4 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeMediuPrimarii Nicușor Dan și Robert Negoiță s-au înfruntat în Parcul IOR. Municipalitatea...

Primarii Nicușor Dan și Robert Negoiță s-au înfruntat în Parcul IOR. Municipalitatea a aplicat o amendă de 35 de milioane de euro pentru distrugerea spațiului verde

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, și primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, au avut o întâlnire tensionată, în ziua de 31 octombrie, în Parcul IOR, aflat pe raza Sectorului 3, acolo unde Nicușor Dan venise să anunțe că ia măsuri împotriva distrugerii spațiului verde.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a venit, în ziua de marți, 31 octombrie 2023, în Parcul IOR, aflat pe raza Sectorului 3 al Capitalei, sector pe care îl conduce primarul Robert Negoiță. Nicușor Dan venise să se laude cu o amendă uriașă, de 35 de milioane de euro, pe care Poliția Locală din subordinea Primăriei Capitalei a aplicat-o proprietarului zonei retrocedate din Parcul IOR, amendă aplicată drept sancțiune pentru distrugerea spațiului verde. Nicușor Dan își calculase că va folosi acest anunț pentru a arăta că este preocupat de protejarea spațiului verde din București și, în consecință, își va îmbunătăți imaginea, în perspectiva alegerilor locale din anul 2024.

Dar Nicușor Dan a fost luat prin surprindere de prezența, în Parcul IOR, în același moment, a primarului Robert Negoiță.

“Am venit să vorbim despre o amendă pe care puteați să o dați dumneavoastră dar am dat-o eu”, i-a spus Nicușor Dan lui Robert Negoiță. Primarul Sectorului 3 i-a replicat însă primarului Capitalei că nu îi răspunde nici la telefon nici la mesajele transmise prin mail și că, în realitate, “primarul general fuge de problemele Bucureștiului”. “Domnule primar general, când reușesc să vă găsesc? Dați-mi un termen, o oră!”, i-a cerut public primarul Sectorului 3 primarului Capitalei. Dar primarul general nu i-a oferit niciun răspuns primarului de sector, preferând să plece din parc.

“Am anunțat astăzi în cadrul unei vizite în Parcul IOR că Poliția Locală a Municipiului București a amendat cu 35 de milioane de euro proprietarul zonei retrocedate pentru schimbarea destinației spațiului verde. Concret, pe o suprafață de 9.000 mp din cele 12 hectare proprietate privată, copacii au fost scoși din rădăcini, s-a decopertat stratul de iarbă și s-a nivelat terenul cu buldozere. Astfel, din spațiul verde a rămas doar o zonă cu pământ”, a transmis primarul Nicușor Dan într-un mesaj postat pe facebook.

“Situația din zona retrocedată a Parcului IOR, unde copacii au fost incendiați sau tăiați, este o bătaie de joc la adresa cetăţenilor şi a interesului public. Există un articol din Legea 24/2007 – Legea spațiilor verzi – care interzice reducerea suprafeţelor de spaţiu verde şi este foarte important ca acest articol să rămână în Legea 24. Atât prin anumite propuneri care s-au făcut pe Codul Urbanismului, cât şi prin propuneri de modificare a Legii 24/2007, care sunt dezbătute în Parlament, acest articol ar fi urmat să dispară. Este un articol foarte important, care penalizează schimbarea destinaţiei spaţiului verde sau reducerea suprafeţei de spaţiu verde cu o sumă între 10.000 şi 20.000 de lei pe metru pătrat, nu o sumă fixă pentru oricât de mult ai defrişa spaţiul verde”, a explicat, în mesajul postat pe internet, primarul Nicușor Dan.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Îngrijorări tot mai mari legate de Papa Francisc care nu mai merge la COP28 privind clima de la Dubai

Papa Francisc și-a anulat călătoria planificată la reuniunea COP28 privind clima de la Dubai din cauza efectelor gripei și a unei inflamații pulmonare, a...
00:00:34

Fostul președinte american Jimmy Carter participă la un memorial pentru regretata sa soție

Fostul președinte al Statelor Unite Jimmy Carter, care se află în îngrijire la domiciliu, a participat marți (28 noiembrie) la o slujbă de pomenire...

Plicurile antișoc sunt soluția perfectă pentru expedieri sigure și protejate

Produsele livrate clienților tăi au nevoie să fie protejate. Să ajungă la destinatar în starea în care pleacă din depozitul tău.  Ești proprietarul unui magazin...
Ultima oră
Pe aceeași temă