13.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăLifestyleIată cele 3 sisteme moderne pe bază de ventilatoare industriale!

Iată cele 3 sisteme moderne pe bază de ventilatoare industriale!

In multe medii industriale de lucru, o consecinta a activitatilor specifice este emanarea substantelor toxice si a contaminantilor in incinta. Astfel, un sistem bine pus la punct va fi necesar pentru a asigura un mediu de lucru sanatos si sigur, eliminand sau controland substantele toxice din aer.

Printre cei mai intalniti factori de poluare emanati in mediile industriale de lucru se regasesc: vaporii inflamabili, praful, sporii de mucegai, fumul de sudura, fibrele de azbest, pulberi de diverse tipuri, umezeala in exces si alte substante chimice periculoase. Tocmai de aceea, siguranta personalului depinde in mod direct de eficienta sistemului de ventilatoare industriale instalat in mediul de lucru.

Monitorizarea calitatii aerului din incinta si controlarea substantelor nocive este o conditie de baza a oricarui mediu industrial modern, iar sistemele proiectate inteligent vor asigura o ventilare atat eficienta, cat si economica, asigurand o presiune optima a aerului in respectivul mediu de lucru. Practic, cele doua subsisteme (de evacuare a aerului poluat si de introducere a aerului curat) se vor sincroniza perfect.

Atunci cand proiectezi sau doresti sa instalezi un sistem performant de ventilatoare industriale, iata obiectivele pe care trebuie sa le atingi:

– asigurarea unei surse continue de aer proaspat si curat pentru mediul de lucru;

– mentinerea nivelului optim de temperatura si umiditate in incinta;

– reducerea riscului de explozie si de combustie;

– eliminarea sau diluarea contaminantilor din aer.

Tipuri de sisteme bazate pe ventilatoare industriale

Exista 3 mari tipuri de sisteme de ventilare folosite in mediile de lucru industriale, iar acestea sunt instalate in functie de activitatile specifice desfasurate in fiecare mediu de lucru.

Sistemul de dilutie

Un astfel de sistem va reduce concentratia de contaminanti din aer prin amestecarea aerului contaminat cu aer proaspat. Pentru a construi un astfel de sistem, pe peretii sau pe acoperisul constructiei vor fi montate ventilatoare industriale de mare putere. Acest sistem de ventilare este folosit in cazul in care:

– poluarea si nivelul de toxicitate ale aerului din incinta sunt mici pana la moderate;

– emisiile de contaminanti sunt dispersate in mod uniform in incinta;

– contaminantii sunt vapori sau gaze;

– clima zonei este moderata, fara temperaturi extreme;

– caldura generata de activitati este eliminata catre exterior;

– sursele mobile de contaminare sunt sub control.

Sistemul local

Un sistem local de ventilare capteaza contaminantii cat mai aproape de sursa si ii elimina in mediul exterior. Acest sistem functioneaza pe principiul presiunii, astfel incat aerul din zonele cu presiune ridicata se va muta in zonele cu presiune scazuta. Diferenta de presiune este creata de ventilatoare industriale care “trag” aer prin sistemul de ventilare conceput.

Acest sistem este folosit in zonele in care concentratia de contaminant din aer est foarte mare, crescand riscurile asupra sanatatii personalului din incinta. Astfel, rolul acestui sistem este de a izola sursa de contaminare, eliminand aerul toxic pe masura ce acesta este produs. Acest sistem implica:

– o hota sau un alt dispozitiv de captare a aerului poluat cat mai aproape de sursa;

– un sistem de conducte construit cat mai aproape de sursa contaminarii, astfel incat o parte mare a aerului contaminat sa fie evacuata;

– un sistem de filtrare performant care sa poata curata aerul pe masura ce acesta trece prin sistem;

– o serie de ventilatoare care asigura trecerea aerului contaminat prin sistem si evacuarea acestuia in mediul exterior;

– atentia, in momentul proiectarii, la modul in care personalul realizeaza activitatea care duce la respectivele emanatii toxice. 

Sistemul de pastrare a calitatii aerului

Acest sistem asigura un flux de aer proaspat (racit sau incalzit) in cazul marilor cladiri, fiind o parte importanta a intregului sistem de climatizare. Printre elementele de baza ale acestui sistem folosit la scara larga se regasesc:

– prizele de aer;

– echipamentele de filtrare si curatare a aerului;

– echipamentele de incalzire si racire a aerului;

– ventilatoarele;

– sistemul de conducte;

– registrele de distributie a aerului.

Daca vrei sa construiesti un sistem performant de ventilare intr-un cadru industrial, Vollmax iti pune la dispozitie atat ventilatoare industriale si alte echipamente moderne, cat si consultanta de specialitate!

Cele mai citite

Ucrainenii au dejucat un plan de asasinare a lui Zelenski chiar în ziua învestirii lui Putin la Moscova

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță destructurarea unei rețele organizate de FSB care a recrutat doi colonei ai serviciilor ucrainene, pentru a-l asasina...

Irina Begu, calificată în turul secund la Roma, după un meci întins pe două zile

Irina Begu s-a calificat în runda a doua a turneului WTA 1.000 de la Roma, după ce a învins-o joi pe spaniola de origine...

Infografic FES România: Evoluția încrederii românilor în Uniunea Europeană, în contextul alegerilor europarlamentare

Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, a publicat un infografic cu privire la încrederea românilor în Uniunea Europeană cu ocazia Zilei Europei, înainte de...
Ultima oră
Pe aceeași temă