21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăLifestyleReacția lui Platini după ce a fost suspendat de Comisia de Etică...

Reacția lui Platini după ce a fost suspendat de Comisia de Etică a FIFA

Preşedintele UEFA, Michel Platini, a subliniat că respinge toate acuzațiile care i se aduc și a arătat că este mai hotărât ca niciodată să se apere, după ce a fost suspendat de Comisia de Etică a FIFA pentru 90 de zile, potrivit Mediafax

“Resping toate acuzaţiile făcute la adresa mea, care sunt stupefiant de vagi. (…) Deşi poate fi calificată ca o farsă, refuz să cred că ar putea fi o decizie politică luată în grabă pentru a umbri o viaţă dedicată fotbalului sau a-mi distruge candidatura la preşedinţia FIFA. Vreau ca toată lumea să ştie care este starea mea de spirit: mai mult decât de sentimentul de nedreptate sau de răzbunare, am un sentiment profund de revoltă. Sunt mai hotărât ca niciodată să mă apăr în faţa celor avizaţi. Vreau să reiterez în termenii cei mai fermi posibili că voi face totul pentru a mă asigura că mi se va da dreptate. Numeroase mesaje de susţinere care mi-au fost transmise astăzi de către federaţiile membre UEFA şi alte confederaţii mă determină să îmi continui munca în beneficiul interesului general al fotbalului. Nimic nu mă va face să renunţ la acest angajament”, a precizat Platini în comunicat.

Citește și: Blatter şi Platini, suspendaţi de UEFA

Comitetul Executiv al UEFA a anunţat, joi, că îl susţine total pe Michel Platini şi că, deoarece francezul va contesta decizia Comisiei de Etică a FIFA, nu este necesar ca atribuţiile preşedintelui forului continental să fie preluate de altcineva. La forul fotbalistic european, atribuţiile preşedintelui Michel Platini ar urma să fie preluate de spaniolul Angel Maria Villar, primul vicepreşedinte al UEFA.

“Comitetul Executiv al UEFA nu a considerat necesar, deocamdată, să invoce articolul 29(5) al statulului UEFA, conform căruia primul vicepreşedinte al UEFA poate prelua atribuţiile preşedintelui în absenţa acestuia. Aceasta deoarece Comitetul Executiv al UEFA ştie că preşedintele UEFA va face imediat paşii necesari pentru a contesta decizia Comisiei de Etică a FIFA pentru a-şi arăta nevinovăţia. În plus, Comitetul Executiv al UEFA consideră că trebuie să se ia rapid o decizie finală în acest caz, în interesul justiţiei şi fotbalului”, se arată în comunicatul Comitetului Executiv.

În comunicat se mai menţionează că la 15 octombrie vor avea loc la Nyon o reuniune de urgenţă a Comitetului Executiv al UEFA şi o reuniune a federaţiilor afiliate forului.

Citește și: Cine îl va înlocui pe Joseph Blatter la şefia FIFA

Preşedintele FIFA, Joseph Blatter, vicepreşedintele Michel Platini, care îndeplineşte şi funcţia de preşedinte al UEFA, şi secretarul general Jerome Valcke au fost suspendaţi pentru 90 de zile de Comisia de Etică a forului fotbalistic internaţional. Perioada de suspendare a celor trei începe imediat şi se referă la orice activitate naţională şi internaţională legată de fotbal, putând fi extinsă cu 45 de zile.

Blatter, Valcke şi Platini sunt cercetaţi de Comisa de Etică a FIFA pentru fapte de corupţie.

Atribuţiile preşedintelui FIFA au fost preluate joi de camerunezul Issa Hayatou, vicepreşedinte al forului şi preşedinte al Confederaţiei Africane de Fotbal (CAF). La UEFA, ar fi avut dreptul să devină preşedinte interimar spaniolul Angel Maria Villar, primul vicepreşedinte al UEFA.

În urmă cu două săptămâni, Ministerul de Justiţie din Elveţia a deschis o procedură penală împotriva preşedintelui FIFA, Joseph Blatter, acesta fiind acuzat de “gestiune frauduloasă” şi “abuz de încredere”.

Blatter este suspectat că a efectuat o “plată neloială” de două milioane de franci elveţieni în favoarea lui Michel Platini, preşedintele UEFA, care are deocamdată calitatea de martor în acest dosar. Această plată s-a făcut în 2011, în prejudiciul FIFA, pentru servicii prestate de Platini între 1999 şi 2002.

Valcke era deja în stare de suspendare de mai mult timp, fiind bănuit de implicare într-o reţea de vânzare ilegală a biletelor la Cupa Mondială. Din 18 septembrie, directorul financiar şi secretarul adjunct al FIFA, germanul Markus Kattner, asigură interimatul după suspendarea lui Jerome Valcke.

FIFA se confruntă cu un mare scandal de corupţie, după ce justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreşedinţi FIFA şi şapte oficiali ai forului, pentru luare de mită şi primirea de alte foloase, de la începutul anilor 1990 şi până în prezent, totalizând peste 150 de milioane de dolari.

În urma acestui scandal, elveţianul Joseph Blatter a anunţat, la începutul lunii iulie, că demisionează din funcţia de preşedinte al FIFA, după ce a fost reales pentru a cincea oară. Blatter a câştigat, în 29 mai, la Zurich, un al cincilea mandat la preşedinţia FIFA, după ce, în urma voturilor din primul tur de scrutin, contracandidatul său, prinţul iordanian Ali bin Al Hussein, s-a retras din cursă.

Alegerile pentru şefia FIFA vor avea loc la 26 februarie 2016, iar Michel Platini anunţase deja că intenţionează să candideze la preşedinţia forului internaţional.

Cele mai citite

Sondaj. Imediat după ce și-a relansat candidatura, Gabriela Firea a trecut înaintea lui Piedone, însă după Nicușor Dan

Gabriela Firea ar fi pe locul al doilea în preferințele de vot pentru Primăria Capitalei, după Nicușor Dan, indică un sondaj realizat de grupul...

Mișcare surprinzătoare a Bursei de la București

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni...

Mesaje de Florii 2024 // Cele mai frumoase urări pe care le puteți face sărbătoriților

Mesaje de Florii 2024// Duminica Floriilor este celebrată cu o săptămână înainte de Paște, adică pe 28 aprilie, și este un prilej de sărbătoare...
Ultima oră
Pe aceeași temă