1.8 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeMediuActiviștii de mediu cer o anchetă parlamentară asupra fostului ministru Tanczos Barna

Activiștii de mediu cer o anchetă parlamentară asupra fostului ministru Tanczos Barna

Reprezentanții a două organizații de mediu, Agent Green și Coaliția pentru Drepturile Animalelor din România, cer înființarea unei comisii parlamentare care să cerceteze activitatea lui Tanczos Barna.

Barna Tánczos a fost ministru al Mediului și, în paralel, a fost senator UDMR de Harghita. El a pierdut funcția de ministru în anul 2023, când UDMR a ieșit de la guvernare. Dar și-a păstrat calitatea de senator. Ca senator, Barna Tánczos a anunțat că pregătește un proiect de lege referitor la controlul asupra efectivelor de urși, proiect care să permită vânarea urșilor, pe baza unor cote.

Această inițiativă parlamentară a generat nemulțumirea activiștilor de mediu. “Agent Green și Coaliția pentru Drepturile Animalelor din România sunt îngrijorate de persecuția asupra speciei de urs brun care a atins cote fără precedent și îl acuză direct pe Tanczos Barna de situația creată în calitățile sale de senator și de fost ministru al mediului. Ministerul Mediului a aprobat în iulie 2018 Planul Național pentru Conservarea Populației de Urs sub conducerea Grațielei Leocadia Gavrilescu. Atât doamna Gavrilescu cât și Costel Alexe, ministrul succesor au făcut pași însemnați pentru aplicarea Planului, dar Tanczos Barna l-a blocat complet pe durata mandatului său de ministru (decembrie 2020  – iunie 2023). Conflictul om-urs a luat amploare și a atins apogeul exact pe mandatul lui Barna”, anunță un comunicat de presă transmis de cele două ONG-uri.

“În acest context, Coaliția și asociațiile pentru protecția animalelor dezaprobă actualul demers al senatorului Tancozs Barna din Parlamentul României de promovarea legii care ar urma să reintroducă vânătoarea de trofee la urs. Proiectul legislativ va fi dezbătut marți 26 septembrie în Comisia pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic, iar ședința este una ilegală deoarece societatea civilă nu a fost inclusă în invitație, deși singurii specialiști cu studii doctorale și post-doctorale pe tema ”ursul brun” provin din ONG-uri. Coaliția consideră că proiectul de lege trebuie stopat și în schimb să se inițieze anchetă parlamentară pe tema efectelor negative asupra urșilor și oamenilor care au decurs din activitatea lui Tanczos Barna”, precizează comunicatul de presă.

”Presupun că Tanczos Barna este dezamăgit că Academia Română nu i-a validat cota de vânătoare cât a fost ministru, iar acum că a rămas doar parlamentar este mânat să dea o lege care să ocolească mediul științific în caz că nu va reuși să îl corupă sau intimideze. Proiectul lui de lege este unul care arată nu doar disperare, dar și obiectivul său principal în politica centrală, obsesia pentru deschiderea vânătorii de trofee la urs. Mai presupun că nu toți parlamentarii sunt vânători și că se vor găsi cel puțin 50 din două grupuri parlamentare să ancheteze activitatea lui Barna pe care o consider criminală. Dacă parlamentul nu va reacționa atunci vom da ministerul în judecată pentru neaplicarea Planului și îl vom denunța pe Barna la DNA căci tot sângele vărsat al urșilor, oamenilor și animalelor de ogradă este pe mâinile lui”, a anunțat Gabriel Păun, președinte Agent Green, reprezentant al Coaliției pentru Drepturile Animalelor.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cine este directorul de la ANSVSA care a primit de cinci ori aviz ORNISS negativ

Un document intern al Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) scoate în evidență o situație incredibilă în care se află...

Cine este directorul de la ANSVSA care a primit de cinci ori aviz ORNISS negativ

Un document intern al Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) scoate în evidență o situație incredibilă în care se află...
00:00:48

Un copil de două luni a fost rănit în lovitura israeliană din Khan Younis

Adnan, în vârstă de două luni, era tratat pentru rănile suferite în timpul unui atac aerian, în orașul Khan Younis din Gaza, luni (4...
Ultima oră
Pe aceeași temă