8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăMediuCe e greșit la programele Rabla: Sunt niște becuri acum prioritatea Guvernului?

Ce e greșit la programele Rabla: Sunt niște becuri acum prioritatea Guvernului?

Lucrurile mărunte din timpul acestei furtuni energetice par să fie o prioritate a Guvernului. După ce a dat ,,greș” cu OUG 119, Executivul nu știe ce să facă mai repede ca să arate populației că lucrurile se mișcă repede și bine în direcția corectă. De altfel, programul Casa Verde Fotovoltaic – o super afacere pentru români, a fost parcă înghețat, iar noua soluție este cea a schimbării becurilor, în paralel cu mașinile electrice care necesită și ele energie electrică. Depinde acum din ce unghi privim rezolvările în criza energetică.

Programele Rabla auto au avut mare succes în rândul populației, au fost urmate apoi de Rabla electrocasnice, și acum este în lucru Rabla pentru becuri.

Programul Rabla auto are o vechime de 17 ani, dar nu a fost un succes de la început și în mare parte a fost făcut cu dedicație pentru anumiți producători auto, pentru ca românii să fie încurajați să cumpere autoturismele Dacia. Desigur că la un moment dat au fost discuții la noi în țară că autoturismele Dacia se vindeau peste graniță cu aproximativ 1.000 de euro mai ieftine, însă lucrurile au continuat să funcționeze și așa. Cea mai mare afacere a fost Rabla Plus, unde clienții primeau discounturi și de 10.000 de euro, desigur condiționați. Evident că acești bani intrau direct din conturile statului în cele ale producătorilor și distribuitorilor de mașini și nu în buzunarul clienților, însă aceștia se bucurau că reușeau să aibă o mașină nouă. Chiar și așa, România este în continuare cimitirul auto al Europei, avem un total de 7,6 milioane de mașini dintre care 4,3 milioane sunt mai vechi de 15 ani.

Pentru că Ministerul Mediului a trebuit să se conformeze a demarat și programul Rabla pentru Electrocasnice, un program care s-a bucurat de succes din partea românilor până ca mulți să realizeze într-un final că nu toate ofertele erau în avantajul lor. România Liberă a scris în urmă cu câteva luni despre cum managerii de magazine au ucis încet și sigur acest program pentru că au pus în ofertă produse care nu se vindeau foarte bine, iar multe din electrocasnicele vândute era brusc scumpite înainte să fie demarat acest program. ANPC a făcut mai multe controale și a dat amenzi, însă este greu de gestionat întreg programul ce se derulează la toate magazinele din țară. În total, AFM a alocat pentru anul 2021 și 2022, suma de 225 de milioane de lei pentru schimbarea electrocasnicelor vechi.

Potrivit calculelor făcute de specialiști, frigiderul consumă aproximativ 30-40kw pe lună, mașina de spălat vase, 10 kw, cuptorul electric 30-40kw, în funcție de cât îl folosim, televizoarele din casă consumă și ele cam 20 kw pe unitate, mașina de spălat rufe și uscătorul consumă 50-70 kw pe lună, plus alte electronice și electrocasnice în funcție de vechimea lor și de clasa energetică. De asemenea, specialiștii de la InfoCons ne atrag atenția că nu este suficient să oprim electronicele, ci trebuie scoase din priză pentru a economisi energie electrică.

Acum pentru că Rusia închide robinetul tot mai mult pentru Uniunea Europeană din cauza sancțiunilor impuse, blocul comunitar face recomandări de economisire a energiei, iar România fiind membră este nevoită să se conformeze.

În zilele următoare la Guvern se va discuta despre aprobarea unui nou program Rabla pentru becuri, un program ce are ca scop economisirea energiei electrice. Specialiștii în mediu nu sunt de părere că schimbarea becurilor va rezolva situația.

”Eu m-aș uita un pic la nivel european ce se întâmplă, unde inteligența artificială deja măsoară în instituțiile publice modul în care este consumată energia, eficiența acesteia și noi încă suntem la faza cu schimbatul becurilor. Hai să privim imaginea de ansamblu, ce se întâmplă în lumea largă și în mod special în Europa sau în țările din jurul nostru: deja, se construiesc clădiri pentru administrație, cu eficiență foarte mare energetică, cu pompe de căldură, cu panouri solare, cu termoizolație”, a precizat într-o intervenție la radio RFI, Octavian Berceanu, specialist de mediu.

Becurile cu led, deși costă mai mult, sunt de 30 de ori mai durabile decât cele normale. Un bec normal consumă în jur de 100 de W, în timp ce unul cu led consumă între 3 și 20 de W.

Dacă punem în balanță situația actuală, ar trebui să vedem clar că programul Casa Verde Fotovoltaic început cu succes a fost oarecum abandonat și ar fi ajutat românii să aibă energie electrică fără costuri mari, programul Rabla pentru electrocasnice ar trebui mai mult încurajat și supravegheat pentru ca românii să aibă parte de beneficii și nu comercianții, iar acum programul Rabla pentru becuri ar putea fi de ajutor, însă riscă să ajungă și el abandonat sau românii să nu beneficieze cu adevărat de el.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...
Ultima oră
Pe aceeași temă