Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Pisicile îşi înţeleg numele şi cel mai adesea aleg să îşi ignore stăpânul

Pisicile sunt capabile să îşi recunoască numele de alte sunete din jur, potrivit unui studiu publicat în Scientific Reports, citat de CNN.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 09.08.2019 - 09:06

Cercetătorii din Japonia spun că au făcut mai multe experimente pentru a observa cum reacţionează pisicile la numele lor acasă, fără ca stăpânul să fie în câmpul vizual. 

Specialiştii au ales substantive cu aproximativ acelaşi accent şi lungime precum numele pisicii şi au înregistrat atât numele proprietarului, cât şi pe cel al animalului. Au lăsat pisica să asculte cuvintele la intervale de 15 secunde. Numele pisicii a fost ultimul. 

Indiferent de cine vorbea, cele mai multe pisici reacţionau în acelaşi fel: îşi mişcau capul sau îşi ridicau urechile atunci când li se pronunţa numele.

"Din rezultatele tuturor experimentelor, se pare că cel puţin pisicile care locuiesc în gospodării obişnuite îşi pot distinge numele de alte cuvinte şi de numele altor pisici", se arată în studiu.

"Acesta este prima dovadă experimentală care arată capacitatea pisicilor de a înţelege rostirea cuvintelor de către om". 

Cercetătorii au încercat să experimenteze cu pisici care locuiau într-o cafenea dedicată lor, dar au descoperit că pisicile nu îşi puteau distinge propriile nume de cele ale altor pisici din cafenea.

În orice caz îşi puteau distinge numele de al altor substantive. 

Deşi cercetătorii au concluzionat că pisicile îşi pot distinge numele de al altor cuvinte, studiul nu a putut să stabilească dacă pisicile sunt capabile să-şi distingă numele ca fiind un identificator pentru ele sau doar un cuvânt care poate avea o semnificaţie specială. 

Comentarii

loading...