12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăMediuBill Clinton despre Osama bin Laden, în preziua atentatelor de la New...

Bill Clinton despre Osama bin Laden, în preziua atentatelor de la New York: „L-aș fi putut omorî.”

„Aproape l-am prins. Și l-aș fi putut omorî." Acestea au fost cuvintele rostite de fostul președinte al Statelor Unite, Bill Clinton, despre Osama bin Laden, pe 10 septembrie 2001, cu o zi înainte ca fostul inamic numărul 1 al lumii să ordone atacul terrorist care a ucis aproape 3000 de persoane.

Remarca a fost făcută la Melbourne, în Australia, unde Clinton a vorbit, pentru un onorariu de 150.000 USD, unui grup de oameni de afaceri. Unul dintre ei, Michael Kroger, a apărut miercuri la Sky News cu o înregistrare audio făcută cu acceptul lui Clinton, despre care Kroger declară că pur și simplu a uitat până acum de ea, scriu cei de la Mic.com.

La evenimentul din Melbourne, președintele american a fost întrebat cu privire la starea terorismului internațional. Clinton le-a răspuns celor prezenți: „Tot ce zic e că, dacă aș fi fost Osama bin Laden – e un tip foarte deștept, m-am gândit mult la el – și aproape l-am prins o dată. Aproape l-am prins. Și l-aș fi putut omorî, dar ar fi trebuit să distrug un mic orășel, Kandahar, din Afganistan, și să omor 300 de femei și copii nevinovați. Nu aș fi fost cu nimic mai bun ca el. Și nu am făcut-o."

La zece ore după speechul fostului președinte american, primul avion lovea turnul din nord al World Trade Center din New York.

Prezența lui Bin Laden în apropierea Kandaharului era un loc comun la sfârșitul anilor 1990. Fostul lider de la Casa Albă parcă n-a vorbit însă niciodată atât de deschis, în public, despre șansa de a-l omorî pe bin Laden.

În decembrie 1998, americanii au vrut să bombardeze Kandaharul, serviciile secrete americane sugerând prezența lui bin Laden acolo. Conform Raportului Comisiei care a investigat cele întâmplate la 11 septembrie 2001, oficiali americani au anulat în ultimul moment bombardamentul, pentru că ar fi pus în pericol viața a 200-300 de civili nevinovați. Ulterior, îngrijorările serviciilor par să se fi confirmat: „Bin Laden a părăsit locul în mod neașteptat și dacă un atac ar fi fost ordonat, el nu ar fi fost atins", scrie în raport.

Nu se poate ști exact ce s-ar fi întâmplat dacă Clinton ar fi ordonat un atac asupra Kandaharului, dar remarca sa făcută la doar câteva ore înainte de atentat e bântuitoare, comentează cei de la Mic.com.

Finalul este cunoscut: a mai durat aproape zece ani după atentatele de la New York până când, în mai 2011, forțele americane au reușit să îl elimine pe bin Laden.

Cele mai citite

Regele Charles își reia activitățile publice. “A înregistrat progrese încurajatoare în tratamentul împotriva cancerului”, afirmă medicii

Regele Charles al Marii Britanii va reveni săptămâna viitoare la îndatoririle publice pentru prima dată de când a fost diagnosticat cu cancer. Acesta face...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă