29 C
București
sâmbătă, 7 septembrie 2024
AcasăOp & EdColumnist28 decembrie în istorie: Dinastie comunistă în Coreea. Începe “Primăvara arabă”

28 decembrie în istorie: Dinastie comunistă în Coreea. Începe “Primăvara arabă”

La 28 decembrie 1065 s-a inaugurat  Catedrala Westminster. În 1972, Kim Ir Sen se proclamă președinte în Coreea de Nord. În 2005 s-a lansat satelitul Giove A. Iar în 2010 a început “Primăvara arabă”.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 28 decembrie în istorie

1065. A fost inaugurată Catedrala Westminster (Westminster Abbey) din Londra, construită de Eduard Confesorul între 1045 și 1050.

1612. Planeta Neptun este pentru prima dată observată de către Galileo Galilei, dar este catalogată doar ca o stea fixă. Abia peste 234 de ani, această planetă va fi considerată o nouă planetă a sistemului solar.

1805. S-a născut Eftimie Murgu, filolog, filosof, lingvist, fruntaş al Revoluţiei de la 1848 din Ţara Românească.

1856. S-a născut Woodrow Wilson, al 28-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, laureat al Premiului Nobel pentru Pace  (decedat 1924).

1879. Podul Tay din Dundee, Scoția, de aproape 2 mile lungime, la acea vreme cel mai lung pod din lume, s-a prăbușit în timp ce un tren îl traversa, ucigând 75 de oameni. Prăbușirea podului, deschis timp de doar 19 luni, a produs decepții și scepticism în profesia victoriană a ingineriei și în rândul publicului.

1895. În cafeneaua  Grand Café  din Paris are loc prima proiecţie de film, realizată de fraţii Lumière.

1903. S-a înființat Societatea Numismatică Română.

1903. S-a născut compozitorul Nicolae Kirculescu (decedat 1985). Una dintre cele mai cunoscute compoziții ale sale este  Momentul muzical pentru pian și orchestră, generic al emisiunii Teleenciclopedia.

1937. A murit compozitorul Maurice Ravel  (născut  1875).

1950. A murit Constantin Karadja (născut 1889), diplomat, jurist, istoric, bibliograf și bibliofil român. La 18 aprilie 2005 a fost declarat de Statul Israel Drept între popoare.

1953. S-a născut pianistul francez Richard Clayderman.

1954. S-a născut actorul american Denzel Washington.

1955. S-a născut activistul chinez Liu Xiaobo, critic literar, laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

1957. S-a născut muzicianul Laurențiu Cazan.

1969. S-a născut Linus Torvalds, informatician finlandez, creatorul nucleului de sistem de operare Linux.

1972.  Kim Ir-sen  (Kim Il-sung)  (1912 – 1994), deja prim-ministru al Coreei de Nord și secretar general al Partidului Muncitorilor din Coreea, a devenit primul președinte al Coreei de Nord.

1973. Scriitorul rus Alexandr Soljeniţîn publică Arhipelagul Gulag.

1986. A murit regizorul rus Andrei Tarkovski   („Călăuza”, „Andrei Rubliov”)  (născut 1932).

1989. A murit savantul sibian Hermann Oberth, unul dintre părinții fondatori ai rachetei și astronauticii  (născut 1894).

1997. A murit pictorul Corneliu Baba  (născut 1906).

2004. A murit scriitoarea americană Susan Sontag.

2005. A fost lansat satelitul Giove A, destinat testării condiţiilor reale ale tehnologiilor sistemului european de localizare Galileo. Sistemul Galileo, ce va permite Europei să-şi câştige independenţa faţă de celebrul sistem de poziţionare globală (GPS), controlat de americani, riscă, în opinia observatorilor, să ducă, în scurtă vreme, la o noua tensionare a relaţiilor dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană. In timp ce ţările europene susţin că au nevoie de un sistem care să le asigure independenţa fata de GPS, Washingtonul consideră că un asemenea sistem ar pune în pericol securitatea naţională a SUA, oferind potenţialilor terorişti un mijloc eficient de a ataca obiective americane.

2007. A murit actrița Clody Bertola  (născută 1913).

2010. Primăvara arabă. Protestele populare încep în Algeria împotriva guvernului.

Citește și:

3 decembrie în istorie: Se realizează primul transplant de inimă. Se înființează Curtea de Justiție de la Haga

2 decembrie în istorie: Napoleon devine împărat al Franței. Războiul Rece ia sfârșit

1 decembrie în istorie: Se formează România Mare. Se inaugurează Arcul de Triumf din Bucureşti

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rețea internațională de clonare de carduri, destructurată de autoritățile judiciare române și americane

Anchetatorii româno-americani au colaborat împreună pentru destructurarea unei grupări care clona datele de pe carduri Reţeaua, înfiinţată în California, era formată din români şi...

Servicii medicale gratuite pentru câinii și pisicile aflate pe străzile din Capitală

Consiliul Județean Ilfov, prin Direcția Protecția Animalelor, a încheiat un parteneriat benefic pentru comunitate cu organizația internațională de protecție a animalelor Humane Society International/Europe....

Film românesc, premiat la Festivalul Internațional de la Veneția

Filmul "Anul nou care n-a fost", regizat, scris și produs de Bogdan Mureșanu, a câștigat două premii la Festivalul Internațional de la Veneția: Premiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă