12 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăOp & EdColumnist24 noiembrie în istorie: Darwin publică “Originea speciilor”. Ceaușescu e reales secretar...

24 noiembrie în istorie: Darwin publică “Originea speciilor”. Ceaușescu e reales secretar general

La 24 noiembrie 1826 s-a născut Carlo Collodi, creatorul lui Pinocchio. În 1859, Darwin a publicat  “Originea speciilor”. În 1932, FBI și-a înființat laboratorul de criminalistică. Iar în 1989, Ceaușescu a fost reales secretar general al PCR.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 24 noiembrie în istorie.

1473. Ștefan cel Mare cucerește Cetatea Dâmboviței (Bucureștilor).

1632. S-a născut filosoful olandez Baruch Spinoza  (decedat 1677).

1642. Olandezul Abel Tasman este primul european care descoperă insula Van Diemen's Land  (mai târziu numită Tasmania).

1700. Ludovic al XIV-lea al Franței îl proclamă pe nepotul lui, Filip de Anjou, drept rege al Spaniei, provocând  astfel  războiul pentru succesiunea spaniolă.

1796. S-a născut, la Mediaş, învăţătorul sas Stephan Ludwig Roth, participant la Revoluţia de la 1848 din Transilvania.  Pentru activitatea sa revoluţionară a fost condamnat la moarte şi executat.

1806. S-a născut William Webb Ellis, cleric anglican, acreditat drept inventatorul rugbyului. Ellis a fost elevul de la Colegiul Rugby din Anglia, care, conform legendei, a luat în brațe balonul în timpul unui meci de fotbal și l-a purtat în spatele liniei porții adverse, deși tradiția cerea ca punctele să fie înscrise cu piciorul. Gestul lui William Webb Ellis, de a ține balonul în mâini, într-o fază a jocului în care așa ceva nu era permis, a făcut ca regulile colegiului din Rugby să evolueze progresiv. Numele i-a fost acordat trofeului înmânat echipei câștigătoare a Cupei Mondiale la Rugby, care se organizează cu începere din 1987, competiție la care România a participat la toate edițiile.

1816. S-a născut pictorul Barbu Iscovescu, revoluţionar paşoptist. A realizat portrete de domnitori români: Mihai Viteazul, Matei Basarab, Avram Iancu (decedat 1854).

1826. S-a născut Carlo Collodi, scriitor italian, creatorul lui Pinocchio  (decedat 1890).

1843. Mihail Kogălniceanu a rostit „Cuvântul de deschidere al celui dintâi curs de istorie naţională" la Academia Mihăileană din Iaşi.

1859. A fost publicată "Originea speciilor"  (“On the Origin of Species”), controversata lucrare a naturalistului englez  Charles Robert Darwin  (1809-1882).

1864. S-a născut pictorul Henri de Toulouse-Lautrec  (decedat 1901).

1876. S-a născut bacteorologul japonez Hideyo Noguchi, cel care a descoperit, în 1911, agentul etiologic al sifilisului.

1920. A murit poetul Alexandru Macedonski.

1925. S-a născut fizicianul olandez  Simon van der Meer, laureat al Premiului Nobel.

1927. A murit Ion I. C. Brătianu, președinte al Partidului Național Liberal, de mai multe ori ministru și prim-ministru. Este numit în funcția de șef al PNL Vintilă I. C. Brătianu.

1929. A încetat din viaţă Georges Clemenceau, supranumit „Tigrul”, prim-ministru al Franţei și preşedinte al Conferinţei de Pace de la Paris din 1920.

1932. La Washington se înființează laboratorul de criminalistică al FBI, Scientific Crime Detection Laboratory (cunoscut sub numele FBI Crime Lab).

1940. Slovacia, stat rezultat după dezmembrarea Cehoslovaciei, prin ocuparea Cehiei de către Germania, aderă la puterile Axei.

1954. S-a născut la Sarajevo (Bosnia)  regizorul sârb Emir Kusturica.

1963. Posibilul asasin al preşedintelului J.F. Kennedy, Lee Harvey Oswald, este ucis de Jack Ruby, proprietar al unui club de noapte.

1989. La Congresul PCR, pentru ultima oară, Nicolae Ceauşescu este reales în funcţia de secretar general, în ciuda mișcărilor anticomuniste din țările vecine.

1991. A murit Freddie Mercury, liderul trupei Queen.

1994. A murit poetul George Almosnino.

2007. Fostul campion mondial de şah devenit lider al opoziţiei ruse, Garry Kasparov, a fost condamnat la cinci zile de închisoare pentru organizarea unei manifestaţii neautorizate anti-Putin şi refuzul de a se supune ordinelor poliţiei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ciocniri violente între poliția georgiană și manifestanți la Tbilisi

Poliţia georgiană a folosit forţa marţi împotriva manifestanţilor de la Tbilisi, unde mii de persoane s-au adunat pentru a treia săptămână ca să protesteze...

Estonia acuză Rusia că-i perturbă zboorurile prin interferența cu semnalele GPS

Finair a anunțat că a suspendat zborurile timp de o lună, potrivit radioromania.ro. Estonia acuză Rusia că prin interferența cu semnale GPS încalcă reglementările naționale...

Alegerea eficientă a unei pompe de apă: Ghid complet pentru maximizarea performanței

Alegerea corectă a unei pompe de apă este esențială atât pentru eficiența energetică, cât și pentru îndeplinirea eficientă a cerințelor specifice fiecărui proiect. Fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă