28 C
Bucharest
Sunday, 24 September 2023
HomeMediuAmenzi pentru balastiere de aproape o jumătate de milion de lei

Amenzi pentru balastiere de aproape o jumătate de milion de lei

Inspecția Națională a Apelor din România a aplicat amenzi pentru balastiere în valoare totală de 490.000 de lei.

Sancțiunile au fost anunțate, la data de 17 mai 2023, de Administrația Națională Apele Române (ANAR).

“Echipele de specialitate din cadrul Inspecției Naționale a Apelor (de la nivel central și al Administrațiilor Bazinale de Apă) au aplicat în ultima perioadă amenzi în valoare de 490.000 lei operatorilor economici care nu au respectat prevederile legale din domeniul apelor, respectiv exploatarea agregatelor minerale. Controalele au fost organizate în bazinele hidrografice Argeș-Vedea, Banat și Mureș, descoperindu-se nereguli la 12 societăți cu activitate de profil.

În cinci dintre cazuri este vorba despre abateri grave, legate de nerespectarea perimetrelor de exploatare a agregatelor minerale (inclusiv în terasă)- practic, acești operatori exploatau zeci de hectare de teren în afara perimetrelor aprobate. În aceste cazuri, inspectorii noștri au întreprins demersuri pentru calcularea penalităților și recuperarea contravalorii prejudiciilor (aproximativ 250.000 lei), respectiv s-a dispus sistarea activității de exploatare a agregatelor minerale din perimetrele neautorizate”, precizează ANAR.

Exploatarea necorespunzătoare a agregatelor provoacă fenomene erozionale la poduri precum și la infrastructura de apărare împotriva inundațiilor. Drept urmare sunt puși în pericol locuitorii din zonă și cei din aval. Toate aceste abateri se sancționează conform Legii Apelor.

Inspecția Apelor va continua controalele în perioada următoare. Este vorba de controale planificate, tematice, inopinate, precum şi despre controale privind stadiul realizării măsurilor impuse prin verificările anterioare.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

O fetiță pierdută într-o pădure a fost găsită dormind alături de câinii familiei. Unul se oferise să-i fie pernă

"S-a întins și a folosit câinele cel mic drept pernă, iar celălalt câine s-a așezat lângă ea s-o protejeze", a declarat joi locotenentul...

Urgie peste vestul țării. Cod portocaliu de instabilitate atmosferică în şase judeţe, până luni dimineaţa

Potrivit meteorologilor, de duminică, ora 15:00, până luni, la ora 03:00, în judeţele Timiş, Arad, Caraş Severin, Mehedinţi, Gorj şi zona de munte...

GALERIE FOTO. Alisha Lehmann a pozat sexy pentru un nou calendar

Dacă ar fi să ne imaginăm o lume în care fotbalul și moda se intersectează în cel mai spectaculos mod cu putință, cu siguranță...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies