22.4 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăLifestyleSteaua, fără nume! Reacțiile casei de avocatură, CSA și OSIM, după lovitura...

Steaua, fără nume! Reacțiile casei de avocatură, CSA și OSIM, după lovitura anului în fotbal

Clubul controlat de George Becali din 2004 încoace, deținător al titlului în campionatul intern, a pierdut dreptul de a mai folosi marca Steaua, în urma unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (Î.C.C.J.). Este fără îndoială lovitura anului în fotbalul românesc, mai ales dacă nu se va ajunge la o înțelegere între părți.

Echipa lui Sânmărtean și Chipciu, cunoscută drept Steaua, actuală campioană a României și câștigătoare a fostei Cupe a Campionilor Europeni, ar putea rămâne una fără identitate. Echipa lui Gigi Becali este pe cale să piardă nu doar tot ce a însemnat Steaua înainte de 2004, ci chiar și titlurile și imaginea pe care și-a construit-o după această dată. Cu alte cuvinte Steaua va fi ruptă în două: jucătorii, staff-ul și tot ce ține de partea operativă – rămân la Becali; palmaresul și identitatea – sunt luate de Clubul Sportiv al Armatei  (CSA), care însă nu are încă o echipă. Cum s-a ajuns aici?

Acest joc de-a “alba neagra” cu unul dintre cele mai puternice branduri din sportul românesc, a început încă din 2004, când George Becali a obținut, în urma unei înțelegeri controversate în care ar fi fost implicat și Teia Sponte, dreptul de a folosi marca Steaua. Problema este că omul de afaceri, în prezent închis în „Dosarul Transferurilor”, Becali, s-a înțeles cu o asociație sportivă a armatei care ulterior a fost desființată. Mai mulți generali din cadrul armatei nu au fost de acord cu acest lucru încă de la început iar în cele din urmă CSA a denunțat această înțelegere.   

Litigiul, în baza căruia SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA a pierdut marca Steaua, există între Clubul Sportiv al Armatei și societatea lui Becali de la data de 13 septembrie 2011. Și-a găsit soluționarea pe 3 decembrie, săptămâna aceasta, având în vedere că la finalul anului expiră data până la care FC Steaua deținea marca.

Uite Steaua, nu e Steaua! Ce spun persoanele implicate

Gabriela Milcev, asociat al casei de avocatură Milcev Burbea, care a reprezentat CSA Steaua în acest litigiu, declară pentru România liberă că societatea lui Becali a pierdut orice drept asupra mărcii Steaua, inclusiv numele sau culorile folosite sub actuala reprezentare grafică.

“Clubul Sportiv al Armatei a obținut, prin anularea mărcii în discuție, calitatea de unic titular al mărcii „Steaua București”. Aceasta înseamnă că practic doar Clubul Sportiv al Armatei are dreptul să folosească și să stabilească condițiile de utilizare ale acestei mărci. Înalta Curte a dispus anularea mărcii Steaua București conținând: elementul verbal „STEAUA”, elemente figurative și culorile roșu-albastru în reprezentarea grafică folosită în prezent ”, a declarat Milcev.

"Decizia ICCJ este definitivă și irevocabilă și în consecință executorie. Vom solicita punerea în executare cât mai rapidă catre Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), aceasta însemnând radierea mărcii „Steaua Bucuresti” nr. 061735 din registrul public al mărcilor. O astfel de radiere va presupune lipsa oricărui drept cu privire la marca „Steaua București”  în patrimoniul societății Fotbal Club Steaua București SA, ceea ce presupune reevaluarea condițiilor de folosire a acestei mărci."  

“Este decizia societății FC Steaua Bucuresti S.A. dacă va înceta folosirea mărcii sau dacă va continua aceasta folosire, însa continuarea va presupune acordul expres al Clubului Sportiv al Armatei. Odată cu acordul expres se vor stabili și condițiile de utilizare: pentru ce perioadă, pentru ce sumă de bani dacă este cazul”, a concluzionat reprezentantul casei de avocatură.

Florin Talpan, jurist al CSA Steaua, declară că, din partea insituției pe care o reprezintă, nu este exclus ca George Becali să folosească în continuare marca. El precizează că CSA își dorește însă ca Becali să plătească pentru a mai putea folosi în continuare identitatea Steaua. Printre sumele vehiculate (neoficiale) se vorbește de circa 2 milioane euro. Talpan avertizează că tot ale CSA vor rămâne și performanțele echipei de după 2004, astfel că echipa lui Becali va fi asemenea unui club care pornește de la zero. Cu toate că îi vor vedea în continuare pe teren pe favoriții lor, fanii vor resimți puternic pierderea identității, astfel că este greu de anticipat cum vor reacționa.

Ovidiu Dinescu, șeful serviciului mărci al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) și fost purtător de cuvânt al insituției, declară că situația este una destul de complicată, iar o imagine mai clară asupra a ceea ce se va întâmpla am putea avea abia după 2-3 săptămâni.

„Când OSIM va primi o decizie de la Înalta Curte de Casație și Justiție se va conforma și va acționa în consecință. Problema este mai delicată însă. La OSIM a fost înregistrată o marcă, iar cum este folosită această marcă este o altă poveste. Faptul că unele culori sunt predominante în logo, sau cum ar mai putea fi folosit numele Steaua într-un anumit joc de cuvinte poate fi o discuție lungă.” Dinescu a mai declarat că la urma urmei se poate întâmpla orice, chiar și un proces de rebranding, prin care identitatea echipei să fie întinerită, ceea ce ar rezolva lucrurile de la sine. “Vedem că astfel de operațiuni au loc în toate domeniile.”

Cătălin Fainis, ofițer de presă al FC Steaua, a declarat că “nu are nimic de comunicat deocamdată”. Totuși, la scurt timp după ce a fost contactat de România liberă, clubul a postat un comunicat în care își anunța suporterii că va continua să evolueze în campioant și cupele europene.

Cele mai citite

Tragedie în Columbia: Un mort și nouă răniți după prăbușirea unei cabine a telefericului din Medellin

O persoană a murit şi alte nouă au fost rănite după ce una dintre cabinele telefericului din Medellin s-a prăbuşit, a declarat primarul celui...

România-Olanda în optimi de finală la EURO 2024. Tabloul complet al meciurilor din optimi

S-a decis tabloul complet al optimilor de finală de la EURO 2024. Cu siguranţă, cea mai aşteptată partidă pentru noi este duelul România –...

Tragedie în Columbia: Un mort și nouă răniți după prăbușirea unei cabine a telefericului din Medellin

O persoană a murit şi alte nouă au fost rănite după ce una dintre cabinele telefericului din Medellin s-a prăbuşit, a declarat primarul celui...
Ultima oră
Pe aceeași temă