5.6 C
București
vineri, 3 decembrie 2021
AcasăMediuS-a găsit cauza de ce rechinii albi atacă oamenii

S-a găsit cauza de ce rechinii albi atacă oamenii

Rechinii albi, în special puii, care sunt responsabili de majoritatea atacurilor asupra oamenilor, nu pot distinge între oameni şi foci, spune ultimul studiu publicat marţi în revista Royal Society Journals.

Cercetătorii din Australia au comparat mai multe înregistrări video, efectuate din perspectiva unui pui de rechin alb, între prăzi obişnuite şi oameni înotând şi vâslind pe plăci de surf.

Studiul a relevat că rechinii albi nu disting între oameni și foci

„Cercetătorii au conceput un sistem vizual virtual bazat pe ceea ce se ştie despre vederea puilor de rechini albi şi au vizionat imaginile înotătorilor şi ale prăzii folosind acest filtru”, a declarat pentru ABC News Laura Ryan, neurobiolog la Universitatea Macquarie din Sydney şi autoarea studiului.

Cercetătorii au descoperit că rechinii nu au putut distinge între formele prăzii şi cele ale oamenilor, dovedind că oamenii şi focile arată „periculos de asemănător” din perspectiva rechinilor.

Studiul mai spune că rechinii nu văd la fel de detaliat ca şi oamenii şi că sunt daltonişti, iar cercetătorii au emis ipoteza că, pe măsură ce puii de rechini se maturizează, devin vânători mai experimentaţi şi se bazează mai mult pe alte indicii senzoriale.

„Pe măsură ce un animal creşte, ochiul său devine mai mare, ceea ce înseamnă că acuitatea lor spaţială devine mai mare, astfel încât sunt capabili să distingă un pic mai multe detalii”, mai spune Ryan, conform stiri247.ro.

Potrivit studiului, rechinii albi, rechinii taur şi rechinii tigru sunt speciile responsabile de cele mai multe răniri şi muşcături fatale.

Unul dintre motivele pentru care cercetătorii s-au angajat în acest studiu este acela de a ajuta la „percepţia publică” asupra acestor rechini albi.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. S-a ocupat de partea de comunicare a instituției Avocatului Poporului, în calitate de consilier al Avocatului Poporului, în perioada februarie 2015- iulie 2019. Este absolvent și licențiat al trei facultăți: Facultatea de Fizică, Facultatea de Automatizări, Facultatea de Drept, ultima fiind terminată în iulie 2021. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Covid-19. Nu mai este niciun județ în scenariul roșu

Cifrele Covid 19 arată tot mai bine. Astfel, în ultimele 24 de ore au fost 1.149 de cazuri noi de COVID-19, sunt 66 de...

Atria Urban Resort a vândut 75% din apartamentele construite în faza 2-a

Atria Urban Resort, complexul rezidenţial construit în vecinătatea Lacului Străuleşti, în baza parteneriatului dintre EVERGENT Investments - Cityring Property și dezvoltat de Cityring Development,...

Exportul de gaze naturale din Rusia a scăzut în ultima lună

Exportul de gaze naturale din Rusia spre Europa a scăzut în luna noiembrie. Potrivit unui raport Gazprom, exporturile au crescut în primele 11 luni...
Ultima oră
Pe aceeași temă