Mulลฃi români au gฤsit în ultimii ani o soluลฃie ingenioasฤ pentru a contracara creลterea preลฃurilor la alimente. Este vorba despre vânฤtoarea de produse pe cale sฤ expire ลi pe care le cumpฤrฤ la preลฃuri ลi de patru ori mai mici. Ce riscuri pentru sฤnฤtate implicฤ totuลi acest stil de viaลฃฤ?
Adrian G. (30 ani), cฤsฤtorit ลi tatฤl unui copil de 1 an, ลi-a fฤcut un obicei în a ieลi zilnic la vânฤtoare de alimente chilipir. Tânฤrul a acceptat sฤ-l însoลฃim la cumpฤrฤturi pentru a ne dovedi ce economii poate face astfel pentru bugetul familiei.
Prima vizitฤ am fฤcut-o la un hipermarket din Grozฤveลti. Este ora 18. În timp ce restul cumpฤrฤtorilor se plimbฤ gânditori în ritm de melc printre rafturi, Adrian merge ลฃintฤ la raioanele unde ลtie cฤ se ascund „adevฤratele oferte”. Azi, la raionul de lactate a gฤsit Mozarella Delaco la preลฃul de 5,3 lei, pachetul de 500 g. Fฤrฤ sฤ stea pe gânduri pune 4 pachete în coลul de mânฤ ลi pleacฤ mai departe. În timp ce se-ndreaptฤ spre casa de marcat socoteลte cu voce tare: „4 ori… vine… 10,6 lei kilul, adicฤ 40% din preลฃul real. E perfect. Nici mฤcar un kilogram de urdฤ nu-ลฃi poลฃi lua cu banii ฤลtia, iar eu tocmai am pus mâna pe-o delicatesฤ. Suntem doi adulลฃi în casฤ, plus fiica noastrฤ care-i un sfert de om. Douฤ kilograme de brânzicฤ ne ajung lejer o sฤptฤmânฤ. Nu-i nici o problemฤ cฤ expirฤ în trei zile. Îลฃi zic asta din experienลฃฤ. Fiindcฤ e ลฃinutฤ-n zer, zerul n-o lasฤ sฤ se strice nici peste trei sฤptฤmâni. Ce, crezi cฤ ciobanii îลi pฤstrau brânza în zer cu cronometru-n mânฤ?”.
Adrian îmi face discret semn cu capul sฤ-l urmez. Fฤcând slalom printre raioane, bucureลteanul mฤ aduce în faลฃa unui raft unde a descoperit o altฤ ofertฤ. Mâinile i se miลcฤ iute ลi apucฤ toate caserolele cu „Caลcaval Pane CrisTim 200g”. Îลi explicฤ gestul repezit: ” Preลฃul este foarte bun. Uite, acum costฤ 3,59 de la 7 lei, adicฤ 18 lei kilogramul. Dacฤ ลฃin caserolele în congelator, rezistฤ ลi 6 luni”.
La raionul de bebeluลi, Adrian descoperฤ alte preลฃuri tentante: borcanele cu piure de mere ลi banane sunt reduse de la 7 la 1,99 de lei. Produsele au o singurฤ problemฤ- expirฤ în 2 zile. „Nu-i nimic. Dacฤ nu mฤnâncฤ aia micฤ azi ลi mâine, mâncฤm ลi noi”, explicฤ Adrian.
„Banane pentru salatฤ” ลi „roลii pentru mâncare”
În altฤ zi, am mers cu Adrian la un supermarket din zona Crângaลi. Atracลฃia zilei a reprezentat-o standul cu banane, mere ลi roลii declasate. Bananele sunt maronii ลi excesiv de moi, merele bฤtute, iar roลiile zdrelite, unele chiar au mucegai. Pungile sunt deja cântฤrite ลi sigilate, deci nu-ลฃi poลฃi alege fructele bune de cele stricate. Pe pungile cu banane scrie „banane pentru salatฤ”, pe pungile cu roลii „roลii pentru mâncare” ลi pe cele cu mere „mere pentru salatฤ”.
Adrian explicฤ filosofia din spatele acestei achiziลฃii: „Mulลฃi cumpฤrฤtori când vฤd aceste pungi le privesc dispreลฃuitor. Înainte vreme ลi noi eram la fel, însฤ de când nu ne mai ajungem cu banii, am învฤลฃat sฤ nu ne mai fie ruลine sฤ scotocim în coลul de legume-fructe de clasa a II-a. ลi suntem foarte câลtigaลฃi. Uite, de pildฤ, bananele costฤ 5,6 lei ลi eu le cumpฤr cu 2,89 kilul, merele cu 1,67 ลi roลiile cu 2,79. Dar astฤzi, cel mai tare chilipir este broccoli- 1,99 lei kilogramul. E drept cฤ inflorescenลฃa are ca niลte arsuri maronii din loc în loc, dar pot sฤ o tai iar restul este foarte bun”.
Cum sฤ iei banane premium la preลฃ de banane stricate
Ora 8, searฤ, într-un hipermarket din Floreasca. Câลฃiva bฤrbaลฃi ลi femei îmbrฤcaลฃi modest, cu vârste peste 45 de ani, se învârt în jurul lฤzilor cu banane ลi ciuperci. Preลฃurile sunt de 5,3 lei kilogramul de banane ลi 7,99 lei ciupercile. Clienลฃii pun tacticoลi în punguลฃe cele mai frumoase produse, dar nu le cântฤresc.
Se mai învârt prin magazin încฤ vreo orฤ, timp în care paletul cu banane bune e bฤgat în depozit ลi înlocuit cu unul ce conลฃine banane clasa a II-a, dupฤ care în difuzoare se anunลฃฤ: „Stimaลฃi clienลฃi, magazinul vฤ invitฤ la raionul de legume-fructe cu oferta specialฤ: banane 2,99 lei/kg, ciuperci 3,59 lei/kg…”. Rฤsfiraลฃi prin tot magazinul, cei câลฃiva cumpฤrฤtori modeลti care au bananele ลi ciupercile necântฤrite în coลuri se întorc la raionul de legume-fructe, unde îลi cântฤresc pungile cu fructe „clasa I” la preลฃ de „clasa a II-a”.
Acelaลi lucru se întâmplฤ la raionul de carne, unde specialiลtii în reduceri citesc eticheta fiecฤrei caserole, ca sฤ vadฤ care dintre ele expirฤ a doua zi. Apoi pun caserolele în coล. În jurul orei 21.00, când se apropie lucrฤtorul de pe raion responsabil cu ‘recensฤmântul” produselor ce stau sฤ expire, clienลฃii pun la loc caserolele în frigidere, ca sฤ fie numฤrate de angajatul magazinului. Imediat ce lucrฤtorul pleacฤ îลi pun înapoi caserolele în coล. Jumฤtate de ceas mai târziu angajatul vine cu un ลir de etichete conลฃinând noile preลฃuri, cu 25%, 50%, 75% mai mici. Vânฤtorii de reduceri îi întind produsele care sunt astfel etichetate cu preลฃurile mai avantajoase.
Data optimฤ pentru sฤrbฤtorirea Paลtelui
Adrian are o teorie proprie privind oportunitatea umplerii frigiderului ลi mesei de Sฤrbฤtori: „Aลa e cutuma, ca tot românul sฤ aibฤ masa îmbelลugatฤ de Paลte ลi de Crฤciun. De aia cumpฤrฤ în neลtire ca nu cumva sฤ le lipseascฤ ceva. Supermarketurile ลtiu asta ลi profitฤ. Uite, de pildฤ, cum au umflat preลฃul la zahฤr cu o lunฤ înainte de Paลte. De aceea, noi nu luฤm decât puลฃin din fiecare în sฤptฤmâna din Ajun, iar grosul cumpฤrฤturilor îl facem în prima zi în care se redeschid supermarketurile. Din cauzฤ cฤ magazinele au stat închise de Sฤrbฤtori, se adunฤ în stoc mฤrfurile care stau sฤ expire, mai ales legume ลi fructe, pentru care o zi în plus face o diferenลฃฤ grozavฤ: „Aลa am gฤsit ardei gras cu 2,49 lei kilogramul, vinete cu 3,99 lei ลi castraveลฃi cu 2 lei”.
În plus gฤsesc la „lichidare de stoc” o ofertฤ abundentฤ de alimente brenduite special pentru sฤrbฤtoarea respectivฤ, cum ar fi ouฤle vopsite, ouฤle ลi iepuraลii din ciocolatฤ sau brฤduลฃii ลi Moล Crฤciunii din ciocolatฤ. ลi sฤ nu credeลฃi cฤ-mi iau lucruri ieftine. În fiecare an, eu cumpฤr o grฤmadฤ de dulciuri, doar cฤ le iau la 3 zile întârziere, cu 50% din preลฃ. ลi dacฤ mai am rฤbdare încฤ o sฤptฤmânฤ, le cumpฤr la doar 12% din cât costau iniลฃial.
Goana dupฤ hranฤ ieftinฤ nu omoarฤ romantismul unei relaลฃii
Adrian ลi soลฃia lui investesc zilnic în medie jumฤtate de orฤ din timpul pe care l-ar putea petrece împreunฤ pentru a cฤuta alimente care stau sฤ expire ลi sฤ selecteze produsele care sunt de-adevฤratelea la super-ofertฤ în pliantele supermarketurilor. Asta înseamnฤ mai puลฃin timp împreunฤ pentru ei. Însฤ recupereazฤ. Sฤptฤmânal ies în oraล la suc, iar vinerea, cei doi ies la cafea la restaurant: “Vinerea am zi liberฤ ลi de aceea ne trezim dis de dimineลฃฤ ca la ora 9.00 când se deschide restaurantul IKEA sฤ fim acolo. Ei au superoferta cu cafea gratis între 9 ลi 10 dimineaลฃa. Important e sฤ apucฤm sฤ luฤm ceลcuลฃele pânฤ-n ora zece, cฤ dupฤ aia putem sฤ stฤm ลi douฤ ore ลi sฤ le reumplem de câte ori vrem”.
Sâmbฤta cei doi ajung la magazinul de mobilฤ mai târziu, îลi iau câte un suc ลi-un hot-dog cu 3 lei ลi reumplu paharele pânฤ li se umple vezica. Se duc la toaletฤ ลi apoi se pun iar pe bฤut: “Soลฃia mea obiลnuai sฤ mฤ certe mereu cฤ sar calul. Odatฤ am bฤut 8 pahare de suc la preลฃ de unul. Fiindcฤ mฤ certa ลi tot bฤga spaima în mine cฤ se uitฤ agenลฃii de pazฤ spre noi, mi-am sunat un prieten, fan Ikea, sฤ-l întreb dacฤ reumplere gratuitฤ înseamnฤ sฤ umpli paharul doar de douฤ ori. ลtiลฃi ce rฤspuns mi-a dat? «Înseamnฤ cฤ-ลฃi poลฃi pune suc în pahar ori de câte ori citeลti inscripลฃia -REUMPLERE GRATUITฤ- de deasupra dozatorului» De-atunci sunt nelipsit în weekenduri din Ikea”.
Ce spun specialiลtii
Deลi 80% din alimentaลฃia lor constฤ în produse pe cale de expirare, membrii familiei lui Adrian spun cฤ nu au fฤcut niciodatฤ toxiinfecลฃie alimentarฤ. Asta nu înseamnฤ însฤ cฤ nu se expun la riscuri: „Ne-am luat acum o lunฤ salam de Sibiu, cu 35% mai ieftin. Însฤ când am gustat din el era iute ลi acru. L-am dat la cฤลฃei”.
Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetฤri Alimentare explicฤ în ce constau riscurile consumฤrii acestor produse: „Ca sฤ nu aibฤ probleme, producฤtorii stabilesc o datฤ de expirare a produsului înainte ca acesta sฤ devinฤ impropriu consumului, însฤ noi nu recomandฤm ca alimentele sฤ fie consumate în ultima zi de viaลฃฤ la raft. În primul rand, pentru cฤ în cazul grฤsimilor apar procese oxidative care duc la apariลฃia de toxine ลi fac ca produsul sฤ aibฤ gustul de rânced. În cazul fructelor ลi legumelor, vitaminele se oxideazฤ inactivându-se, ceea ce duce la deteriorarea calitฤลฃilor nutritive ale produsului din momentul în care a fost cules pânฤ i se terminฤ viaลฃa la raft.
Adulลฃii cu o stare de sฤnฤtate bunฤ, pot consuma produse care stau sฤ expire, însฤ nu e bine ca acestea sฤ fie folosite de femeile însฤrcinate ลi de copii”.
Profesorul Petru Alexe, decanul Facultฤลฃii de ลiinลฃa ลi Ingineria Alimentelor de la Universitatea din Galaลฃi spune cฤ „în general, un producฤtor va alege un termen de garanลฃie care sฤ asigure încadrarea în standarde ลi va avea ลi o rezervฤ pentru acesta. ลi în prima zi ลi în ultima zi din raft , produsul alimentar se aflฤ, sau ar trebui sฤ se afle, în parametrii de calitate impuลi. Însฤ cu trecerea timpului, un produs alimentar suferฤ transformari fizico-chimice, biologice ลi/sau microbiologice care pot conduce la alterarea acestor parametri de calitate impuลi.
Cel mai frecvent asistฤm la procese oxidative, la procese enzimatice sau la procese microbiologice. Cele mai multe produse alimentare sunt „produse vii „, produse care se transformฤ în timp. Se înmulลฃesc coloniile de microrganisme, apar degradฤri enzimatice ale produsului ลi oxidฤri care duc la apariลฃia de produลi secundari toxici”.
Care e durata de viaลฃฤ la raft a produselor?
-lapte, iaurt, smântânฤ: o lunฤ
-brânzฤ telemea: 6 luni
-caลcaval 18 luni
-carne afumatฤ 1-2 luni
Specialiลtii americani spun cฤ unele alimente mai pot fi consumate ลi dupฤ perioada de expirare, cu condiลฃia ca acestea sฤ fie pฤstrate la frigider.
-laptele- o sฤptฤmânฤ,
-carnea de porc ลi de vitฤ- 3-4 zile,
-ouฤle -între 3-5 sฤptฤmâni,
– untul între o lunฤ dacฤ e ลฃinut la frigider ลi 6-9 luni dacฤ e bฤgat la congelator.
– peลtele ลi carnea de pui, 1-2 zile dupฤ ce au expirat.
(sursฤ www.nbclosangeles.com care citeazฤ specialiลtii unei clinici din Cleveland ลi ivillage. com)