12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăLifestyleCORESPONDENȚĂ SPECIALĂ din Armenia. Orașul de unde tricolorii ar putea cumpăra o...

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ din Armenia. Orașul de unde tricolorii ar putea cumpăra o armă letală cu ușurința cu care ai cumpăra o înghețată | FOTO

Capitala Armeniei, Erevan, te surprinde prin puternicul contrast dintre bogăția excesivă afișată de privilegiații sistemului și sărăcia lucie în care poporul armean își duce traiul de zi cu zi. În așteptarea meciului de fotbal dintre echipa națională armeană și tricolori, care are loc sâmbătă, de la ora 19.00 (ora României), în Erevan nu poți să faci nimic dacă nu ai asupra moneda națională dramul. Dolarul sau euro nu te ajută cu absolut nimic aici.

România întâlnește echipa Armeniei în preliminariile Campionatului Mondial din Rusia 2018

Naționala de fotbal trebuie să-i învingă pe armeni la Erevan pentru a păstra șanse reale de calificare. Sâmbătă, înaintea meciului, tricolorii au avut parte de o oră de relaxare, cu o plimbare, pe străzile unui oraș care chiar în ziua partidei sărbătorește 2798 de ani de existență.

Armele letale pot fi cumpărate de la tarabă dacă ești adult

Pe străzile din Erevan se poate cumpăra o armă de foc de diverse dimensiuni, dar condiția pricipală este să fii adult și în mod special să nu fii sub influența băuturilor alcoolice. Pe principalele bulevarde din centrul orașului comercianții oferă o gamă variată de arme letale, dar, din fericire, marea majoritate a curioșilor prefră doar să le privească.

Mașinile poliției din Erevan au în permanență girofarele și sirenele pornite

În mod normal, poliția rutieră acționează sirenele sau pornește girofarul mașinii doar în caz sau cazuri speciale. Nu este așa și la Erevan. Mașinile foarte moderne cu care sunt dotați polițiștii din capitala țării au în permanență pornite în trafic girofarele, dar și sirenele. 

Cu toate acestea, armenii sunt foarte relaxați la volan, fiind obișnuiți cu această practică. Efectul sirenelor e, de altfel, minim. Nu se semnalizează decât extrem de rar schimbarea direcției de mers, iar șoferii nu sunt amendați dacă schimbă brusc sensul.

Intervenția echipajului de la rutieră este cel puțin interesantă în momentul în care doresc să-i oprească în trafic pe șoferi. Polițiștii utilizează foarte des o portavoce, sistem ieșit de foarte mult timp din uz în alte state.

Celebrul autotursim Lada, încă prezent pe străzile din Erevan

Lada este marcă a AvtoVAZ, un constructor rus de automobile din Toliatti, Regiunea Samara. Toate vehiculele comercializate de AvtoVAZ sunt sub marca Lada, dar în spațiul ex-sovietic acestea au mai fost vândute din 1970 sub numele Jiguli.

Pentru a fost un automobil ieftin și popular pe această piață, multe Lada pot fi văzute și astăzi pe străzi, alături de mașini moderne și luxoase. 

Incursiune în istoria orașlului Erevan

Erevan nu este radioul de unde se spuneau bancuri seci în perioada comunista, ci este centrul uneia dintre cele mai vechi şi bogate civilizaţii umane. Găzduieşte printre altele faimoasa Universitate de Stat din Armenia, un ateneu şi o valoroasă şcoală de muzică, numeroase institute ştiinţifice, plus celebrele Arhive Matendaran – o imensă colecţie de manuscrise străvechi armenești, greceşti, asiriene, ebraice, romane şi persane.

Oraşul care a învins cutremurele

Capitală a Republicii Armene are peste 1 milion de locuitori, așa că aici se găsește cea mai mare comunitate de armeni din întreaga lume, potrivit publicației Descoperă.. 

Mândrie şi loc de refugiu de-a lungul secolelor pentru încercatul popor armean, Erevanul a reuşit şă sfideze negurile istoriei, devenind în prezent un oraş extrem de original, cu un aer primitor şi misterios în egală măsură.Este simbolul viu al rezistenţei şi victoriei unui popor care a fost de multe ori pe pragul genocidului, al exterminării totale din Istorie…

Erevanul de astăzi este unul dintre cele mai vechi oraşe din întreaga lume locuite neîntrerupt. Acum mai mult de 2 800 de ani, pe locul actualei capitale se înălța fortăreaţa Erebuni. 

Orașul construit pe malul răului Hrazdan a fost asediat în nenumărate rânduri de armatele invadatoare ale persanilor, otomanilor şi ruşilor imperiali.

A fost ruinat de numeroase cutremure naturale, fiind situat pe o zonă cu o intensă activitate seismică. Cumplitul cutremur de pământ din secolul 17 a distrus aproape toate clădirile oraşului. 

Din acest motiv, puţine clădiri istorice mai pot fi admirate în prezent, conform Descoperă. Oraşul a fost ales capitală odată cu independenţa statului armean, declarată în anul 1918, dată la care număra doar 20 000 de locuitori.

Primul oraș din lume în care s-a construit o biserică ortodoxă

Catedrala Sfantul Grigorie din Erevan este cea mai mare biserică armeneasca din lume, potrivit site-ului crestinortodox.ro. Este situată în Cartierul Kentron și este, de asemenea, una dintre cele mai mari clădiri religioase din sudul Caucazului, alaturi de Catedrala Sameba din Tbilisi.

Catedrala Sfantul Grigorie din Erevan este simbolul proclamării creștinismului drept religie de stat în Armenia, în anul 1700. În această catedrală se găsesc moaștele Sfântului Grigorie Luminatorul, aduse de la Napoli, Italia. În Erevan, doar un localnic armean din zece vorbește altă limbă. 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă