14.5 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăLifestyleLiga Campionilor – când strugurii sunt prea acri pentru echipele românești

Liga Campionilor – când strugurii sunt prea acri pentru echipele românești

Echipele din Liga I, angrenate în competițiile europene, încearcă săptămâna aceasta să consolideze locul 15 în clasamentul coeficienților UEFA, ocupat în prezent de România. Campionatul românesc, aproape de a trimite, începând cu 2016, 2 echipe în preliminariile Ligii Campionilor, se află în pragul unei realizări importante, dar care s-ar putea dovedi o provocare mult prea mare.

Steaua, echipa care adus coeficientului UEFA al României mai multe puncte decât toate celelalte echipe la un loc, are toate șansele să domine și în acest sezon Liga I. Însă când vine vorba de Europa, steliștii au mari probleme, față de sezonul trecut când au defilat în preliminariile Ligii Campionilor. După un 3-0, la general, cu Stromsgodset, dublă manșă în care a avut doar două reprize reușite, Steaua se chinuie să treacă de Aktobe, cea mai ușoară echipă care îi putea ieși în cale în turul al treilea. După 2-2, în Kazakhstan, elevii lui Gâlcă speră într-un meci mare, făcut pe Arena Națională, miercuri, de la ora 20.30.

De asemeni CFR Cluj speră într-o minune, pe teren propriu, cu Dinamo Minsk, după ce a pierdut în deplasare cu 0-1, în turul al treilea preliminar al Ligii Europa. Pe de altă parte Astra și Petrolul au avut două meciuri mari, giurgiuvenii zdrobind cu 3-0 Slovan Liberec iar ploieștenii remizând cu un adversar mult mai puternic. Dacă Astra este ca și calificată în play-off-ul Ligii Europa, Petrolul va avea mari emoții în deplasare.

Chiar și cu meciuri chinuite în prima manșă a turului trei preliminar din cele două competiții europene, România a depășit deja Austria și se află pe locul 15, care îi asigură 2 echipe în preliminariile Ligii Campionilor, respectiv 3 în cele ale Ligii Europa, din 2016.

Obiectiv 90% realizat. Ce urmează?

Pentru a fi sigură că își va păstra cele două locuri în Champions League România va trebui să continuie să-și mărească avantajul în fața Austriei, scorul fiind în prezent de 22.549 pct. – 22.050 pct. în favoarea fotbalului din Liga 1. Steaua și Astra au șanse mari să ajungă în grupele celor două competiții, astfel că locul 15 este aproape asigurat.

Totuși pentru campionatul românesc cele două locuri ar putea fi prea mult, o cruce mult prea greu de dus pentru loturi încropite cu jucători care de multe ori se văd nevoiți să evolueze cu mult peste capacitatea lor maximă pentru a aduce rezultate echipei.

Liga Campionilor este înainte de toate o competiție a campionatelor sănătoase din Europa și în mod inevitabil rezultatele depind de cele mai multe ori de investiții. Iar pentru ca echipele din Liga I să poată reprezenta cu demnitate România la masa celor bogați, este nevoie mai întâi de un campionat intern puternic.

Liga I a scăzut în valoare în luna mai 2014 față de aceeași perioadă a anul trecut, cu aproape 10%, ceea ce la nivelul celor 18 echipe se traduce prin circa 22 milioane euro. Diferența s-a mai micșorat o dată cu apropierea noului sezon, însă dintre echipele care reprezintă România în preliminariile competițiilor europene doar Astra are un lot mai valoros.

Evoluția valoarii loturilor celor 4 echipe din preliminariile competițiilor europene (prezent vs august 2013): Steaua (33,95 milioane euro – 42, 85 mil, -20,8%), Astra (30 mil. – 22,83 mil, +31,4% ), Petrolul (17,03 mil. – 24,15 mil, -29,5%), CFR Cluj (15,43 mil. – 27,03 mil, -42,9%).

Aceste cifre se pot traduce prin transferuri haotice, făcute de mangerii celor 4 cluburi, în unele cazuri din cauza unor probleme financiare, iar în altele din rațiuni ce țin de eficientizarea costurilor. Cu alte cuvinte patronii nu au mai vrut să piardă bani, însă cel puțin Steaua și Petrolul au avut profituri substanțiale de urma sezonului 2013-2014, în cazul campioanei acesta fiind de circa 10 milioane euro. În mod paradoxal Steaua o cheltuit, în această vară, una dintre cele mai mici sume pe transferuri din ultimii ani.

Dacă Steaua va lua sau nu titlul în acest an, pentru a treia oară consecutiv, acest lucru va depinde cel mai probabil de Astra sau Petrolul, aceleași rivale ale campioanei din sezonul trecut. Cu lotul actual Steaua ar fi putut spera doar un loc de Liga Europa în urmă cu 4 ani de zile, când două echipe românești ajungeau în Liga Campionilor, însă la cum a scăzut campioantul în prezent echipa lui Gâlcă poate domina fără probleme.

Liga I rămâne astfel o competiție în care unii fac bani cât pentru două cluburi, iar alții stau la limita insolvenței, competitivitatea căzând pe locul al doilea. Însă indiferent de probleme fotbalul din România va avea parte de o campioană și în acest an, doar că rămâne de văzut dacă va mai fi una veritabilă sau doar un fals, suficient de bine realizat cât să ducă circul mai departe.

Cele mai citite

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...
Ultima oră
Pe aceeași temă