5.6 C
București
miercuri, 4 decembrie 2024
AcasăOp & EdColumnist2 ianuarie în istorie: Arabii sunt alungați din Spania. Se deschide aeroportul...

2 ianuarie în istorie: Arabii sunt alungați din Spania. Se deschide aeroportul Orly

La 2 ianuarie 1492, arabii sunt alungați din Granada – ultima lor cetate din Spania. În 1860 se anunță descoperirea planetei Vulcan. În 1905, japonezii îi înving pe ruși la Port Arthur. Iar în 1995, Franța deschide aeroportul Orly.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 2 ianuarie în istorie.

1492. Capitularea Granadei, asediată din 1481, marchează sfârșitul Reconquistei – lupta spaniolilor pentru eliberarea de sub ocupație arabă. Muhammad al XI-lea, comandantul ultimei fortărețe maure din Spania, s-a predat regelui Ferdinand al II-lea și reginei Isabela I.

1529. Radu de la Afumați, domn al Țării Românești (1522–1529) a fost ucis împreună cu fiul său, Vlad, la Râmnicu Vâlcea.

1822. S-a născut Rudolf Clausius, matematician și fizician german (decedat 1888).

1843. La Dresda are loc premiera operei „Olandezul zburător” de Richard Wagner.

1853. Ia ființă „Școala de mică chirurgie”, instalată lângă spitalul Filantropia, București.

1860. La Paris, la întâlnirea Academiei Franceze de Științe este anunțată descoperirea planetei Vulcan – o planetă mică care s-a presupus că a existat între Mercur și Soare prin care matematicianul francez Urbain Le Verrier a încercat să explice particularitatea orbitei lui Mercur.

1861. Wilhelm I devine rege al Prusiei după moartea fratelui său Friedrich Wilhelm al IV-lea.

1871. Amadeus I devine rege al Spaniei.

1895. S-a născut contele Folke Bernadotte, diplomat și aristocrat suedez (decedat 1948). El s-a remarcat prin negocierea eliberării a aproximativ 31.000 de prizonieri de război din lagărele de concentrare germane, în cursul celui de-al doilea Război Mondial, inclusiv 423 de evrei danezi de la lagărul Theresienstadt. Bernadotte a fost desemnat în mod unanim de către Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite ca mediator în conflictul arabo-israelian din 1947-1948. El a fost asasinat în 1948 la Ierusalim de către grupul militant sionist Lehi, în cursul desfășurării misiunii de mediere.

1905. Războiul ruso-japonez. Garnizoana rusă din Port Arthur (Lüshun Port), China, se predă trupelor japoneze.

1918. Exploratorul german Reinhard Maack explorează pentru prima dată muntele Königstein care aparține de Masivul Brandberg (Muntele de foc), cel mai înalt masiv muntos din Namibia.

1919. Consiliul Dirigent al Transilvaniei decide organizarea administrativă a teritoriilor unite cu România. Hotărârea prevedea împărțirea României în 23 de județe și numirea de prefecți pentru fiecare dintre cele 23 de județe.

1920. S-a născut Isaac Asimov, scriitor și biochimist american de origine rusă (decedat 1992). Cea mai cunoscută lucrare a lui este “Fundația”.

1921. Întemeierea Partidului Comunist din Luxemburg.

1929. SUA și Canada au adoptat un plan de protejare a cascadei Niagara.

1942. Al Doilea Război Mondial. Armata japoneză a ocupat Manila (Filipine).

1945. Al Doilea Război Mondial. Orașul Nurnberg din Germania este bombardat puternic de forțele Aliate.

1959. Este lansată sonda spațială sovietică Luna 1, care a ajuns la Lună și a orbitat în jurul Soarelui. Este prima sondă care depășește câmpul gravitational al  Pământului.

1990. Ia ființă Asociația Foștilor Deținuți Politici (AFDP) din România.

1992. Deschiderea pentru public a arhivelor STASI (poliția secretă est-germană).

1995. Franța deschide aeroportul din Orly, la 13 kilometri sud de Paris, pentru cursele aeriene din Europa. Este al doilea mare aeroport al Franței, după Charles de Gaulle.

2009. A murit portugheza Maria de Jesus dos Santos (născută 10 September 1893), cea mai longevivă persoană cu vârstă certă din lume. A murit la vârsta de 115 ani și 114 zile.

Citește și:  1 ianuarie în istorie: Se deschide Internetul. România intră în Uniunea Europeană

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România se califică în grupele principale ale Campionatului European de Handbal după o victorie spectaculoasă împotriva Serbiei!

România a obținut o victorie crucială în fața Serbiei, scor 27-25, și a reușit să se califice în grupele principale ale Campionatului European de...

Furtuna din PNL: strategie sau compromis?

Rezultatele recente ale alegerilor și deciziile ulterioare ale PNL au generat o undă de șoc pe scena politică, ridicând semne de întrebare, privind direcția...

ANPC verifică 14 influenceri pentru postări publicitare nemarcate

Acțiunea ANPC face parte dintr-o campanie, coordonată la nivel european de Direcția Justiție și Consumatori din cadrul Comisiei Europene Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC)...
Ultima oră
Pe aceeași temă