Preşedintele Parlamentului de la Caracas, Diosdado Cabello, numărul doi în stat şi cel mai bogat om din Venezuela, este acuzat de fosta sa gardă de corp că este cel mai puternic baron al drogurilor din ţară.
Autorităţile au anunţat că vor aduce în faţa justiţiei cotidianul spaniol ABC, care a dezvăluit că al doilea cel mai puternic om din Venezuela ar putea fi un traficant de droguri. Preşedintele Maduro acuză SUA de complot.
Dacă dezvăluirea ABC este adevărată, va slăbi şi mai mult liderii chavişti deja în dificultate. Scandalul a izbucnit când două publicaţii, News Herald din Miami şi ABC în Spania, au relatat că Leamsy Salazar, fost şef al serviciilor de securitate ale lui Diosdado Cabello, preşedintele Parlamentului, a fugit în decembrie din Venezuela în SUA, unde a cooperat cu anchetatorii departamentului de luptă contra drogurilor.
Ca şi în scandalul „Cocaina“ de acum câţiva ani, preşedintele Maduro evocă un complot contra ţării sale şi consideră acuzaţiile aduse lui Cabello „bestiale“ şi „vulgare“. Publicaţia spaniolă dezvăluie că ex-ofițerul politician în vârstă de 51 de ani se află de câţiva ani în fruntea celui mai mare cartel venezuelan de droguri, „Los Soles“ (Soarele).
Cartelul, a cărui denumire a fost inspirată de emblema Soarelui brodată pe uniformele ofiţerilor venezuelani de rang înalt, are în rândurile lui şi militari de rang înalt. Los Soles deţine cvasi-monopolul asupra traficului de droguri în ţară. Concret, cocaina care ar proveni din relaţiile rebelilor FARC în Columbia şi Venezuela ar fi transportată prin porturi şi aeroporturi în Statele Unite şi în Europa. Potrivit forţelor internaţionale implicate în lupta contra drogurilor, săptămâna trecută cinci tone de stupefiante au traversat Venezuela prin filiere de contrabandă.
Principala sursă a cotidianului este fostul şef al gărzilor de corp ale preşedintelui Parlamentului venezuelan, Leamsy Salazar. El a oferit informaţii autorităţilor americane, dezvăluind că fostul său patron ar fi un pivot în comerţul cu droguri şi ABC arată că 90% din drogurile columbiene trec prin Venezuela. Salazar a fugit în SUA şi este martor principal într-o anchetă a americanilor asupra legăturilor dintre guvernul de la Caracas şi puternicele carteluri ale traficanţilor de stupefiante. Salazar a fost peste un deceniu în fruntea serviciului de securitate personală a lui Hugo Chavez.
După moartea lui „El Comandante“, cum era numit fostul preşedinte venezuelan, la debutul anului 2013, Salazar a fost trimis în serviciul lui Cabello, care, potrivit mărturiei sale, era „capo di tutti capi“ în cartelul Soles. Salazar a fost instalat în decembrie în Spania şi cuprins în programul de protecţie a martorilor al Administraţiei americane de luptă contra drogurilor. Fosta gardă de corp a oferit informaţii detaliate, între care modul în care Cabello dădea ordine pentru plecarea navelor cu droguri de contrabandă şi se deplasa în locaţii unde aduna „munţi de dolari“.
Droguri, putere şi trădare
Wall Street Journal confirma că Salazar a fost în discuţii cu autorităţile americane luni de zile, iar William Brownfield, fost ambasador american în Venezuela, care în prezent lucrează pentru Departamentul anti-drog, a declarat că relatările ABC nu sunt „incompatibile“ cu dovezile de complicitate a politicienilor de nivel înalt din guvernul venezuelan cu cartelurile drogurilor.
Cabello a fost un pilon al revoluţiei bolivariene, fiind de la început unul dintre militarii camarazi cu Hugo Chavez, la începutul anilor 1990. Apoi a fost vicepreşedinte, guvernator de stat, şef de personal, director al campaniei prezidenţiale.
O telegramă a ambasadei americane din 2009, dezvăluită de WikiLeaks, îl caracteriza pe Cabello ca un „pol major“ al corupţiei care „lucra în culise prin intimidări“ şi specula că „însuşi Chavez ar fi preocupat de influenţa crescândă a lui Cabello, dar era incapabil să o diminueze“. Astăzi, el este considerat persoana cea mai puternică în Venezuela post-Chavez, cu profunde legături cu armata.
„Watergate“ în stil venezuelan
Deputaţii opoziţiei au prezentat o înregistrare în care Mario Silva, unul din purtătorii de cuvânt ai regimului Maduro, se adresa unui necunoscut cu accent cubanez. În acea conversaţie, care pune în lumină corupţia internă a chavismului, Silva vorbea despre controlul lui Diosdado Cabello asupra unor instituţii precum poliţia, serviciile secrete şi forţele armate, ca şi despre sursele sale ilegale de finanţare.
Mario Silva descria în detaliu toate reţelele pe care Cabello le-a pus în funcţiune din perioada Hugo Chavez, dar preciza că procesul s-a accelerat în mod spectaculos după moartea acestuia. Silva spunea că mulţi, în perioada chavistă, îşi disputau controlul şi profitul unui maximum de resurse din Venezuela şi enumera loialitatea unor înalţi ofiţeri faţă de preşedintele Nicolas Maduro, pe care îl consideră trecător pentru că nu este capabil să fie preşedinte.
Despre Cabello a declarat că este un trădător şi singurele lucruri care îl interesează sunt puterea şi banii. Cabello era suspectat că l-ar fi ameninţat pe Maduro cu o lovitură de stat dacă nu îl lasă să gestioneze ţara aşa cum vrea. Silva mai preciza că situaţia internă este foarte proastă, Maduro fiind privat de susţinerea majorităţii populaţiei.
Silva crede că Maduro este manipulat de soţia sa, Cilia Flores, fost preşedinte al Parlamentului. Cea mai gravă dezvăluire din această înregistrare este faptul că s-au manipulat rezultatele CNE – organ electoral naţional – şi asta nu se va opri şi a lăsat de înţeles că Chavez a fost ucis de propriul anturaj, persoane însetate de putere. Silva a mai dezvăluit că toţi aceşti actori au plănuit lovituri de stat unii contra altora.
Conversaţia constituie cea mai mare scurgere de informaţii sensibile în Venezuela de la instaurarea chavismului şi, potrivit media spaniole, Watergate pare aproape nimic în raport cu detaliile oferite asupra metodelor chavismului, Mario Silva declarând că se teme pentru viaţa lui din cauza dosarelor pe care le deţine.
Afacerea „Cocaina“
În 2013, la 11 septembrie, un zbor Air France plecat din Caracas a aterizat la Paris cu peste 1,3 tone de cocaină, repartizată în 30 de valize. O captură-record pentru vameşii din Franţa, cu valoarea pe piaţă de 200 milioane euro. Ancheta s-a lăsat cu arestări, din care 10 suspecţi la Caracas, membri ai Gărzii bolivariene. Afacerea l-a iritat pe preşedintele Maduro, care a acuzat DEA.
După ce a expulzat trei diplomaţi americani din Venezuela, el a continuat să atace SUA, care, în opinia sa, încercau să afecteze imaginea Venezuelei. Atunci, afirma că organizaţia anti-drog americană ar putea fi implicată în trimiterea la Paris din Caracas a încărcăturii de 1,3 tone cocaină.
Oligarhii lui Chavez
Miliardarii care au prosperat în umbra lui Hugo Chavez îşi investesc banii în Miami, tineri antreprenori din fosta oligarhie de la Caracas favorizată de putere, cunoscuţi ca „bolichicos“.
Între 2011 şi 2013, militari şi funcţionari de rang înalt s-au precipitat să-şi protejeze „economiile“ în SUA când fostul preşedinte Hugo Chavez a fost diagnosticat cu cancer (2011).
În 2005, Chavez, care până atunci acceptase unele anchete ale DEA, a decis să trântească uşa agenţiei americane anti-drog şi a rupt toate relaţiile cu acest organism sub pretextul „spionajului“.
Decizia a permis traficanţilor să crească fluxul drogurilor ce tranzitau prin Venezuela, estimat la sute de tone, şi, ca prin minune, după 2005, capturile de stupefiante au scăzut cu 40%. Surse ale CIA şi Feris Farid Dominguez, fost traficant şi „baron“, expulzat şi devenit consultant al DEA, au dezvăluit că filierele venezuelane implicau militari corupţi.
Principalul vizat era generalul Hugo Carvajal Barrios, supranumit „El Pollo“ (Micul cocoş), omul din fruntea serviciile secrete militare. Multă vreme, omul lui Chavez a avut relaţii directe cu FARC. De exemplu, în 2006, Carvajal a avut o reuniune cu German Briceno Suarez, alias „Grannobles“, liderul FARC, într-o fermă din apropiere de San Silvestre, scopul fiind obţinerea dreptului de trecere prin ţară a membrilor FARC.
Yeison Armando Escobar, membru FARC, şi Didier şi Yedis Rios, rezidenţi ai Insulei Margarita, situată la doar 23 km distanţă de coastele venezuelane, au lucrat pentru Frontul 16 al FARC, condus de Tomas Medina, alias Negro Acacio, iar în insulă s-a dezvoltat un intens trafic de droguri. În acea perioadă apare numele cartelului „Soarele“, al cărui şef se plimba nestingherit prin Venezuela pentru că deţinea două documente oficiale – unul ce atesta că este comisar al DISIP şi unul emis de serviciile speciale ale Gărzii Naţionale.
Media din America Latină şi SUA relatau că în mijlocul acestei mlaştini trona chiar Hugo Chavez. Columbia era marele furnizor de cocaină, în timp ce Venezuela era placa turnantă a expedierilor spre arcul Caraibelor, Mexic sau Africa de Vest, având în frunte un individ care denunţa ingerinţa americană, dar, în acelaşi timp, lăsa să prolifereze acest trafic.
Chavez avea în urma sa un mare număr de persoane implicate direct în traficul de cocaină.