17.7 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒOp & EdColumnistCucu tace. Noaptea cuศ›itelor prea lungi. Micul Prinศ›. Bฤƒlcescu. Marilyn. Ziua Penitenciarelor.

Cucu tace. Noaptea cuศ›itelor prea lungi. Micul Prinศ›. Bฤƒlcescu. Marilyn. Ziua Penitenciarelor.

Tradiții. Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Sânpietru de vară. Sărbătoarea lupilor.

Sf. Petru, marcând cea de a doua jumătate a anului (care poate începe puțin mai devreme, la Sânziene), este patronul agricultorilor. El este răspunzător de starea finală a recoltelor, el este cel care patronează căldura și ploaia, putând trimite grindină pe hotarele celor nerespectuoși. Cu valoare simbolică, se interzicea scuturarea merilor, pentru a se feri de cădere peste holde a grindinei, având dimensiunile fructelor respective.

Când se aude huruind în cer, atunci când tună înnăbușit, se crede că Sfântu Pentru fierbe piatra. El fierbe trei zile piatra adevărată, spre a o mărunți, ca să nu vatăme câmpurile. De aceea, Sfântu Petru se serbează trei zile, începând cu 29 iunie.

Când Sfântu Petru plesnește din bici, din sfichiul biciului sar scântei, care, căzând pe pământ, se prefac în licurici. Licuricii sunt blagosloviți de sfânt ca să lumineze cale rătăciților prin păduri.

Ca și de Drăgaică, acum este momentul când încetează să mai cânte privighetoarele și cucul. De ce nu mai cântă cucul de Sânpietru?  Un singur naș a avut cucul, și ăla a fost Sânpietru. Dar cum o fost el cucu pe atunci, s-a apucat de-a furat caii lui nașu-său. Nașu-său aleargă mereu după el, doar, doar o pune mâna pe ei. Atât de mare frică ce are cucul, că, de vede licurici noaptea, fuge și de ei, căci i se pare că vine nașu-său cu potera după el. Așa o duce el, până mai e o săptămână până-n Sânpietru, tot cântând, când tace. Tace că s-apropie Sânpietru și i-e frică că-l aude. De la Sânpietru-nainte, cucul iar nu mai cântă, de frica lui nașu-său.

Obiceiuri. Nicio femeie nu trebuie să mănânce mere până în această zi, fără a face un mare păcat, fără a-i supăra pe morți. După această zi, femeile tinere pot mânca mere, cele bătrâne trebuind să aștepte până la Sfântul Ilie.

Sărbătoarea lupilor se ține spre a nu da lupii la vite. Merele nu se bat de teamă să nu dea Dumnezeu piatră. Dacă va tuna sau va fulgera în acestă zi, nucile și alunele nu vor avea miez sau vor fi viermănoase. E timpul începerii secerișului.

1521. Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung către Johannes Benkner, judele Brașovului. În scrisoare nu este menționată data, stabilirea acesteia făcându-se pe baza evenimentelor istorice descrise și a persoanelor implicate. Documentul reprezintă cel mai vechi text redactat în limba română, cu caractere slavone, găsit până acum.

1613. Teatrul londonez Globe arde în timpul unei reprezentații cu piesa Henry al VIII-lea de Shakespeare.

1798. S-a născut poetul italian Giacomo Leopardi.

1819. S-a născut Nicolae Bălcescu, istoric şi scriitor, fruntaş al Revoluţiei de la 1848 din Muntenia.

1858. S-a născut inginerul George Goethals, constructorul Canalului Panama.

1880. Franța anexează Tahiti.

1884. A fost adoptată noua Lege electorală, pe baze cenzitare, prin care corpul electoral era împărţit în trei colegii pentru Camera Deputaţilor şi două colegii pentru Senat.

1886. S-a născut Robert Schuman, om politic francez. A propus, în 1950, Planul Schuman, care a condus la crearea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, una dintre etapele constituirii Pieţei Comune. Este considerat drept unul dintre „părinţii” Europei unite.

1900. S-a născut scriitorul Antoine de Saint Exupery.

1921. A avut loc, la Bucureşti, premiera filmului Ecaterina Teodoroiu, prima încercare de evocare a războiului din 1916-1918, cu Marietta Rareş în rolul principal.

1934. Noaptea cuţitelor lungi. În noaptea de 29-30 iunie, Hitler conduce masacrul împotriva liderilor asociaţiilor politice rivale.

1940. A murit Paul Klee, artist plastic elvețian.

1941. Se sfârșește acțiunea trupelor sovietice de măcelărire a prizonierilor în celulele lor sau prin marșuri ale morții, acțiune inițiată în ajunul invaziei naziste în URSS, la 22 iunie. Aproximativ 12.000 persoane (majoritatea polonezi, ucrainieni și evrei) au fost uciși.

1956. S-a oficiat căsătoria dintre Marilyn Monroe şi dramaturgul Arthur Miller. Căsnicia lor a durat cinci ani.

1969. Jimi Hendrix a susţinut ultimul său concert în cadrul festivalului de la Denver.

1976. Insulele Seychelles și-au dobândit independența față de Marea Britanie.

1986. Argentina câștigă Campionatul Mondial de Fotbal.

2000. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a votat admiterea Armeniei şi a Azerbaidjanului în Consiliul Europei.

2003. A murit actrița americană Katharine Hepburn.

Ziua Penitenciarelor

Ziua Dunării

Citește și:

Începe Marele Război. Alimentația științifică. Celibidache. Rizea. Pirandello. Cedarea Basarabiei. Șerban pleacă de la TNB.

Ziua Pescarului. Profetul mormonilor. Vasari. Kieslowski. Lemmon. Primul bancomat.

Ich bin ein Berliner! Ziua Drapelului. Fluorul. Prima gondolieriță. Stere, Foucault și Frații Petreuș.

 

 

Cele mai citite
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ