21.9 C
București
marți, 6 iunie 2023
AcasăMusicVotul Eurovision al României și al altor cinci țări a fost anulat....

Votul Eurovision al României și al altor cinci țări a fost anulat. România dorea să acorde cele mai multe puncte Republicii Moldova dar au ajuns la Ucraina

Votul Eurovision al României și al altor cinci țări a fost anulat la finala din anul 2022, întrucât s-au constatat nereguli.

UPDATE Televiziunea Română a anunțat, duminică la amiază, că juriul național din România a acordat cele mai multe puncte (12) pentru Republica Moldova. Cu toate acestea, în clasamentul oficial, din partea României figurează 12 voturi pentru Ucraina.

„Am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei”, precizează comunicatul TVR.

––––––––––––––––––

Voturile acestor șase țări au fost exprimate înainte de finalizarea Eurovision 2022 dar apoi au fost anulate. Țările ale căror jurii au fost descalificate sunt următoarele: Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România și San Marino. Decizia de sancționare a fost luată de European Broadcasting Union (EBU).

Problemele care au determinat aplicarea sancțiunii s-ar fi înregistrat „după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale”. Astfel, s-au identificat „anumite modele de vot în neregulă” în cazul juriilor din cele șase țări menționate.

„EBU ia foarte în serios orice suspiciune de manipulare a votului la Concursul Eurovision și are dreptul de a elimina astfel de voturi, indiferent dacă ele ar putea influența clasamentul”, au precizat organizatorii. Drept urmare, la Eurovision 2022, voturile juriilor din cele șase țări au fost înlocuite cu câte un „substitut agregat”, a anunțat EBU.

După cum se știe, finala Eurovision 2022 a fost câștigată de formația Kalush Orchestra din Ucraina. Pe următoarele două locuri s-au plasat Marea Britanie și Spania. Nu s-a menționat dacă voturile celor șase jurii care au fost ulterior anulate puteau afecta sau nu ierarhia din finală. Despre juriul din Republica Moldova, presa de la Chișinău anunță că a acordat cele mai multe puncte Ucrainei (12). Juriul din Republica Moldova nu acordase României niciun punct.

Conform anunțului final al organizatorilor, juriul din România a acordat 12 puncte, adică maximum, pentru Ucraina. Printre țările care au acordat punctaj maxim (12) pentru Marea Britanie s-au aflat Germania și Austria.

România a fost reprezentată de interpretul Wrs, care a ocupat în clasamentul final locul 18.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 468: Barajul de lângă Herson, aruncat în aer

UPDATE, ora 09:42: Barajul peste Nipru de la Nova Kahovka din regiunea Herson a fost aruncat în aer noaptea trecută. Ministerul ucrainean de Interne a...

Optimizare SEO: TOP 5 Beneficii

Majoritatea proprietarilor de site-uri web înțeleg ce este SEO și înțeleg necesitatea promovării SEO pentru succesul și stabilitatea afacerii lor. Cu toate acestea, există...
00:00:47

VIDEO: Proteste în Franța împotriva reformei privind creșterea vârstei de pensionare

Marți, 6 iunie, au izbucnit ciocniri la Nantes, în timp ce populația a ieșit pe străzile orașului francez pentru a protesta împotriva planurilor guvernului...
Ultima oră
Pe aceeași temă