10.1 C
București
vineri, 29 octombrie 2021

Paradoxul fotbalului: România, din cap de serie la Mondial, în urna a treia la Euro 2016

Naționala României trăiește din plin paradoxul clasamentelor mondiale ale fotbalului. Tricolorii au fost capi de serie la tragerile la sorți ale preliminariilor CM 2018, însă la stabilirea grupelor Europeanului din Franța ei vor cădea tocmai în urna a treia.

Componența grupelor Europeanului din Franța, de anul viitor, vor fi stabilite pe data de 12 decembrie 2015, atunci când cele 24 de echipe calificate vor fi împărțite în 6 grupe. România va fi repartizată în urna a treia la tragerile la sorți, o situație complet diferită față de cea din preliminariile CM.

Citește și Scenariu incredibil la Euro 2016: Tricolorii au șanse să ajungă în OPTIMI. Cât de „generoasă” e UEFA!

România a reușit să ajungă până pe locul 7 în clasamentul FIFA, ceea ce i-a transformat automat pe Tricolori în capi de serie la tragerile la sorți pentru stabilirea grupelor preliminare ale CM 2018. Statutul nu este păstrat atunci când vorbim de clasamentul UEFA, unul diferit, dar mai aproape de adevăr ar spune specialiștii. Astfel în clasamentul UEFA România ocupă locul 16, asta după ce pe parcursul acestui an s-a aflat în afara top 20. Între timp Tricolorii au căzut și în ierarhia FIFA, însă doar până pe locul 13.

Citește și Euro 2016: Cum arată grupa morții pentru Tricolori! Portugalia, cea mai dorită adversară

UEFA își calculează clasamentul în funcție de rezultatele echipelor în meciurile oficiale internaționale. În întocmirea clasamentului de la data de 12 decembrie va cuprinde evoluțiile la: Euro 2012 (calificări, turneu final), CM 2014 (calificări, turneu final), Euro 2016 (calificări).

În schimb, clasamentul FIFA este mult mai complex, iar cu o strategie bine gândită privind meciurile amicale o echipă de o valoare medie poate ajunge între primele țări ale lumii. România, deși în urna capilor de serie, va întâlni în preliminariile CM 2018 o echipă care o surclasează valoric, Polonia.

România a obținut calificarea la Euro 2016 după ce a încheiat pe locul al doilea în Grupa F, în urma victoriei, scor 3-0, din Insulele Feroe.

Citește și România a învins Insulele Feroe și va juca la Campionatul European 2016, din Franța

 

Ultima oră
Pe aceeași temă