2.5 C
București
vineri, 6 decembrie 2024
AcasăOp & EdColumnistLegea instrucțiunii publice. Coandă. Guarneri. Vraca. Pinochet. Millo. Divorț ceho-slovac.

Legea instrucțiunii publice. Coandă. Guarneri. Vraca. Pinochet. Millo. Divorț ceho-slovac.

Tradiții. Sfânta Ecaterina, sora Sfântului Nicolae. Se crede că această sfântă a fost nebună, de aceea se postește, ca să-i apere pe cei ai gospodăriei de boli și de nebuneală. În această zi nu se lucrează, temându-se de foc.

1562. S-a născut scriitorul şi dramaturgul Lope Felix de Vega Carpio, reprezentant de seamă al Renaşterii spaniole.

1666. S-a născut lutierul Giuseppe Giovanni Battista Guarneri.

1715. Începutul domniilor fanariote în Țara Românească prin instaurarea la domnie a lui Nicolae Mavrocordat. Domniile fanariote însemnau o prelungire a controlului exercitat de Poartă asupra Țărilor Române, dar cu autonomie internă sporită.

1759. Un cutremur devastator a lovit Beirutul și Damascul, numărul victimelor fiind de peste 30.000.

1814. S-a născut Julius Robert von Mayer, naturalist și medic german. Observațiile sale asupra culorii sângelui marinarilor, diferită în regiunile tropicale și în cele nordice, i-au sugerat ideea despre existența unei legături între căldură și lucrul mecanic. A efectuat cercetările corespunzătoare în domeniul fizicii și a determinat echivalentul mecanic al căldurii: relația dintre unitățile de măsură ale lucrului și căldurii, care în acele timpuri erau diferite. A stabilit relația dintre căldurilor molare ale gazelor la presiune și la volum constant. Mayer a formulat legea conservării și transformării energiei.

1814. S-a născut Matei Millo, actor şi cântăreţ, autor de texte dramatice, celebru în teatrul românesc, prin interpretarea în travesti a rolului „Coana Chiriţa” din piesele lui V. Alecsandri.

1844. S-a născut inginerul și omul de afaceri german Karl Benz, fondatori al companiei Mercedes-Benz.

1863. S-a născut savantul dr. Ion Cantacuzino, membru al Academiei Române, fondator al şcolii româneşti de imunologie şi patologie experimentală. El a elaborat o metodă de vaccinare împotriva holerei recunoscută în istoria epidemiologiei ca "marea experienţă românească de vaccinare".

Citește și: Viața profesorului Ion Cantacuzino

1864. A fost adoptată Legea privind organizarea învăţământului („Legea instrucţiunii publice”), prin care se stabileau trei grade de învăţământ (primar, secundar şi superior) şi obligativitatea şi gratuitatea învăţământului primar.

1885. A murit poetul Grigore Alexandrescu, cel care a impus în literatura română, ca specii literare, satira, fabula și epistola.

1896. S-a născut actorul George Vraca.

1915. S-a născut generalul Augusto Pinochet, devenit în 1973 şef al statului Chile în urma unei lovituri de stat militare.

1968. A murit scriitorul Upton Sinclair.

1972. A murit Henri Coandă, inventator, inginer, membru al Academiei Române. În 1907 a expus, pentru prima oară în lume, la Berlin, macheta unui avion fără elice, viitorul avion cu reacţie. Numele său rămâne legat de fenomenul aerodinamic cunoscut sub numele de efectul Coandă, brevetat în 1934.

1992. Adunarea Federală a Cehoslovaciei a votat separarea celor două republici Cehia şi Slovacia începând de la 1 ianuarie 1993.

2001. Cercetatorii de la societatea Advanced Cell Technology din Worcester, Massachusetts, SUA, au anunțat clonarea primului embrion uman din lume.

2005. A murit George Best, fotbalist nord irlandez, vedetă a echipei Manchester United.

Ziua Internațională a Nonviolenței

Surinam: Ziua națională

Citește și:

Macedonski. Pinocchio. Spinoza. Rugbyul. Kusturica. Brătianu. Kasparov. Tasmania.

Urmuz. Celan. JR. Tonomatul. Marx. Marlaux. Rădescu. Lissitzky. Van der Waals.

Revoluția rozelor. JFK. S.O.S. Bejart. Hulubei. Zátopek. de Gaulle. Becker. Mae West. Colț Alb.

 

Cele mai citite

Crăciun 2024: Europenii cheltuiesc mai mult, dar inflația le pune bugetele la încercare

Cheltuielile europenilor în perioada sărbătorilor de iarnă sunt estimate să crească cu 2,9% față de anul trecut, conform unui studiu Mastercard citat de Warsaw...

Șase foși ambasadori americani avertizează: România, țintă a unui atac cibernetic masiv în context electoral

Șase foști ambasadori ai SUA la București au adresat un mesaj românilor, exprimând îngrijorarea față de un atac cibernetic și pe rețelele sociale, atribuit...

Alegerile electorale reaprind dezbaterea despre capitalul românesc în sectorul bancar

Tensiunile politice generate de rezultatele neașteptate din primul tur al alegerilor prezidențiale au adus din nou în discuție echilibrul dintre capitalul românesc și cel...
Ultima oră
Pe aceeași temă