17.6 C
Bucureศ™ti
vineri, 4 octombrie 2024
AcasฤƒLifestyleFoodVรขnฤƒtorii de alimente expirate

Vรขnฤƒtorii de alimente expirate

Mulลฃi români au gฤƒsit în ultimii ani o soluลฃie ingenioasฤƒ pentru a contracara creลŸterea preลฃurilor la alimente. Este vorba despre vânฤƒtoarea de produse pe cale sฤƒ expire ลŸi pe care le cumpฤƒrฤƒ la preลฃuri ลŸi de patru ori mai mici. Ce riscuri pentru sฤƒnฤƒtate implicฤƒ totuลŸi acest stil de viaลฃฤƒ?

Adrian G. (30 ani), cฤƒsฤƒtorit ลŸi tatฤƒl unui copil de 1 an, ลŸi-a fฤƒcut un obicei în a ieลŸi zilnic la vânฤƒtoare de alimente chilipir. Tânฤƒrul a acceptat sฤƒ-l însoลฃim la cumpฤƒrฤƒturi pentru a ne dovedi ce economii poate face astfel pentru bugetul familiei.

Prima vizitฤƒ am fฤƒcut-o la un hipermarket din GrozฤƒveลŸti. Este ora 18. În timp ce restul cumpฤƒrฤƒtorilor se plimbฤƒ gânditori în ritm de melc printre rafturi, Adrian merge ลฃintฤƒ la raioanele unde ลŸtie cฤƒ se ascund „adevฤƒratele oferte”. Azi, la raionul de lactate a gฤƒsit Mozarella Delaco la preลฃul de 5,3 lei, pachetul de 500 g. Fฤƒrฤƒ sฤƒ stea pe gânduri pune 4 pachete în coลŸul de mânฤƒ ลŸi pleacฤƒ mai departe. În timp ce se-ndreaptฤƒ spre casa de marcat socoteลŸte cu voce tare: „4 ori… vine… 10,6 lei kilul, adicฤƒ 40% din preลฃul real. E perfect. Nici mฤƒcar un kilogram de urdฤƒ nu-ลฃi poลฃi lua cu banii ฤƒลŸtia, iar eu tocmai am pus mâna pe-o delicatesฤƒ. Suntem doi adulลฃi în casฤƒ, plus fiica noastrฤƒ care-i un sfert de om. Douฤƒ kilograme de brânzicฤƒ ne ajung lejer o sฤƒptฤƒmânฤƒ. Nu-i nici o problemฤƒ cฤƒ expirฤƒ în trei zile. Îลฃi zic asta din experienลฃฤƒ. Fiindcฤƒ e ลฃinutฤƒ-n zer, zerul n-o lasฤƒ sฤƒ se strice nici peste trei sฤƒptฤƒmâni. Ce, crezi cฤƒ ciobanii îลŸi pฤƒstrau brânza în zer cu cronometru-n mânฤƒ?”.

Adrian îmi face discret semn cu capul sฤƒ-l urmez. Fฤƒcând slalom printre raioane, bucureลŸteanul mฤƒ aduce în faลฃa unui raft unde a descoperit o altฤƒ ofertฤƒ. Mâinile i se miลŸcฤƒ iute ลŸi apucฤƒ toate caserolele cu „CaลŸcaval Pane CrisTim 200g”. ÎลŸi explicฤƒ gestul repezit: ” Preลฃul este foarte bun. Uite, acum costฤƒ 3,59 de la 7 lei, adicฤƒ 18 lei kilogramul. Dacฤƒ ลฃin caserolele în congelator, rezistฤƒ ลŸi 6 luni”.

La raionul de bebeluลŸi, Adrian descoperฤƒ alte preลฃuri tentante: borcanele cu piure de mere ลŸi banane sunt reduse de la 7 la 1,99 de lei. Produsele au o singurฤƒ problemฤƒ- expirฤƒ în 2 zile. „Nu-i nimic. Dacฤƒ nu mฤƒnâncฤƒ aia micฤƒ azi ลŸi mâine, mâncฤƒm ลŸi noi”, explicฤƒ Adrian.

„Banane pentru salatฤƒ” ลŸi „roลŸii pentru mâncare”

În altฤƒ zi, am mers cu Adrian la un supermarket din zona CrângaลŸi. Atracลฃia zilei a reprezentat-o standul cu banane, mere ลŸi roลŸii declasate. Bananele sunt maronii ลŸi excesiv de moi, merele bฤƒtute, iar roลŸiile zdrelite, unele chiar au mucegai. Pungile sunt deja cântฤƒrite ลŸi sigilate, deci nu-ลฃi poลฃi alege fructele bune de cele stricate. Pe pungile cu banane scrie „banane pentru salatฤƒ”, pe pungile cu roลŸii „roลŸii pentru mâncare” ลŸi pe cele cu mere „mere pentru salatฤƒ”.

Adrian explicฤƒ filosofia din spatele acestei achiziลฃii: „Mulลฃi cumpฤƒrฤƒtori când vฤƒd aceste pungi le privesc dispreลฃuitor. Înainte vreme ลŸi noi eram la fel, însฤƒ de când nu ne mai ajungem cu banii, am învฤƒลฃat sฤƒ nu ne mai fie ruลŸine sฤƒ scotocim în coลŸul de legume-fructe de clasa a II-a. ลži suntem foarte câลŸtigaลฃi. Uite, de pildฤƒ, bananele costฤƒ 5,6 lei ลŸi eu le cumpฤƒr cu 2,89 kilul, merele cu 1,67 ลŸi roลŸiile cu 2,79. Dar astฤƒzi, cel mai tare chilipir este broccoli- 1,99 lei kilogramul. E drept cฤƒ inflorescenลฃa are ca niลŸte arsuri maronii din loc în loc, dar pot sฤƒ o tai iar restul este foarte bun”.

Cum sฤƒ iei banane premium la preลฃ de banane stricate

Ora 8, searฤƒ, într-un hipermarket din Floreasca. Câลฃiva bฤƒrbaลฃi ลŸi femei îmbrฤƒcaลฃi modest, cu vârste peste 45 de ani, se învârt în jurul lฤƒzilor cu banane ลŸi ciuperci. Preลฃurile sunt de 5,3 lei kilogramul de banane ลŸi 7,99 lei ciupercile. Clienลฃii pun tacticoลŸi în punguลฃe cele mai frumoase produse, dar nu le cântฤƒresc.

Se mai învârt prin magazin încฤƒ vreo orฤƒ, timp în care paletul cu banane bune e bฤƒgat în depozit ลŸi înlocuit cu unul ce conลฃine banane clasa a II-a, dupฤƒ care în difuzoare se anunลฃฤƒ: „Stimaลฃi clienลฃi, magazinul vฤƒ invitฤƒ la raionul de legume-fructe cu oferta specialฤƒ: banane 2,99 lei/kg, ciuperci 3,59 lei/kg…”. Rฤƒsfiraลฃi prin tot magazinul, cei câลฃiva cumpฤƒrฤƒtori modeลŸti care au bananele ลŸi ciupercile necântฤƒrite în coลŸuri se întorc la raionul de legume-fructe, unde îลŸi cântฤƒresc pungile cu fructe „clasa I” la preลฃ de „clasa a II-a”.

AcelaลŸi lucru se întâmplฤƒ la raionul de carne, unde specialiลŸtii în reduceri citesc eticheta fiecฤƒrei caserole, ca sฤƒ vadฤƒ care dintre ele expirฤƒ a doua zi. Apoi pun caserolele în coลŸ. În jurul orei 21.00, când se apropie lucrฤƒtorul de pe raion responsabil cu ‘recensฤƒmântul” produselor ce stau sฤƒ expire, clienลฃii pun la loc caserolele în frigidere, ca sฤƒ fie numฤƒrate de angajatul magazinului. Imediat ce lucrฤƒtorul pleacฤƒ îลŸi pun înapoi caserolele în coลŸ. Jumฤƒtate de ceas mai târziu angajatul vine cu un ลŸir de etichete conลฃinând noile preลฃuri, cu 25%, 50%, 75% mai mici. Vânฤƒtorii de reduceri îi întind produsele care sunt astfel etichetate cu preลฃurile mai avantajoase.

Data optimฤƒ pentru sฤƒrbฤƒtorirea PaลŸtelui

Adrian are o teorie proprie privind oportunitatea umplerii frigiderului ลŸi mesei de Sฤƒrbฤƒtori: „AลŸa e cutuma, ca tot românul sฤƒ aibฤƒ masa îmbelลŸugatฤƒ de PaลŸte ลŸi de Crฤƒciun. De aia cumpฤƒrฤƒ în neลŸtire ca nu cumva sฤƒ le lipseascฤƒ ceva. Supermarketurile ลŸtiu asta ลŸi profitฤƒ. Uite, de pildฤƒ, cum au umflat preลฃul la zahฤƒr cu o lunฤƒ înainte de PaลŸte. De aceea, noi nu luฤƒm decât puลฃin din fiecare în sฤƒptฤƒmâna din Ajun, iar grosul cumpฤƒrฤƒturilor îl facem în prima zi în care se redeschid supermarketurile. Din cauzฤƒ cฤƒ magazinele au stat închise de Sฤƒrbฤƒtori, se adunฤƒ în stoc mฤƒrfurile care stau sฤƒ expire, mai ales legume ลŸi fructe, pentru care o zi în plus face o diferenลฃฤƒ grozavฤƒ: „AลŸa am gฤƒsit ardei gras cu 2,49 lei kilogramul, vinete cu 3,99 lei ลŸi castraveลฃi cu 2 lei”.

În plus gฤƒsesc la „lichidare de stoc” o ofertฤƒ abundentฤƒ de alimente brenduite special pentru sฤƒrbฤƒtoarea respectivฤƒ, cum ar fi ouฤƒle vopsite, ouฤƒle ลŸi iepuraลŸii din ciocolatฤƒ sau brฤƒduลฃii ลŸi MoลŸ Crฤƒciunii din ciocolatฤƒ. ลži sฤƒ nu credeลฃi cฤƒ-mi iau lucruri ieftine. În fiecare an, eu cumpฤƒr o grฤƒmadฤƒ de dulciuri, doar cฤƒ le iau la 3 zile întârziere, cu 50% din preลฃ. ลži dacฤƒ mai am rฤƒbdare încฤƒ o sฤƒptฤƒmânฤƒ, le cumpฤƒr la doar 12% din cât costau iniลฃial.

Goana dupฤƒ hranฤƒ ieftinฤƒ nu omoarฤƒ romantismul unei relaลฃii

Adrian ลŸi soลฃia lui investesc zilnic în medie jumฤƒtate de orฤƒ din timpul pe care l-ar putea petrece împreunฤƒ pentru a cฤƒuta alimente care stau sฤƒ expire ลŸi sฤƒ selecteze produsele care sunt de-adevฤƒratelea la super-ofertฤƒ în pliantele supermarketurilor. Asta înseamnฤƒ mai puลฃin timp împreunฤƒ pentru ei. Însฤƒ recupereazฤƒ. Sฤƒptฤƒmânal ies în oraลŸ la suc, iar vinerea, cei doi ies la cafea la restaurant: “Vinerea am zi liberฤƒ ลŸi de aceea ne trezim dis de dimineลฃฤƒ ca la ora 9.00 când se deschide restaurantul IKEA sฤƒ fim acolo. Ei au superoferta cu cafea gratis între 9 ลŸi 10 dimineaลฃa. Important e sฤƒ apucฤƒm sฤƒ luฤƒm ceลŸcuลฃele pânฤƒ-n ora zece, cฤƒ dupฤƒ aia putem sฤƒ stฤƒm ลŸi douฤƒ ore ลŸi sฤƒ le reumplem de câte ori vrem”.

Sâmbฤƒta cei doi ajung la magazinul de mobilฤƒ mai târziu, îลŸi iau câte un suc ลŸi-un hot-dog cu 3 lei ลŸi reumplu paharele pânฤƒ li se umple vezica. Se duc la toaletฤƒ ลŸi apoi se pun iar pe bฤƒut: “Soลฃia mea obiลŸnuai sฤƒ mฤƒ certe mereu cฤƒ sar calul. Odatฤƒ am bฤƒut 8 pahare de suc la preลฃ de unul. Fiindcฤƒ mฤƒ certa ลŸi tot bฤƒga spaima în mine cฤƒ se uitฤƒ agenลฃii de pazฤƒ spre noi, mi-am sunat un prieten, fan Ikea, sฤƒ-l întreb dacฤƒ reumplere gratuitฤƒ înseamnฤƒ sฤƒ umpli paharul doar de douฤƒ ori. ลžtiลฃi ce rฤƒspuns mi-a dat? «Înseamnฤƒ cฤƒ-ลฃi poลฃi pune suc în pahar ori de câte ori citeลŸti  inscripลฃia -REUMPLERE GRATUITฤ‚- de deasupra dozatorului» De-atunci sunt nelipsit în weekenduri din Ikea”. 

 

Ce spun specialiลŸtii

DeลŸi 80% din alimentaลฃia lor constฤƒ în produse pe cale de expirare, membrii familiei lui Adrian spun cฤƒ nu au fฤƒcut niciodatฤƒ toxiinfecลฃie alimentarฤƒ. Asta nu înseamnฤƒ însฤƒ cฤƒ nu se expun la riscuri: „Ne-am luat acum o lunฤƒ salam de Sibiu, cu 35% mai ieftin. Însฤƒ când am gustat din el era iute ลŸi acru. L-am dat la cฤƒลฃei”.

Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetฤƒri Alimentare explicฤƒ în ce constau riscurile consumฤƒrii acestor produse: „Ca sฤƒ nu aibฤƒ probleme, producฤƒtorii stabilesc o datฤƒ de expirare a produsului înainte ca acesta sฤƒ devinฤƒ impropriu consumului, însฤƒ noi nu recomandฤƒm ca alimentele sฤƒ fie consumate în ultima zi de viaลฃฤƒ la raft. În primul rand, pentru cฤƒ în cazul grฤƒsimilor apar procese oxidative care duc la apariลฃia de toxine ลŸi fac ca produsul sฤƒ aibฤƒ gustul de rânced. În cazul fructelor ลŸi legumelor, vitaminele se oxideazฤƒ inactivându-se, ceea ce duce la deteriorarea calitฤƒลฃilor nutritive ale produsului din momentul în care a fost cules pânฤƒ i se terminฤƒ viaลฃa la raft.

Adulลฃii cu o stare de sฤƒnฤƒtate bunฤƒ, pot consuma produse care stau sฤƒ expire, însฤƒ nu e bine ca acestea sฤƒ fie folosite de femeile însฤƒrcinate ลŸi de copii”.

Profesorul Petru Alexe, decanul Facultฤƒลฃii de ลžiinลฃa ลŸi Ingineria Alimentelor de la Universitatea din Galaลฃi spune cฤƒ „în general, un producฤƒtor va alege un termen de garanลฃie care sฤƒ asigure încadrarea în standarde ลŸi va avea ลŸi o rezervฤƒ pentru acesta. ลži în prima zi ลŸi în ultima zi din raft , produsul alimentar se aflฤƒ, sau ar trebui sฤƒ se afle, în parametrii de calitate impuลŸi. Însฤƒ cu trecerea timpului, un produs alimentar suferฤƒ transformari fizico-chimice, biologice ลŸi/sau microbiologice care pot conduce la alterarea acestor parametri de calitate impuลŸi.

Cel mai frecvent asistฤƒm la procese oxidative, la procese enzimatice sau la procese microbiologice. Cele mai multe produse alimentare sunt „produse vii „, produse care se transformฤƒ în timp. Se înmulลฃesc coloniile de microrganisme, apar degradฤƒri enzimatice ale produsului ลŸi oxidฤƒri care duc la apariลฃia de produลŸi secundari toxici”.

Care e durata de viaลฃฤƒ la raft a produselor?

-lapte, iaurt, smântânฤƒ: o lunฤƒ

-brânzฤƒ telemea: 6 luni

-caลŸcaval 18 luni

-carne afumatฤƒ 1-2 luni

SpecialiลŸtii americani spun cฤƒ unele alimente mai pot fi consumate ลŸi dupฤƒ perioada de expirare, cu condiลฃia ca acestea sฤƒ fie pฤƒstrate la frigider.

-laptele- o sฤƒptฤƒmânฤƒ,

-carnea de porc ลŸi de vitฤƒ- 3-4 zile,

-ouฤƒle -între 3-5 sฤƒptฤƒmâni,

– untul între o lunฤƒ dacฤƒ e ลฃinut la frigider ลŸi 6-9 luni dacฤƒ e bฤƒgat la congelator.

– peลŸtele ลŸi carnea de pui, 1-2 zile dupฤƒ ce au expirat.

(sursฤƒ www.nbclosangeles.com care citeazฤƒ specialiลŸtii unei clinici din Cleveland ลŸi ivillage. com)

Cele mai citite

Optimizeazฤƒ spaศ›iul ศ™i confortul casei tale cu mobilierul multifuncศ›ional

Cรขnd vine vorba de spaศ›ii optimizate ศ™i confortabile, pe primul loc vor fi mereu piesele de mobilier multifuncศ›ionale.  รŽn prezent, majoritatea locuinศ›elor dispun de spaศ›ii...

Nicuศ™or Dan ridicฤƒ ศ™tacheta: 20 de cerinศ›e esenศ›iale pentru viitorii candidaศ›i la prezidenศ›iale

Primarul General al Capitalei cere soluศ›ii concrete de la partide ศ™i candidaศ›ii la preศ™edinศ›ie Primarul Nicuศ™or Dan a prezentat 20 de puncte care includ modificฤƒri...

Planศ™eul Unirii, ping-pong รฎntre primฤƒrii

Primarul sectorului 4 a anunศ›at cฤƒ cedeazฤƒ Primฤƒriei Generale a Capitalei, administrarea planศ™eului Unirii Primarul sectorului 4, Daniel Bฤƒluศ›ฤƒ a transmis, รฎntr-o postare, cฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ