20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăLifestylePilbara, cel mai vechi loc de pe Pământ

Pilbara, cel mai vechi loc de pe Pământ

Regiunea Pilbara din Australia de Vest găzduiește dovezile fosilizate ale celor mai vechi forme de viață ale Pământului, notează BBC.

În ultimii ani, știința a confirmat ceea ce au știut întotdeauna aborigenii australieni, cea mai veche cultură vie din lume: regiunea Pilbara din Australia de Vest este printre cele mai vechi locuri de pe Pământ.

Pilbara a început să se formeze în urmă cu mai bine de 3,6 miliarde de ani, iar peisajul său vast, roșu și profund cu panorame nesfârșite, care se întinde de la coasta de vest până la granița Teritoriului de Nord, este un loc străvechi, interzis. Pentru cei care călătoresc pentru prima dată în regiune, sentimentul inițial de spațiu și singurătate poate fi descurajantă: este aproximativ de două ori mai mare decât Marea Britanie, dar cu o populație de doar 61.000 de locuitori, fiind în același timp una dintre cele mai slab populate regiuni de pe Pământ.

Cea mai veche crustă din lume

Oamenii de știință au stabilit că vastele formațiuni de rocă bogată în fier din Pilbara, formate înainte de existența oxigenului și a vieții în sine, este exemplul cel mai bine conservat al celei mai vechi cruste din lume. Suprafața Pilbara rămâne netulburată de evenimentele geologice.

„Lucru unic despre peisajul Pilbara nu este doar vârsta, ci starea sa incredibilă de conservare”, a spus Martin Van Kranendonk, profesor de geologie la Universitatea din New South Wales, care a petrecut ani de zile cartografiind și studiind Pilbara.

Cele mai vechi forme de viață ale Pământului

Potrivit lui Van Kranendonk, roca Pilbara este atât de veche încât nu conține fosile în structura sa, dar pe ea se găsesc stromatoliți, dovezile fosilizate ale celor mai vechi forme de viață ale Pământului.

În 1980, stromatolite vechi de 3,45 miliarde de ani au fost găsite lângă Marble Bar în Pilbara. Aceste comunități microbiene de cianobacterie au existat pentru prima dată când condițiile de pe Pământ nu puteau susține nicio altă formă de viață, construind structuri bulboase asemănătoare recifului, pe măsură ce eliberau oxigen prin fotosinteză.

Incredibil, chiar la sud de Pilbara, lângă Shark Bay, cel mai extins sistem de stromatoliți vii din lume este încă înfloritor, chiar efervescent, deoarece produce oxigen în golful hipersalin. Acesta este unul dintre cele două locuri de pe Pământ în care există stromatoliți marini vii.

Explorarea planetei roșii

În 2019, oamenii de știință de la NASA au efectuat investigații în Pilbara cu Van Kranendonk pentru a se putea pregăti mai bine pentru călătoria pe Marte. „Mulți dintre ei nu văzuseră niciodată personal dovezi ale vieții antice și asta mergeau să caute pe Marte”, a spus Van Kranendonk. „Așadar, pentru ei, a fost într-adevăr o experiență revelatoare, să vadă și să înțeleagă detaliile și textura stromatoliților fosilizați pentru a înțelege mai bine ce semnături să caute pe suprafața lui Marte. “

Mai mult decât vârsta sa, asemănările chimice ale compoziției rocii arată că Pilbara este foarte relevantă pentru pregătirea oamenilor de știință pentru misiunea pe Marte. „Compoziția acelor roci și cantitatea de fier din Pilbara este uimitoare și similară cu Marte”, a spus Van Kranendonk, „de aceea este cunoscută sub numele de Planeta Roșie”.

O surpriză subterană

Pilbara poate fi captivantă, extremă și uneori periculoasă pentru cei slab pregătiți. Este, de asemenea, obsedant de frumoasă și captează atenția vizitatorilor din întreaga lume.

Deși zona arată ca un deșert semi-arid, în interiorul ei se află unul dintre cele mai frumoase parcuri naționale din lume. Sculpt în pământ de miliarde de ani de eroziune lentă, splendoarea de altă lume a Parcului Național Karijini se află adânc în cheile sale străvechi și prăpastii cu laturi abrupte, unde cascade dramatice și găuri de apă limpede sunt așezate printre stâncile striate.

Pentru vizitatori, acesta este un paradis al piscinelor răcoroase de stâncă alimentate de izvoare subterane, vegetație luxuriantă și faună sălbatică abundentă. Pentru oamenii de știință, canioanele de la Karijini oferă acces de neegalat la secțiuni transversale excavate în mod natural de rocă stratificată, care dezvăluie multe despre Pământ la momentul în care s-a format. „Este un lucru atât de frumos. Acele chei vă permit să priviți în jos prin straturile timpului”, a spus Van Kranendonk.

Un loc magic

Magia Pilbarei constă în rădăcinile sale străvechi. Nu există aglomerații, garduri, clădiri sau alte modernități. Este doar un loc vechi, unde, dacă ajungi, simți că vei călători înapoi în timp. Acest loc este pentru căutători. Pentru fotografi, pentru artiști, pentru pictori, geologi, iubitori de natură.

Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

BEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot va fi luni, 29 aprilie

Preşedintele Biroului Electoral Central (BEC) va efectua, luni, 29 aprilie, tragerea la sorţi pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot al...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Momente jenante cu un cunoscut prezentator TV din Marea Britanie în timpul unei emisiuni

Rageh Omaar, în vârstă de 56 de ani, a prezentat vineri emisiunea News At Ten de la ITV News. El s-a comportat ciudat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă