22 C
București
joi, 8 iunie 2023
AcasăOp & EdCachistrația lui FRI(gu)TZ

Cachistrația lui FRI(gu)TZ

În urmă cu un an și jumătate începea la Timișoara “revoluția bunei guvernări,” cu Dominic Fritz pe post de primar. A apărut un nou model administrativ: Cachistrația lui FRI(gu)TZ. Noii mușterii ai ordinului #rezist, în calitate de consilieri ai edilului, având primul lor loc de muncă din viață, direct în Primărie, au făcut praf orice idee de revoluție, băgând frig în casele oamenilor. Liberalii, însă, au rezolvat situația pentru o săptămână.

Peste 50.000 de familii vor locui în frig. Compania Locală de termoficare Coltlerm, devenită batjocoritor Coldterm, a fost băgată în insolvență de tiriplicii ce-și zic specialiști ai administrației locale, mulți dintre ei, sculați direct de pe oliță. Așa se explică de ce “revoluția (in)competenței” a slobozit, chiar în Timișoara, orașul cel mai cosmopolit al României, un nou model de insurecție a proastei guvernări, intitulate, cu voia dumneavoastră, “Cachistrația lui FRI(gu)TZ.”

Buna guvernare nu înseamnă „cai verzi pe pereți și lozinci care sună frumos”

 “Administrația e despre lucruri si nevoi simple. Nu despre povești cu cai verzi pe pereți și lozinci care sună frumos,” le-a tras-o, intelectual, un profesionist al adevăratei bunei guvernări, Adrian Orza, fost viceprimar.

CITEȘTE ȘI: România, noua Lombardie

Ca urmarea a votului masiv acordat de timișorenii naivi lui “Nima-n drum,” un Terchea Berchea dintr-un sătuc german, principalul furnizor de căldură al orașului și-a dat obștescul sfârșit. Specialiștii de inimă albastră i-au trântit o insolvență de nu s-a mai văzut cărbune cu cărbune, dinte cu dinte, ursar cu ursar, panglicar, la panglicar. Era să uit, omul nou, la omul și mai nou.

Pentru că nu a achiziționat la timp certificatele verzi, Primăria a plătit o amendă de 21 de milioane de euro. Pentru asta, probabil că va avea plângeri penale.

Alegătorii și-au luat m¥ia înapoi

Surlele și trâmbițele damblagiilor userismului de popotă au speriat furnizorii. Nimeni n-a mai vrut să alimenteze centrala cu hidrocarburi. Compania de gaz E On, având capital german de 51%, cu statul 31% și Fondul Proprietatea 12%, a sistat livrarea de gaz.

Astfel, cachistrația Fritz a lăsat jumătate de Timișoara în cald nemțesc. Cum era șlagărul? “Cine nu sare / nu vrea schimbare!!” De nevoie, votanții săi și-au luat m¥ia înapoi, pentru că nicio iluzie nu rămâne neconsumată. Pe pagina edilului se-ntorc plăcuțele sudeze. E show maxim. “Big time,” cum i-ar zice fostul șogor politic, căzut și el între scaune.

Dominic Fritz a pus un director penal la Coldterm. La useriști, corupția nu ucide

Citește și: Timișoara primește căldură și apă caldă pentru încă o săptămână

Omul nou din coșmarul comunist a reapărut pe post de salvator. Exact ca-n anii ’50, în care sovromiștii au trimis-o pe bunica mea cu duba, fiind considerată chiaburoaică, adică “dușman al poporului.” Comportamentele agenților schimbării cu de-a sila copiază la indigo pe cea a activiștilor de partid comunist. Ei sunt legea, puterea și mărirea.

desen de Ștefan Popa Popa’S Cachistrația lui FRI(gu)TZ

Au năvălit în Primărie, odată cu FRI(gu)TZ, toți oltenașii cu diminutivele lor la purtător. Au sosit cu lopățica, ulcica și cu sforicica să schimbe rânduiala bănățeană. Poate și de aceea, la prânz, ei servesc păpiță și-și pun babețică. În orele de așa zisă muncă, joacă șotron, în timp ce fredonează „A mare de tipar,” „B mic de mânuță.” Toată vara au conspirat și și-au inventat dușmani. Asta pentru că săracul Dominic Fritz le-a făcut pârtie. Agenții din tagma idioților utili regimentului au luat față de administratori și s-au prăvălit pe orice moștenire liberală.

Nou model administrativ: Cachistrația lui FRI(gu)TZ

Bănățenii, oameni creduli, au dat crezare mesajelor lor de propagandă. “Revoluția bunei guvernări” a dat roade doar în liber schimbismul epocal al gioarselor ajunse mandatari ai statului. Singurul câștigător din cachistrație e doar “einen Mann, der gegen sie ins Feld gezogen war,“ adică împotriva nobleței orașului Timișoara.

În orice cătun german, un astfel de primar și-ar fi dat demisia.

Dacă cineva a vrut să înghețe spiritul de luptă al orașului revoluției înseamnă că nu-i zdravăn la cap. De pe arena timișoreană se știe că ocaziile se răzbună. Preșcolarii ajunși consilieri aveau timp să-și etaleze știința, dar și-au vărsat olița, la prima criză de bilă administrativă, direct în cap.

Salvatori sau năpârci?

Pentru a da lovitura decisivă factorului energetic, factorii externi au îndrumat cachistrații, siniștrii propagandiști ai cauzei de salvare (de bunului simț sau de onoare?), să-i țâpe (arunce) afară pe liberalii din Consiliul de Administrație al Colterm. Doar salvatorii au decis pe inima goală că soluția de salvare a companiei locale e doar insolvența. Cât de fraieri pot fi, se întreabă orice administrator de bodegă. Întâi semnezi contractele și apoi recurgi la soluția extremă. Dar cine să-i învețe pe învățații care din oliță și-au făcut blazon de salvare? Când președintele Consiliului Județean, Alin Nica, i-a învățat cum să procedeze cu sursele alternative, au râs de el, că e un „primăraș venit de la sat.”

Nou model administrativ. Cachistrația lui FRI(gu)TZ: 5 milioane în contulețe. Bani pentru o săptămână

Tot liberalii au salvat pe o periodă scurtă de timp criza. Prin ministerul energiei, condus de Virgil Popescu, PNL, au facilitat semnarea unui nou contract cu alt furnizor de gaz: OMV. Doar că și această companie cere bani în avans. Iar primăria lui FRI(gu)TZ n-are decât cinci milioane în contulețe. Frigulețe, cum ar zice city-managerul, descălecat din vatra dâmbovițeană.

Și ca să nu ocolim totuși esența, timișorenii #rezist, care au ars-o prin piețe tefelist cu lozinci de genul “fără hoție ajungem departe” și-au cam luat plăcuțele suedeze înapoi. Și asta ne bucură, că tare viteji erau, când mlădiau cordeluțele și-și făceau din peturi, jucării de asfalt, urlând din toți bojocii: “Corupția ucide!” Acum vine rândul caldului nemțesc. Dumnezeu nu bate cu bâta.

Vocile lumii

Adriana Stoicescu

Judecător

Judecătoarea Adriana Stoicescu a fost supusă sancțiunilor Inspecției Judiciare pentru că scria adevăruri din justiție pe facebook

“Timișoara este o inimă uriașă care bate când în ritm de Lepa Brena, când de ceardaș și din când în când de doină de Banat, sfâșâietor de tristă. (..) Cum ați putea voi să înțelegeți semnificația plimbării pe Corso, duminica la prânz, după Slujba de la Catedrală și înaintea prânzului obligatoriu cu zupa de găină, crumpi fierți cu sos de roșii, o țâră de sarme și musai toartă? Cum Dumnezeu aveți tupeul să ne spuneți că orașul ăsta vă aparține?”- a scris judecătoarea Adriana Stoicescu pe pagina sa de facebook.

Dicționar de termeni: cachistrație = un nou model de administrație locală, apărut într-o țară cu un primar alogen care-și alege specialiști din rândul agitatorilor civici. Printr-o gestiune frauduloasă a fondurilor publice, edilul ascunde adevăratele interese ale celor care l-au pus primar.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Competențele la Bacalaureat, decalate. Ar fi trebui să înceapă luni. Noul calendar aprobat de Ministerul Educației

Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare în limba română din cadrul Bacalaureatului se va face între 14 şi 16 iunie, potrivit noului calendar aprobat de...

Minele smulse și aruncate de apele de la barajul distrus Kahovka sunt un pericol grav pentru civili

Minele smulse din rădăcini și împrăștiate de apele care se revarsă în aval de la barajul Kahovka, care s-a rupt, în zone întinse din...

GALERIE FOTO. Arabella Mia a mers dezbrăcată la meciul lui Arsenal

Celebrul model OnlyFans Arabella Mia i-a lăsat pe toți cu gura căscată atunci când a apărut la meciul dintre Arsenal și Wolverhampton, din ultima...
Ultima oră
Pe aceeași temă