21.8 C
Bucharest
Sunday, 28 May 2023
HomeLifestyleMontarea pavelelor: Tipuri de travertin, costuri și greșeli de evitat

Montarea pavelelor: Tipuri de travertin, costuri și greșeli de evitat

Pavajul este o soluție perfectă pentru acoperirea suprafețelor exterioare, putând fi folosit atât pentru zonele pietonale cu trafic mediu, cât și pentru cele cu trafic ridicat. Iată câteva detalii despre montajul pavelelor pe care ar trebui să le știi, pentru că acestea influențează deopotrivă și costurile.

Ce este pavajul din travertin?

Dacă în cazul pavajului uzual vorbim despre pavele turnate în matrițe, astfel încât acestea să aibă, în final, o anumită formă, în cazul pavajului cu travertin vorbim despre plăci cu dimensiuni variabile, pe care le poți așeza pe pat de nisip pentru a crea suprafețe traficabile de exterior. Va trebui să alegi placile de travetin pentru pavajul exterior potrivite, astfel încât acestea să confere terasei casei tale un aspect cu totul deosebit.

Ce ar trebui să știi despre tipurile de travertin?

Travertinul se diferențiază în funcție de calitatea acestuia, calitate dată de pori, de numărul și deschiderea acestora. De asemenea, există și o diferențiere a tipurilor de travertin care pot fi folosite pentru interior sau exterior, dar și o diferențiere a placajelor de travertin. Placajele de travertin cu grosimi de 1-2 cm pot fi folosite pentru placarea interioară a locuințelor, pentru pardoseli și pereți; pe de altă parte, pavajul din travertin trebuie făcut cu plăci groase de 3 cm, care asigura un strat de uzură foarte eficient.

Există travertinul comercial, cel mai des utilizat, care este, de altfel, și cel mai convenabil ca preț. Acesta poate fi folosit, fără probleme, pentru lucrări exterioare  cum ar fi pavajul terasei și al grădinii, rezultatele fiind cu adevărat spectaculoase.

Travertinul superior are mai puțini pori și goluri, însă are și un preț mai mare, justificat de calitatea oferită.

Etapele de lucru și greșelile de evitat la montajul travertinului

Printre cele mai mari greșeli se numără alegerea defectuoasă a tipului de travertin și montajul realizat în regie proprie, fără respectarea unor noțiuni clare de punere în operă. Montajul pavelelor este o lucrare pe care ar trebui să o realizeze doar o echipă specializată, pentru că există detalii speciale de punere în operă. Totuși, dacă te gândești să o realizezi singur, iată pașii pe care ar trebui să-i respecți.

Pregătește suprafața

Înainte de începerea lucrării ar trebui să ai în vedere pregătirea terenului care presupune curățarea și excavarea zonei. Excavarea trebuie să fie făcută deoarece, în general, pavelele au nevoie de un substrat de beton. O dată ce ai realizat acest lucru vei putea merge mai departe cu amenajarea terasei tale cu pavele din travertin.

Pregătește patul de nisip

Atunci când este aplicat stratul de nisip va trebui să ai în vedere și compactarea acestuia. Vei avea nevoie de un compactor, chiar și dacă vorbim despre o suprafață mică, pentru că de compactare depinde foarte mult planeitatea suprafeței și aspectul final.

Aplicarea plăcilor de travertin

După compactarea stratului de nisip vei putea aplica plăcile de travertin. Este recomandat să începi dintr-un colț al suprafeței, pentru a-ți putea crea un sprijin pentru următoarele plăci. De aici vei putea înainta cu modelul, în funcție de preferințe, având grijă ca fiecare placă să fie așezată perfect. Este important să verifici planeitatea suprafeței și să remediezi orice defect structural din timp, astfel încât să nu fii nevoit să te întorci asupra lor. La final, aruncă nisip fin peste suprafața realizată, astfel încât acesta să acopere eventualele rosturi care pot apărea ulterior, urmare a mișcării plăcilor.

Amenajarea suprafețelor prin placare cu travertin nu este o operațiune dificilă, însă necesită uneltele și cunoștințele potrivite. Este recomandat să ceri ajutor pentru realizarea acestei lucrări, pentru că de acest lucru depinde rezultatul final și calitatea placării cu travertin de care ai nevoie.

Cele mai citite

România coboară în clasamentul puterilor militare mondiale. Locul 47 din 145, cu o forță militară supraevaluată

Cea mai recentă ediție a topului Global Firepower, clasamentul puterilor militare mondiale, plasează România pe locul 47 între cele 145 de țări analizate. Acesta este...

Guvernul a pregătit OUG pentru majorarea salariilor profesorilor. Greva continuă cel puțin o săptămână

Guvernul Ciucă a pregătit o Ordonanță de Urgență (OUG) pentru majorarea salariilor profesorilor, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. -------------------------- UPDATE Surse din...

De ce sa alegi anvelope second hand?

Anvelopele second hand sau anvelopele folosite, sunt anvelope care au fost deja utilizate pe alte vehicule inainte de a fi vandute ca produse second...
Ultima oră
Pe aceeași temă