1.1 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023
HomeMediuMinistrul Mediului: Mai sunt doar 70 de zile până când Sistemul Garanţie-Returnare...

Ministrul Mediului: Mai sunt doar 70 de zile până când Sistemul Garanţie-Returnare va intra în funcţiune

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a transmis, joi, în cadrul conferinţei “PRIA Competition and Circular Economy” că Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) va intra în funcţiune în 70 de zile, o platformă ce va trebui gestionată cu atenţie pentru a evita problemele de concurenţă.

“Vreau să abordez subiectul drag mie – Sistemul de Garanţie-Returnare. Vă anunţ că mai sunt doar 70 de zile până când SGR va intra în funcţiune. La minister, dimineaţa, când ajung, tot cabinetul meu ştie şi, pe lângă rutina uzuală pe care o am legată de agenda zilei, de cafea şi alte astfel de obiceiuri, toată lumea ştie să îmi spună câte zile mai sunt până începe Sistemul Garanţie – Returnare. Tocmai din acest motiv, în orice zi doriţi să ştiţi, mă puteţi întreba. Ştiu, la orice minut al zilei, exact cum stăm cu cu acest timeline. Vorbim despre reciclare şi despre circularitate. Fără îndoială că atunci când discutăm despre Sistemul Garanţie – Returnare va trebui să discutăm şi despre cum îl adaptăm la acest model. El se referă, astăzi, strict la ambalaje de unică folosinţă, înţelegând că mai avem mult de lucru până acolo. Nu pot să nu visez, nu pot să nu-mi imaginez că în viitor, Sistemul Garanţie – Returnare va gestiona nu doar ambalaj “one way”, dar să gestioneze, aşa cum se întâmplă în alte state, şi ambalajele cu utilizare multiplă. Fără îndoială că nu mă pot referi aici decât la ambalajele de sticlă, în primul rând, nu că nu s-ar putea refolosi şi plasticul.”, a spus Fechet.

Potrivit oficialului, SGR trebuie gestionat cu atenţie, în condiţiile în care sistemul va avea acces la o serie de informaţii care ar putea crea probleme de concurenţă.

“N-aş vrea să se înţeleagă vreo secundă că nu mă preocupă şi acest subiect (al concurenţei, n.r.), pentru că nimic nu este mai devastator pentru economie decât o problemă de concurenţă. Fie că vorbim despre modul în care va trebui să gestionăm cu atenţie Sistemul Garanţie – Returnare, care va avea acces la nişte informaţii care ar putea să pună şi probleme de concurenţă (…) Niciun mic producător de băuturi sau producător care pune pe piaţa ambalaje nu va suferi din punct de vedere al concurenţei, şi asta legat de Sistemul Garanţie – Returnare. La fel cum stau şi mă întreb, cunoscând anumite practici mai puţin plăcute care se întâmplă în materia colectării, sortării, depozitării, reciclării. Mă întreb atunci cum se uită firmele de bună credinţă care îşi fac treaba aşa cum trebuie, din punct de vedere al concurenţei când văd că în aceeaşi piaţă cu ei, există alte entităţi care scurtcircuitează sistemul, fac ce fac şi şmecheresc statul. Şi totuşi rezistă”, a punctat demnitarul.

Acesta este de părere că un instrument care poate responsabiliza piaţa este autorizaţia de mediu.

“Autorizaţia de mediu e o pârghie prin care poţi să controlezi aceste practici mai puţin ortodoxe. Este un instrument care mă responsabilizează şi în legătură cu care cred că trebuie să luăm foarte urgent anumite măsuri pentru a clarifica foarte bine în România ce înseamnă reciclare, ce înseamnă tratare, cu ce echipamente se face acest lucru şi cu ce proceduri. Pentru că riscul este ca în situaţia în care vom permite suficient de multă vreme să zici că eşti reciclator de echipamente electrice şi electronice, dar să ai un angajat cu două şurubelniţe, sau să te consideri reciclator de hârtie şi să faci compost, sau să te consideri reciclator de sticlă şi să faci bolţari, sau să te consideri reciclator de fracţie biodegradabilă şi să spui că faci compost când toată lumea ştie că trece printr-un ciur nişte deşeu menajer care n-are cum să ajungă vreodată compost”, a explicat Mircea Fechet.

Pe data de 13 septembrie, RetuRO a solicitat prelungirea cu cel puţin trei luni a termenului de punere în funcţiune a Sistemului de Garanţie-Returnare (SGR), motivând “natura extrem de complexă a sistemului, care necesită un interval specific de timp pentru dezvoltare şi testare corespunzătoare, dar şi pentru a asigura o integrare mai uşoară a tuturor părţilor implicate”.

Reprezentanţii administratorului SGR precizează că RetuRO este în proces de selecţie a unui partener logistic printr-un proces de licitaţie transparent şi integrat, pentru a asigura cel mai bun suport în transport.

Pe lista principalelor motive care stau la baza solicitării de prelungire a termenului-limită privind punerea în funcţiunea SGR se mai află şi lipsa cunoştinţelor esenţiale în înţelegerea modului de funcţionarea a sistemului din partea populaţiei.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite
00:00:55

VIDEO. Ucraina îndepărtează monumente din epoca sovietică

Oficialii ucraineni au continuat sâmbătă campania de înlăturare a monumentelor din epoca sovietică, iar autoritățile din capitala ucraineană Kiev au demontat statuia unui comandant...

George Simion: Festivismul inutil al lui Marcel Ciolacu și condițiile Austriei pentru a intra în Schengen

Aproape de miezul nopții, Marcel Ciolacu a avut o tresărire: a ținut să ne anunțe că a „înfrânt” și că Austria face un pas...

Ministrul rus de Externe și-a anulat brusc prezența la Forumul de la Doha, unde se discuta situația din Orientul Mijlociu. Lavrov a trimis un...

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, și-a anulat brusc participarea la Forumul de la Doha (Qatar), în ciuda faptului că era așteptat acolo...
Ultima oră
Pe aceeași temă