Ramses. Ți se vântură pe rețelele sociale figura de Mutankamon, cu fanfaronada lui Ramses pe cap. N-ai stofă de domn de stat. N-ai construit nimic, decât califatele urii. Cât despre scris, să lăsăm viitorimii privilegiul de a afla. Cărțile tale sunt scrise de duduia care a plecat din Palatul tău pentru că perdelele miroseau a comunism.

În timpul masajului antirid, mai murea român în spitale

Nu te interesează de ravagiile din spitale, de victimele din morgă și de criza medicamentelor. Ești într-un deplin consens cu propria-ți goliciune sufletească.

Dacă faci vreo probă de mumificare, vezi cu ce balsamuri te dai și cu ce fineturi te acoperă ăia, să nu puți – când te întorci – a irelevanță!

Ți-ai cărat cu tine tribul,
Citește o carte de senzație: Apărătorii – o epopee românească de pe vremea când eram conducătorii lumii

Ți-ai cărat cu tine tribul de securici, Faraone? Viktor Orban va livra Egiptului, împreună cu o firmă rusească, vagoane de un miliard de euro. N-ai luat niciun antreprenor român cu tine! Te doare-n bască de economia românească, ești faraon.

Un nou rânjet de tip propagandă pentru plăcuța suedeză

Poate că președintele cu reședința în Cairo nu ți-a înțeles rânjetul de propagandă de pe vremea când erai agent de marketing al plăcuțelor suedeze.

Știm că în afară te visezi o punte. Un emisar. Ei nu te cunosc ca noi. Vorbești în limbi de complezență. Trufia-ți e sub mască. Ți-ai cărat după tine pretorienii.

Faroane, rămânerea ta în Egipt ar bucura ochiul, ar însenina mintea și ar însănătoși trupul colectiv, ostenit de suferință!

Ai îmbolnăvit o țară. Da, chiar tu, atunci când le spuneai românilor că au învins pandemia. I-ai condamnat, cu bună știință, la o nouă izolare și la crunta disperare.

În sfârșit, semeni de-ai noștri „dă dreapta” au priceput că proba ta de caracter e ca proba de costum. Te înțeapă un ac de croitorie, doar nu te înțeapă vreo perfuzie.

Te-au deranjat turiștii români din jurul piramidelor și ai dispus scoaterea lor din decor? Ești fără de țară. Un străin printre străini. Un duce unde ne-om gângi noi (spus într-un dialect pe care nu-l pricepi).

Vocile lumii

Gazeta de Prahova

 Ți-ai cărat cu tine tribul de securici, Faraone?
foto turist român, mirat de Faraon și de tribul său. ilustrație text: „Ți-ai cărat cu tine tribul de securici, Faraone?”

„Un convoi de cel puțin 20 de mașini oficiale a descins azi la Piramide, la Cairo, impresionându-i pe turiștii aflați în vizită la unul dintre cele mai faimoase obiective din lume. Mai ales pe românii care l-au văzut coborând din una dintre limuzine chiar pe președintele Klaus Iohannis împreună cu soția sa, ambii îmbrăcați în alb”, nota ieri Gazeta de Prahova.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă